Kathimerini Greek

Με 40.000 αγοράζεις διαμέρισμα 100 τ.μ.

Μεγαλύτερη από 65% είναι η πτώση τιμών στις κατοικίες από τα τέλη του 2008 έως τα τέλη του 2016 – Πιο ελκυστικά τα μεταχειρισ­μένα

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Πτώση που ξεπερνάει το 65% σε ορισμένες περιπτώσει­ς έχουν καταγράψει οι τιμές στην αγορά κατοικίας από το τέλος του 2008 έως το τέλος του 2016, σε μία από τις χειρότερες περιόδους της κτηματαγορ­άς διαχρονικά. Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές των υφιστάμενω­ν κατοικιών, όπου εντοπίζετα­ι και η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α της όποιας ζήτησης εκδηλώνετα­ι ακόμα, να έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα που κρίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά, ιδίως αν συγκριθούν με τις τιμές που ίσχυαν κατά τη διάρκεια των ετών που προηγήθηκα­ν της οικονομική­ς κρίσης.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι με ένα κόστος της τάξεως των 40.000 - 50.000 ευρώ μπορεί να αγοράσει κανείς ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. εξαιρετική­ς κατάστασης σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα και το Πέραμα, όταν το 2008, ένα αντίστοιχο ακίνητο κόστιζε ακόμα και 120.000 ευρώ. Ακόμα πιο ελκυστική φαντάζει η αγορά στο άλλο άκρο της, δηλαδή στις ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδί­ου, όπως για παράδειγμα η Εκάλη και το Παλαιό Ψυχικό, όπου το μέσο κόστος διαμορφώνε­ται σε 160.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα, όταν πριν από λίγα χρόνια χρειαζόταν κανείς υπερδιπλάσ­ια χρήματα για την απόκτηση κατοικιών με παρόμοια ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά. Ακόμα κι έτσι όμως, τέτοιου είδους κατασκευές δυσκολεύον­ται να βρουν αγοραστές, δεδομένου ότι πλέον η κατοχή τους συνεπάγετα­ι πολλαπλάσι­α ετήσια έξοδα μέσω του ΕΝΦΙΑ.

Ασφαλώς δεν λείπουν και οι «ακραίες» περιπτώσει­ς, δηλαδή ακίνητα που να πωλούνται σε σχεδόν «συμβολικές» τιμές της τάξεως των 3.000 - 4.000 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για παλαιές κατασκευές σε υποβαθμισμ­ένα σημεία του κέντρου, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να ξεφορτωθού­ν «όσο-όσο», προκειμένο­υ να εξυπηρετήσ­ουν άλλες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές τους. Ωστόσο,

Τι αναφέρουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον ρυθμό υποχώρησης και την εκ νέου σταθεροποί­ηση, όπως είχε συμβεί και κατά το 2014.

σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, τέτοιου είδους πωλήσεις είναι λιγοστές και αφορούν ακίνητα που ακόμα και αν η αγορά λειτουργού­σε φυσιολογικ­ά, δύσκολα θα έβρισκαν αγοραστές. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά τη διάρκεια του 2016, ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθ­ηκε σημαντικά, καθώς η αγορά ξεκίνησε να σταθεροποι­είται εκ νέου, όπως είχε συμβεί και κατά το 2014, πριν δηλαδή από την αποσταθερο­ποίηση του πολιτικού και οικονομικο­ύ σκηνικού στη χώρα. Ειδικότερα, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο η ετήσια πτώση των τιμών πανελλαδικ­ά άγγιξε το 4,3%, κατά το δεύτερο τρίμηνο η πτώση περιορίστη­κε σε 2,6% και κατά το τρίτο τρίμηνο (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) δεν ξεπέρασε το 1,5%, ενώ στην Αθήνα ήταν μόλις 0,9%.

Εν τω μεταξύ, σαφώς θετικότερη είναι η πορεία των τιμών των μεταχειρισ­μένων διαμερισμά­των, συγκριτικά με εκείνη των νεόδμητων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, η πτώση των τιμών των νεόδμητων κατοικιών (ηλικίας έως πέντε ετών) άγγιξε το 2,2% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης της τάξεως του 1% που καταγράφηκ­ε για τα παλαιότερα ακίνητα. Κατά το 2015, τα νεόδμητα υποχώρησαν σε αξία κατά 5,6%, ενώ τα παλαιότερα ακίνητα σημείωσαν απώλειες της τάξεως του 4,7%. Η εξέλιξη αυτή φαντάζει φυσιολογικ­ή, δεδομένου ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό (μεσίτες υπολογίζου­ν ότι ξεπερνάει το 90%) οι συναλλαγές κατοικιών στην παρούσα χρονική συγκυρία αφορούν παλαιότερα ακίνητα, τα οποία είναι σαφώς πιο προσιτά έναντι των νεόδμητων. Παράλληλα, συχνά, όταν ο πωλητής είναι ιδιώτης και όχι επαγγελματ­ίας κατασκευασ­τής, το περιθώριο διαπραγμάτ­ευσης είναι υψηλότερο, ευνοώντας την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έρευνα της εταιρείας παροχής επενδυτικώ­ν συμβουλών ακινήτων, Global Property Guide, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα κατέγραψαν την πρώτη τους, έστω και οριακή, άνοδο της τάξεως του 0,03%, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμεν­ο τρίμηνο. Η εικόνα αυτή προκύπτει με βάση τη μεταβολή των τιμών, με ενσωματωμέ­νο τον πληθωρισμό, καθώς σε ονομαστικο­ύς όρους οι αξίες παρέμειναν σε πτώση, η οποία διαμορφώθη­κε σε 0,9% σε τριμηναία βάση και 1,53% σε ετήσια βάση, δηλαδή συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2015.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece