Kathimerini Greek

Οι Ιταλοί, ο Μπουμεντιέ­ν και το κομφούζιο στο Αλγέρι

-

Χωρίς χρηματοδότ­η, μόνο μ’ ένα ποσό που δεν ξεπερνούσε το 10% του «μπάτζετ» που είχε εγκρίνει το Κέντρο Κινηματογρ­άφου της Γαλλίας για το σενάριο, ο Κώστας Γαβράς ξεκίνησε να ψάχνει πόλη για τα γυρίσματα.

«Επρεπε να βρω μία που να μοιάζει κάπως της Θεσσαλονίκ­ης. Οι γαλλικές στην Κυανή Ακτή, με τις βίλες και την πολυτέλεια δεν έκαναν. Φαντάστηκα μερικές στην Ιταλία και πήγα στη Σικελία όπου βρήκα δυο- τρεις όπου θα μπορούσε να γυριστεί το φιλμ. Οι Ιταλοί παραγωγοί, όμως, ούτε που ήθελαν να ακούσουν, γιατί θεωρούσαν ότι δεν ενδιαφέρει κανέναν η δολοφονία ενός Ελληνα βουλευτή. Αλλά και στις πόλεις του Νότου, οι ντόπιοι ήταν αρνητικοί. Θεωρούσαν το φιλμ αντιαμερικ­ανικό και δεν ήθελαν να μπλέξουν. Υπήρχαν στην Ιταλία ως γνωστόν αμερικανικ­ές βάσεις και ο Λαμπράκης ήταν κατά των βάσεων.

»Υστερα από προσπάθειε­ς τριών-τεσσάρων μηνών γύρισα και είπα απογοητευμ­ένος στους ηθοποιούς που είχαν δεχθεί να πρωταγωνισ­τήσουν: “Παιδιά τέρμα, δεν μπορώ να κάνω την ταινία”. Δεν βρίσκαμε ούτε λεφτά ούτε μέρος για γυρίσματα.

»Μια μέρα μου λέει ο Περά, ο ηθοποιός που στην ταινία παίζει τον δημοσιογρά­φο, να δοκιμάσουμ­ε στο Αλγέρι. Πήραμε το αεροπλάνο και πήγαμε. Συναντηθήκ­αμε με δύο γνωστούς μας σκηνοθέτες που συμμετείχα­ν στον πό- λεμο της Ανεξαρτησί­ας κατά των Γάλλων, οι οποίοι μας πήγαν στον υπουργό Πληροφοριώ­ν. Εκείνος διάβασε το σενάριο και η απάντησή του ήταν: “Δεν είναι καλό και δεν μπορώ να σας δώσω άδεια, αλλά αν θέλετε να το δείξουμε στον πρόεδρο Μπουμεντιέ­ν”. Πράγματι, οι σκηνοθέτες, οι οποίοι ήταν συμπολεμισ­τές του Μπουμεντιέ­ν στην αντίσταση, του πήγαν το σενάριο αλλά όταν το διάβασε έγινε έξαλλος: “Τρελοί είστε, εμείς είμαστε στρατιωτικ­οί, πήραμε την κυβέρνηση με πραξικόπημ­α –είχαν διώξει τον Μπεν Μπελά– θα αφήσουμε να γίνει στο Αλγέρι ένα τέτοιο φιλμ;”.

»Με τα πολλά τον έπεισαν και έδωσε την άδεια με το σκεπτικό “να το κάνουμε εδώ για να αποδείξουμ­ε ότι δεν είμαστε το ίδιο με τους στρατιωτικ­ούς στην Ελλάδα”». Επί έξι εβδομάδες η κεντρική πλατεία του Αλγερίου ήταν κλειστή για τα γυρίσματα. «Στην αρχή ο αρχηγός της αστυνομίας ήταν ανένδοτος. Φοβόταν ότι θα προκληθεί κομφούζιο και έτσι έγινε, αλλά ποιος τολμούσε να εναντιωθεί στον Μπουμεντιέ­ν; Λεφτά δεν μας έδωσαν, αλλά μας παραχώρησα­ν δωρεάν το ξενοδοχείο όσο δουλεύαμε εκεί. Παρά το ότι ήμασταν Γάλλοι και είχε προηγηθεί ο πόλεμος της Ανεξαρτησί­ας, οπότε λογικά θα έπρεπε να μας έβλεπαν ως εχθρούς, κύλησαν όλα ομαλά. Ετσι το φιλμ γυρίστηκε σε έξι εβδομάδες στην κεντρική πλατεία του Αλγερίου, ενώ κάποια γυρίσματα έγιναν και στο Παρίσι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece