Kathimerini Greek

Ταξίδι στην ιστορία του μπάσκετ

Η «Κ» βρέθηκε στο House of Basketball στη Γενεύη, του οποίου τα εκθέματα προκαλούν ρίγος

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΡΙΔΗ

Είκοσι λεπτά έξω από τη Γενεύη, στο προάστιο Μι της ελβετικής πόλης στο γαλλικό καντόνι, εκτίθεται ένας τεράστιος αθλητικός θησαυρός, μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Το House of Basketball φιλοξενεί όχι μόνο τα κεντρικά γραφεία της FIBA, αλλά την ιστορία του αθλήματος μέσα από εικόνες, ήχους και ιστορικά αντικείμεν­α, από την πρώτη μέρα ανακάλυψης της καλαθόσφαι­ρας μέχρι σήμερα.

Με αφορμή την κλήρωση των δύο πρώτων φάσεων των πλέι οφ του νεοσύστατο­υ Basketball Champions League, όπου συμμετέχου­ν ΑΕΚ, Αρης και ΠΑΟΚ, η «Κ» βρέθηκε στο «Σπίτι του Μπάσκετ» και η περιήγηση ήταν συναρπαστι­κή.

Από το 2013 που άνοιξε τις πόρτες του, το House of Basketball έχει καταφέρει να συγκεντρώσ­ει μέσα σε μερικές χιλιάδες τετραγωνικ­ά μέτρα όλη την ιστορία του αθλήματος και συνεχίζει να μεγαλώνει.

Μια μικρή βόλτα στα ενδότερα καθηλώνει τον επισκέπτη. Στη Naismith Arena όπως ονομάζεται ο χώρος όπου βρίσκονται τα εκθέματα, μπορεί κανείς να δει από κοντά την πρώτη μπάλα που χρησιμοποι­ήθηκε για να παιχτεί το μπάσκετ, το 1891 από τον Τζέιμς Νέισμιθ και τους μαθητές του στο πανεπιστήμ­ιο του Σπρίνγκφιλ­ντ και το πιστό αντίγραφο του πρώτου καλαθιού, του οποίου η χρήση ήταν για συγκομιδή ροδακίνων.

Αντικείμεν­α όπως μια στεφάνη του 1920, χρονόμετρα, η στολή του Αμερικανού Λόου Κάμπελ τη δεκαετία του ’30, τα πρώτα All Star της Converse βρώμικα και ταλαιπωρημ­ένα από τη χρήση τους σε ταξιδεύουν σε μιαν άλλη εποχή, όταν το δημοφιλές άθλημα και ευρέως διαδεδομέν­ο στην Ελλάδα βάσει επιτυχιών και διακρίσεων – έκανε τα πρώτα του βήματα στην ανθρωπότητ­α.

Το μουσείο αυτό δεν είναι μόνο της FIBA. Είναι της μπασκετική­ς οικουμένης και αυτό φροντίζουν να το τονίζουν οι ίδιοι οι άνθρωποι της παγκόσμιας ομοσπονδία­ς.

Εκεί εκτίθενται και το πρώτο κύπελλο «Νέισμιθ» που δόθηκε σε Μουντομπάσ­κετ το 1967 στη Σοβιετική Ενωση, αλλά και το φύλλο αγώνα του πρώτου παιχνιδιού της πρώτης παγκόσμιας διοργάνωση­ς μπάσκετ, όπου το Περού κέρδισε τη Γιουγκοσλα­βία με 33-27. Ηταν 22 Οκτωβρίου 1950 στην Αργεντινή. Το Νο 15 των πλάβι ήταν ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, ο οποίος σημείωσε 6 πόντους!

Με παρέα τον Ντίνο Ράτζα και τον Ρικάρντο Πίτις, επίσημους προσκεκλημ­ένους του Basketball Champions League για την κλήρωση, η βουτιά στο παρελθόν ήταν και επιβεβλημέ­νη και μαγευτική. «Από τη μια πλευρά βάλε όλα τα λεφτά του κόσμου και από την άλλη τα ντέρμπι στην Ελλάδα μεταξύ Ολυμ-

Από τον Τζέιμς Νέισμιθ, στον Λόου Κάμπελ, την Dream Team και τον Γκάλη – Τι είπαν ο Ντίνο Ράτζα και ο Ρικάρντο Πίτις.

πιακού - Παναθηναϊκ­ού ή ΠΑΟΚ - Αρη και όσα ζήσαμε τότε. Δεν υπάρχει σύγκριση», μας είπε ο Ράτζα που παραμένει στο μπάσκετ ως κορυφαίο στέλεχος της κροατικής ομοσπονδία­ς και της αγαπημένης του Σπλιτ. «Δεν μπορώ να ξεχάσω ποτέ τους αγώνες με τον Αρη και με τις εθνικές ομάδες», σχολίασε ο Πίτις.

Τα θρυλικά Pony του Νίκου Γκάλη, μαζί με την κιτρινόμαυ­ρη στολή που φορούσε στον Αρη, με το Νο6 στην πλάτη, βρίσκονται σε μια γωνιά της Naismith Arena. Σε ξεχωριστό σημείο από εκεί που είναι κρεμασμένε­ς οι φανέλες των Αρ- βιντας Σαμπόνις, Ντίνο Μενεγκίν, Οσκαρ Σμιτ.

Στη βιβλιοθήκη «Pedro Ferrandiz» προς τιμήν του κορυφαίου Ισπανού προπονητή, της Ρεάλ και της Εθνικής Ισπανίας, βρίσκεται και το λεύκωμα της ιστορίας του μπασκετικο­ύ ΠΑΟΚ, το οποίο παρουσιάστ­ηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκ­η, υπό την επιμέλεια του Νίκου Σταυρόπουλ­ου.

Η Ελλάδα είναι παρούσα με πολύ ιδιαίτερο τρόπο στο House of Basketball και αυτό αναδεικνύε­ι τον ρόλο και τη σημασία που έχει το ελληνικό μπάσκετ παγκοσμίως.

 ??  ?? Μια δερμάτινη μπάλα ποδοσφαίρο­υ με ραφές και ένα καλάθι που έβαζαν ροδάκινα. Κάπως έτσι γεννήθηκε το μπάσκετ από τον καθηγητή Τζέιμς Νέισμιθ, στο Πανεπιστήμ­ιο Σπρίνγκφιλ­ντ της Μασαχουσέτ­ης.
Μια δερμάτινη μπάλα ποδοσφαίρο­υ με ραφές και ένα καλάθι που έβαζαν ροδάκινα. Κάπως έτσι γεννήθηκε το μπάσκετ από τον καθηγητή Τζέιμς Νέισμιθ, στο Πανεπιστήμ­ιο Σπρίνγκφιλ­ντ της Μασαχουσέτ­ης.
 ??  ?? Η μπάλα με τις πιο βαριές υπογραφές στην ιστορία του μπάσκετ (της πρώτης Dream Team από τους Ολυμπιακού­ς της Βαρκελώνης). Κάτω, τα θρυλικά Pony «Νick Galis» κοσμούν το House of Basketball.
Η μπάλα με τις πιο βαριές υπογραφές στην ιστορία του μπάσκετ (της πρώτης Dream Team από τους Ολυμπιακού­ς της Βαρκελώνης). Κάτω, τα θρυλικά Pony «Νick Galis» κοσμούν το House of Basketball.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece