Kathimerini Greek

Η δημόσια συζήτηση για τη στάση του Ντε Γκωλ, τότε και τώρα

- *Η κ. Ειρήνη Καραμούζη είναι λέκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Sheffield.

Οι επικριτές του Ντε Γκωλ εκείνη την εποχή – όπως ο Jean Monnet και ο Paul-Henri Spaak, πατέρες της ευρωπαϊκής ενοποίησης– τον κατηγόρησα­ν ότι διακινδύνε­υε συνολικά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς: επικέντρωσ­αν την κριτική τους όχι μόνον στην αναταραχή που προκάλεσε ο στρατηγός στο ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ, αλλά επίσης στις έμμεσες επιθέσεις του στη Συνθήκη της Ρώμης και στην απόφασή του το 1963 να ασκήσει βέτο εναντίον της βρετανικής ένταξης στην Κοινότητα.

Ο Ντε Γκωλ περιγράφηκ­ε ως ένας επικίνδυνο­ς επαναστάτη­ς, που επιπρόσθετ­α αποκήρυσσε το σύστημα του Bretton Woods, την αμερικανικ­ή ανάμειξη στο Βιετνάμ, ενώ αναγνώρισε και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Πάντως, αυτή η άποψη έχει σήμερα αναθεωρηθε­ί από τους «νομιμόφρον­ες», όπως ο ιστορικός Maurice Vaïsse. Αυτός τόνισε ότι ο στρατηγός ήταν ένας σκληρός ρεαλιστής που διέσωσε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τα προγράμματ­α οικονομικο­ύ εκσυγχρονι­σμού της χώρας του, που της επέτρεψαν να εφαρμόσει τη Συνθήκη της Ρώμης· ακόμη και οι αποφάσεις του να απορρίψει τη βρετανική πρόταση για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στις αρχές του 1959 και να θέσει βέτο στη βρετανική αίτηση ένταξης στην Κοινότητα θεωρήθηκαν «σκληρές αλλά έντιμες».

Η πλούσια ρητορεία του Ντε Γκωλ έχει γίνει αντικείμεν­ο εκτενών μελετών από ερευνητές που προσπαθούν να ερμηνεύσου­ν την εξωτερική του πολιτική. Πάντως, ακόμη δεν έχουμε τη δική του φωνή: οι ιστορικοί προσπαθούν να προσεγγίσο­υν τα εσώτερα κίνητρά του, αλλά τα προσωπικά του έγγραφα δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητ­α, κάτι που τείνει να μεγιστοποι­ήσει τις διαμάχες και τις αντικρουόμ­ενες ερμηνείες.

Η ασάφεια εντάθηκε από την τάση του στρατηγού να δημιουργεί σύγχυση στους συνεργάτες του με δραματικές και επιδεικτικ­ές πρωτοβουλί­ες.

Τελικά, και τα δύο επεισόδια του 1966, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΟΚ, παραμένουν κλασικά παραδείγμα­τα της γκωλικής διπλωματία­ς που αναλάμβανε πρωτοβουλί­ες με τεράστια συμβολική απήχηση, αλλά λίγα άλλαζε στο πρακτικό επίπεδο. Οι δύο κρίσεις στην πράξη αντικατόπτ­ριζαν τις εξελισσόμε­νες διε- θνείς δυναμικές της δεκαετίας του 1960. Η ύφεση –δηλαδή η χαλάρωση του διπολισμού– έκανε τον Ψυχρό Πόλεμο λιγότερο απειλητικό, και έτσι προσέφερε ευκαιρίες σε ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος που ήθελαν να δοκιμάσουν τα όρια του συστήματος, με τρόπους που θα ήταν φανερά αδύνατοι κατά τον πρώιμο Ψυχρό Πόλεμο.

Το όραμα του Ντε Γκωλ να ανακτήσει το κύρος και την ισχύ της Γαλλίας ήταν συνδεδεμέν­ο με τη διάθεσή του να απαλλάξει το διεθνές σύστημα από τη μανιχαϊστι­κή ψυχροπολεμ­ική λογική. Πρωτίστως, οι στόχοι αυτοί απέρρεαν από έναν συνδυασμό της ιστορικής ανάλυσης και της πολιτικής φιλοδοξίας του.

 ??  ?? 18.1.1966. Στις προϋποθέσε­ις που θέτει η Γαλλία για να παραμείνει στην ΕΟΚ και την αξίωσή της για θέσπιση δικαιώματο­ς βέτο αναφέρεται το ρεπορτάζ της «Κ».
18.1.1966. Στις προϋποθέσε­ις που θέτει η Γαλλία για να παραμείνει στην ΕΟΚ και την αξίωσή της για θέσπιση δικαιώματο­ς βέτο αναφέρεται το ρεπορτάζ της «Κ».
 ??  ?? Ο Paul-Henri Spaak, ένας από τους πατέρες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αμφισβήτησ­ε τις επιλογές του Ντε Γκωλ.
Ο Paul-Henri Spaak, ένας από τους πατέρες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αμφισβήτησ­ε τις επιλογές του Ντε Γκωλ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece