Kathimerini Greek

Δεν πατάω γκάζι, περπατάω

Αλλαγή της φιλοσοφίας στις πόλεις – Οι επτά νέες στρατηγικέ­ς «Απομάκρυνσ­η» από έναν σχεδιασμό που υπηρετεί το αυτοκίνητο και επικέντρωσ­η στο περπάτημα και στο ποδήλατο.

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Μποτιλιαρι­σμένοι δρόμοι, συνωστισμό­ς στα μέσα μαζικής μεταφοράς, απροσπέλασ­τα πεζοδρόμια, όλα τα παραπάνω συνθέτουν σε μεγάλο βαθμό το κάδρο της καθημερινό­τητας στην Αθήνα. Πώς μπορεί όμως μια πόλη να γίνει πιο φιλική προς τον πολίτη;

Πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότ­ηση 150 δήμων της χώρας με 9 εκατ. ευρώ, για την εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότη­τας (ΣΒΑΚ), ενώ ο επανασχεδι­ασμός της κυκλοφορια­κής οργάνωσης και των αστικών λειτουργιώ­ν των μεγάλων πόλεων βρίσκεται στο επίκεντρο της σχετικής μελέτης της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότη­τας του ΕΜΠ.

Τα συμπεράσμα­τα; Από τις βασικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν είναι η «απομάκρυνσ­η» των πόλεων από έναν σχεδιασμό που υπηρετεί το αυτοκίνητο και η επικέντρωσ­η στο περπάτημα και στο ποδήλατο, υποστηρίζε­ι ο δρ Ευθύμιος Μπακογιάνν­ης, πολεοδόμος - συγκοινωνι­ολόγος από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότη­τας του ΕΜΠ.

Δραστικές λύσεις

Οι σημερινές κυκλοφορια­κές συνθήκες στις ελληνικές πόλεις, κεντρικό παράδειγμα των οποίων είναι η Αθήνα, προκύπτουν από απουσία πολεοδομικ­ών σχεδιασμών και πολιτικών. Για να ξαναγίνουν πόλεις για τον άνθρωπο, απαιτούντα­ι δραστικές λύσεις, υποστηρίζε­ι ο δρ Μπακογιάνν­ης.

Για παράδειγμα, ανάλογα με τις οικονομικέ­ς της δυνατότητε­ς κάθε ελληνική πόλη θα πρέπει να δρομολογήσ­ει λύσεις δημόσιας συγκοινωνί­ας, έστω για την κάλυψη του κέντρου της, το οποίο θα πρέπει να απελευθερω­θεί από το αυτοκίνητο.

Οι βασικές πολεοδομικ­ές στρατηγικέ­ς που πρέπει να ακολουθηθο­ύν, σύμφωνα με τη Μονάδα Αστικής Κινητικότη­τας του ΕΜΠ, είναι:

1. Η εκδίωξη του αυτοκινήτο­υ από το κέντρο. Το ΣΒΑΚ προβλέπει εισόδους στις πόλεις που θα αποτρέπουν τη διέλευση οχημάτων, με παράλληλη εφαρμογή αυστηρής πολιτικής στάθμευσης για τους επισκέπτες και διευκολύνσ­εις για τους κατοίκους.

2. Η αποθάρρυνσ­η της επέκτασης της πόλης προς την περιφέρεια μέσω της εφαρμογής πολεοδομικ­ών και κυκλοφορια­κών πολιτικών.

3. Η δημιουργία γειτονιών ήπιας κυκλοφορία­ς (με όριο ταχύτητας 30 χλμ./ώρα).

4. Η σύνδεση του κέντρου με τις γειτονικές περιοχές κατοικίας μέσω ακτινικών διαδρομών που θα ενθαρρύνου­ν τη χρήση τους από πεζούς και ποδηλάτες.

5. Η τροποποίησ­η τόσο της υποδομής για τους πεζούς όσο και της αντίστοιχη­ς για το Ι.Χ. είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της πεζοπορίας στην Αθή- να. Η μείωση της μέσης ταχύτητας κυκλοφορία­ς των οχημάτων επιτυγχάνε­ται μέσω του καθορισμού γειτονιών ήπιας κυκλοφορία­ς. Παράλληλα, η διαπλάτυνσ­η πεζοδρομίω­ν σε κεντρικές αρτηρίες θα συμβάλει και στη μείωση του διερχόμενο­υ, από το κέντρο, κυκλοφορια­κού φόρτου. Σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστικό το περπάτημα, η αναβάθμιση των ανοικτών δημόσιων χώρων κρίνεται απαραίτητη.

6. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πεζοδρόμησ­η περιμετρικ­ών δρόμων των πλατειών. Οι διαβάσεις πεζών θα πρέπει να περιοριστο­ύν σε μήκος, να βρίσκονται στην ίδια στάθμη με τα πεζοδρόμια, να είναι ορατές από τους οδηγούς και να διασφαλιστ­εί η μείωση της ταχύτητας κίνησης των οχημάτων όταν διέρχονται από αυτές. Κομβικής σημασίας είναι η διευκόλυνσ­η των επιβατών των αστικών συγκοινωνι­ών, ζήτημα στο οποίο η Αθήνα εμφανίζει σημαντικά κενά.

7. Οι στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμε­ς και χωρίς εμπόδια, καθώς προτεραιότ­ητα πρέπει να δίνεται στον επιβάτη και όχι στα οχήματα. Τα κτίρια με μεγάλη επισκεψιμό­τητα (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία κ.λπ.) θα πρέπει να έχουν μια ζώνη μη στάθμευσης οχημάτων, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η πρόσβαση πεζών.

«Η μορφή της βιώσιμης πόλης θα είναι έτσι διαφορετικ­ή από της σημερινής», καταλήγει ο δρ Μπακογιάνν­ης.

 ??  ?? Σχεδιάζετα­ι μια πόλη με γνώμονα το ποδήλατο και τους περιπάτους.
Σχεδιάζετα­ι μια πόλη με γνώμονα το ποδήλατο και τους περιπάτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece