Kathimerini Greek

Το κολαστήριο των ίππων

Δώδεκα άλογα βρέθηκαν σε άθλια κατάσταση στον Ασπρόπυργο

- Της ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Οδυσσέας, Πειρατής, Νιόβη, Περσέας. Τα ονόματά τους μαρτυρούν τον «Γολγοθά» που πέρασαν και τις μάχες που έδωσαν για να κρατηθούν στη ζωή. Τυφλωμένα από το ένα τους μάτι, με πληγές στο σώμα τους και με εμφανή τα σημάδια από την κακοποίηση, κάνουν εδώ και ένα μήνα μια νέα αρχή στο προσωρινό τους «σπίτι» στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο. Ο λόγος για 12 ιπποειδή που πέρασαν από μήνες μέχρι χρόνια σε ένα «κολαστήριο» στον Ασπρόπυργο, ανάμεσα σε μπάζα και σκουπίδια, περιμένοντ­ας τη στιγμή που θα πουληθούν ή θα πεθάνουν. Φοβισμένα, αφυδατωμέν­α και σκελετωμέν­α, με ορι- σμένα από αυτά να λειτουργού­ν ως «μηχανές αναπαραγωγ­ής», δεν απέκτησαν ποτέ το «σήμα κατατεθέν» των αλόγων, τον δυναμισμό και την αίσθηση ελευθερίας, καθώς παρέμεναν «αιχμάλωτα» στα χέρια του ιδιοκτήτη τους, ο οποίος τα εμπορευότα­ν είτε προς πώληση είτε για εξαγωγή σε χώρες που η σφαγή τους είναι νόμιμη.

Την άκρη του νήματος στην κτηνωδία που συντελούντ­αν βρήκε το σωματείο «Ιππόθεσις». Οταν τα μέλη του μετέβησαν, κατόπιν εισαγγελικ­ής εντολής, στο χωράφι όπου κρατούνταν τα άλογα, προκειμένο­υ να ερευνήσουν σχετικές καταγγελίε­ς, αντίκρισαν ένα θέαμα αποκρουστι­κό. «Ηταν ένας χώρος άθλιος, γεμάτος μυρωδιά από καμένα ζώα, υποσιτισμέ­να στα όρια του θανάτου και χωρίς καμία κτηνιατρικ­ή περίθαλψη», καταγγέλλε­ι στην «Κ» η κ. Ρόζα Ρούσου που ίδρυσε το 2015 τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών (ippothesis), με σκοπό την περίθαλψή τους και την ευαισθητοπ­οίηση των πολιτών. Κατά την επίσκεψή της, συνοδεία αστυνομικο­ύ, στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, η κ. Ρούσσου καταμέτρησ­ε 17 ιπποειδή και ένα γεράκι. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ίδια, μέχρι να ολοκληρωθε­ί η κατάθεση στο αστυνομικό τμήμα Ασπροπύργο­υ, ο ιδιοκτήτης πρόλαβε να εξαφανίσει κάποια.

Τα ιπποειδή που είχαν απομείνει στον χώρο μεταφέρθηκ­αν, τελικά, με φορτηγό στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, όπου πραγματοπο­ιήθηκαν από ιππιάτρους οι απαραίτητο­ι έλεγ- χοι, ενώ ομάδα εθελοντών ανέλαβε τη χορήγηση ορού και βιταμινών στα πιο αδύναμα και αφυδατωμέν­α. «Ολα τα άλογα βγήκαν αναιμικά, ενώ από τα 12 τα 11 έχουν προβλήματα κίνησης. Επίσης, ένα άλογο, ο Καρλίτο, εμφάνιζε καταθλιπτι­κά επεισόδια», δηλώνει η υπεύθυνη ευζωίας των ιπποειδών, κ. Τίνα Ψιμοπούλου. Αυτό που θυμάται χαρακτηρισ­τικά είναι το πρώτο βράδυ. «Τα άλογα ήταν τόσο αφυδατωμέν­α που δεν προλαβαίνα­με να γεμίζουμε τους κουβάδες με νερό. Μόλις μπήκαν στους στάβλους κάποια άρχισαν να ξαπλώνουν μάλλον για πρώτη φορά στη ζωή τους, ενώ άλλα έκαναν τούμπες από ευχαρίστησ­η μόλις είδαν το ροκανίδι».

Ωστόσο, δύο από τα άλογα δεν μπορούσαν για μέρες να σηκωθούν από μόνα τους, λόγω της ασιτίας και ακινησίας. Η πλέον χαρακτηρισ­τική περίπτωση αυτή του «Οδυσσέα», οι αρθρώσεις του οποίου ήταν τόσο αδύναμες, που χρειάστηκε να τοποθετηθε­ί στον στάβλο γερανός για να τον μετακινήσε­ι. Ωστόσο, η επιμονή των εθελοντών αποδείχθηκ­ε πιο ισχυρή, με αποτέλεσμα αντί για επτά άτομα να απαιτούντα­ι πλέον δύο για να τον σηκώσουν, απόδειξη πως έχει αρχίσει να αναπτύσσει δυνάμεις. Σωτήρια έχει αποδειχθεί όμως και η σιάτσου θεραπεία (μάλαξη) που η εθελόντρια Μαρίλυ Ρουμιέ προσφέρει στα ιπποειδή. Οπως δηλώνει στην «Κ» αυτό «συμβάλλει ενεργειακά για να μπορούν να σηκώνονται, βοηθάει στους κολικούς, στην καλύτερη λειτουργία ζωτικών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά, αλλά και στο συναισθημα­τικό κομμάτι».

Το επόμενο στοίχημα για τα μέλη της οργάνωσης, που βάζουν κάθε μήνα από την τσέπη τους 1.500 ευρώ για τη φροντίδα των ζώων, είναι να προχωρήσου­ν στις νόμιμες διαδικασίε­ς για την υιοθεσία τους από ιδιώτες. «Ο σκοπός μας είναι πρωτίστως να βελτιωθεί η νομοθεσία, ώστε να μην μπορεί ανεξέλεγκτ­α ο οποιοσδήπο­τε να κάνει ιπποπαραγω­γή, με σκοπό την πώληση και το κέρδος και κατά δεύτερον να μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία των υπευθύνων», καταλήγει η κ. Ρούσσου, εκφράζοντα­ς την ελπίδα για τη δημιουργία βάσης δεδομένων με σκοπό την καταγραφή των ιπποειδών.

Εθελοντές ζητούν να βελτιωθεί η νομοθεσία και να γίνει βάση δεδομένων με σκοπό την καταγραφή των ιπποειδών.

 ??  ?? Ενα από τα άλογα που έδωσαν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.
Ενα από τα άλογα που έδωσαν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece