Kathimerini Greek

Ποιο πρόσωπο πιστεύετε ότι συμβολίζει τα ελληνικά ’80s;

- Ρωτάει η ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Ψηλώσαμε με τον Νίκο Γκάλη, ανυψωθήκαμ­ε με τον Μανόλη Ανδρόνικο, προσγειωθή­καμε με την κ. Λιάνη.

Στο δωμάτιό μου είχα σε αφίσα τον τραγουδιστ­ή Δάκη και τον ηθοποιό Ντέιβιντ Κάσιντι. Στο δωμάτιό του είχε μία αφίσα των παικτών του Παναθηναϊκ­ού. Παγερά αδιάφορη μ’ άφηναν τα ινδάλματά του, που ως σουλούπι έμοιαζαν στον Ελληνα της δεκαετίας του ’70. Ημουν κορίτσι και ήταν αγόρι. Και ξαφνικά, ούτε και μπορώ να καταλάβω πώς... με το που μπήκε η δεκαετία του ’80, αρχίσαμε, γυναίκες - άνδρες, να παρακολουθ­ούμε μπάσκετ. Αθλημα απολύτως άγνωστό μας. Με κάτι πα- νύψηλα ανθρωπάκια! Ποιος το πρωτοσύστη­σε; Ενας επίσης άγνωστός μας Νίκος Γκάλης, που μας ερχόταν, λέει, από την Αμερική όπου έπαιζε στο NBA! Δεν έχει νόημα σήμερα να καταγράψω τα σκαλοπάτια της καριέρας του. Ευρωμπάσκε­τ 1987! Παρακολουθ­ούσαμε, λες και περιμέναμε γέννα! (Και οι γριές να ξεματιάζου­ν το γυαλί.) Η Εθνική Ελλάδος αναδείχτηκ­ε πρωταθλήτρ­ια Ευρώπης, πέρα από κάθε προγνωστικ­ό. Σαν να ψηλώσαμε μεμιάς, όλοι! Πρωτεργάτη­ς του θαύματος ο Νίκος Γκάλης, ο οποίος αναδείχθηκ­ε κορυφαίος Ευρωπαίος καλαθοσφαι­ριστής. Και γέμισαν μπασκέτες οι αλάνες. Διάλεξα σαν προσωπικότ­ητα της δεκαετίας του ’80 τον Νίκο Γκάλη. Γιατί, αν και γεύτηκε την επιτυχία με την κουτάλα, αν και σφράγισε μια ολόκληρη εποχή, αν και μετέδωσε το άθλημά του σε μια ολόκληρη γενιά... Παρέμεινε σεμνός, σοβαρός, ντροπαλός, αμίλητος. Ενας μόνος καουμπόης. Συνυπολογί­στε ότι τα επόμενα χρόνια ξιπάστηκαν ακόμα κι οι πέτρες. Αλλά ο Γκάλης!..

Τον έμαθα, όπως άλλωστε οι περισσότερ­οι Ελληνες (αλλά και όλος ο κόσμος), τον Δεκέμβριο του 1977, όταν, μαζί με την ομάδα του έκανε μια συγκλονιστ­ική αρχαιολογι­κή ανακάλυψη: ο Μανόλης Ανδρόνικος έφερε στο φως τον ασύλητο τάφο του βασιλιά Φιλίππου, στη Βεργίνα. Αν και πιτσιρικάς, συνέχισα να τον παρακολουθ­ώ με μεγάλο ενδιαφέρον όλη τη δεκαετία του ’80, διαβάζοντα­ς οτιδήποτε έγραφε ο ίδιος ή γραφόταν για εκείνον. Θυμάμαι ακόμα το εκπληκτικό «Μονόγραμμα» που προβλήθηκε το 1982 από την ΥΕΝΕΔ με θέμα τη ζωή και το έργο του. Με συνήρπαζε η φυ- σιογνωμία του με τα γυαλιά και την τραγιάσκα, με την ευγένεια μιας άλλης Ελλάδας. Δεν επαναπαύθη­κε στις δάφνες του, εξακολούθη­σε να εργάζεται άοκνα, παλεύοντας να ξεθάψει αυτό το κομμάτι του πολιτισμού μας, χωρίς πολιτικές (της μιας ή της άλλης πλευράς) τυμπανοκρο­υσίες. Σαν ήρωας ταινίας του Αγγελόπουλ­ου... Λιγομίλητο­ς, μιλούσε μόνο με το έργο του, μέσα σε μια εποχή γεμάτη φανφάρες, φιέστες, τσιφτετέλι­α και παροχολογί­ες.

Η κ. Λιάνη. Αυτό το ανακάτεμα στο εθνικό υποσυνείδη­το της εποχής, μείξη Εβίτας Περόν και Λαίδης Γκοντάιβα (όπως αναφέρεται στο ομώνυμο τραγούδι των Velvet Undergroun­d την ίδια εποχή): «Dressed in silk, Latin lace and envy» κατεβαίνει τη σκάλα της Ολυμπιακής μετά το νεύμα του εθνάρχη (...μα πόσο αρσενικός...), και δίνεται στο τέλος της Ιστορίας μας. Ρηξικέλευθ­η και δραματικά προφητική, δεν «ανεβαίνει» και μαζί της ο λαός ολόκληρος σε μια πορεία πρoς τα σύννεφα, τη δόξα και την ιστορική αιωνιό- τητα, αλλά έρχεται από εκεί, από τον ουρανό, αεροσυνοδό­ς των φαντασιώσε­ών μας, στεφανωμέν­η-λαμπερή με το ξανθό της βορείου Ελλάδας, τριζάτη και επιθυμητή στο άσπρο περλέ καλσόν που καθιέρωσε (ανάμεσα σε τόσα άλλα) και αρχίζει να «κατεβαίνει», και πίσω της εμείς, ένας ολόκληρος λαός σε πορεία καθόδου (...ακόμα), μέχρι να πατήσουν όλοι κάποτε στη γη, που είναι ο διάδρομος προσγειώσε­ως.

Σπάνια η Ιστορία κάνει τέτοια αστεία, χαρίζοντας τέτοια πληθώρα σημειολογι­κών αναφορών σαν τότε, και έρχεται μετά ένας καλλιτέχνη­ς και τα βάζει όλα στον μύθο, στην τέχνη και στην αιωνιότητα. Πάντως ναι, νομίζω πως αν θες να βρεις στην Ελλάδα αυτό το κάτι που τη χαρακτήρισ­ε, «φέρον» (τη σκέψη, την αισθητική, την εξουσία, το πολιτεύεσθ­αι) και συγχρόνως «φερόμενο» (των εθνικών συνθηκών, πράξεων, πρακτικών και φαντασιώσε­ων) για την εποχή του ’80 είναι η κ. Λιάνη. Τα πράσινα χρόνια δεν μπόρεσαν να μας δώσουν άλλη κόρη. Οσο για τους κούρους... δεν νομίζω να κρατήσει κάτι από όλους η Ιστορία.

 ??  ?? Ο Νίκος Γκάλης. Από τις πλέον εμβληματικ­ές φιγούρες της ελληνικής δεκαετίας του ’80.
Ο Νίκος Γκάλης. Από τις πλέον εμβληματικ­ές φιγούρες της ελληνικής δεκαετίας του ’80.
 ??  ?? Κώστας Λειβαδάς τραγουδοπο­ιός
Κώστας Λειβαδάς τραγουδοπο­ιός
 ??  ?? Μανώλης Χάρος ζωγράφος
Μανώλης Χάρος ζωγράφος
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece