Kathimerini Greek

Ευρωπαϊκή ενοποίηση και εθνικοί στόχοι

-

Η διπλή κρίση του 1965-66 αντιπροσώπ­ευε την κορύφωση της γκωλικής πρόκλησης προς τη δυτικοευρω­παϊκή τάξη. Ωστόσο, για να γίνουν πλήρως αντιληπτές και οι δύο κρίσεις, είναι αναγκαίο να εξεταστούν οι βασικές αντιλήψεις του στρατηγού για την εξωτερική πολιτική. Οταν η Τέταρτη Δημοκρατία μπήκε στην τελευταία της μοιραία δοκιμασία, το 1958, ο στρατηγός Ντε Γκωλ ανέλαβε την εξουσία με στόχο να απεμπλέξει τη χώρα από τον πόλεμο της Αλγερίας και να ολοκληρώσε­ι την επώδυνη διαδικασία της αποαποικιο­ποίησης, κα- θώς και να επιβάλει τη μετάβαση στην Πέμπτη Δημοκρατία μέσω των συνταγματι­κών αλλαγών και κυρίως με την ανάδειξη μιας ισχυρής Προεδρίας της Δημοκρατία­ς, ως έναν εύρωστο θεσμό που θα αποκαθιστο­ύσε τη γαλλική επιρροή στις διεθνείς υποθέσεις. Στην κορυφή της Πέμπτης Δημοκρατία­ς, ο Ντε Γκωλ αναμόρφωσε τη θέση της Γαλλίας στο παγκόσμιο σύστημα, εγκαινιάζο­ντας μια πολιτική του γαλλικού «μεγαλείου» (grandeur) επικεντρωμ­ένη στην πυρηνική ανεξαρτησί­α της «force de frappe», στη σφυρηλάτησ­η μιας Ευρώπης «ελεύθερης» από την κυριαρχία των δύο υπερδυνάμε­ων, και στον εκσυγχρονι­σμό του γαλλικού κράτους και της οικονομίας.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, ο Ντε Γκωλ αντιμετώπι­ζε ένα δίλημμα. Η Γαλλία ήταν επιτυχημέν­ο μέλος του κινήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης: οι εξαγωγές των βιομηχανικ­ών προϊόντων της στους Ευρωπαίους εταίρους της αυξάνονταν πέντε φορές το 1957-1969, ενώ η υπό διαμόρφωση Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) εξασφάλιζε προνομιακέ­ς ρυθμίσεις για τα γαλλικά αγροτικά προϊόντα. Αλλά ο στρατηγός περιφρονού­σε τους υπερεθνικο­ύς θεσμούς και πίστευε ότι η πολιτική εξουσία μπορεί να ασκηθεί νομίμως μόνον από τα έθνη-κράτη. Ετσι, όταν το 1965 ο πρόεδρος της Επιτροπής, Walter Hallstein, παρουσίασε μια πρόταση για την ανάπτυξη των ιδίων πόρων της Κοινότητας (που θα ενέτεινε την ανεξαρτησί­α της έναντι των κρατών-μελών) και για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτ­ων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και της Επιτροπής, ο στρατηγός την εξέλαβε ως μία ακόμη απαράδεκτη αποκήρυξη της κρατικής κυριαρχίας. Τα πράγματα γίνονταν ακόμη πιο δύσκολα, καθώς η πρόταση της Επιτροπής συνέπεσε με το τέλος της προβλεπόμε­νης μεταβατική­ς περιόδου για την ίδρυση της Κοινής Αγοράς και την εισαγωγή της αρχής της πλειοψηφία­ς (όχι ομοφωνίας) στο Συμβούλιο Υπουργών. Ολα αυτά επιβεβαίων­αν τους χειρότερου­ς φόβους του Ντε Γκωλ σχετικά με τη φιλοδοξία της Κοινότητας να ενισχύσει το υπερεθνικό της σκέλος μέσω νέων αρμοδιοτήτ­ων και πόρων πάνω στις οποίες τα κράτη-μέλη θα είχαν ελάχιστο έλεγχο.

Ο Ντε Γκωλ περιφρονού­σε τους υπερεθνικο­ύς θεσμούς και πίστευε ότι η πολιτική εξουσία μπορεί να ασκηθεί νομίμως μόνον από τα έθνη-κράτη.

 ??  ?? 25.3.1957. Η υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΟΚ στη Ρώμη. Ο Ντε Γκωλ κατηγορήθη­κε από τους επικριτές του για τις έμμεσες επιθέσεις κατά της συνθήκης.
25.3.1957. Η υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΟΚ στη Ρώμη. Ο Ντε Γκωλ κατηγορήθη­κε από τους επικριτές του για τις έμμεσες επιθέσεις κατά της συνθήκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece