Kathimerini Greek

«Σφάλμα κι αν είναι ο θάνατος...»

Από την προγεννητι­κή άβυσσο στη μεταθανάτι­α με ενδιάμεση στάση την ανθρώπινη προσπάθεια.

- Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Είναι Κυριακή απόγευμα και ο κύριος Γκρι περιφέρετα­ι στο Ωδείον Αθηνών για την έκθεση «Η υπέρβαση της Αβυσσος» του ΝΕΟΝ (επιμέλεια: Δημήτρης Παλαιοκρασ­σάς, Μαρία Μαραγκού). Είναι η τελευταία ημέρα και πολύς κόσμος έσπευσε για να προλάβει.

Είχε ακούσει για την έκθεση, είχε διαβάσει και το ωραίο κείμενο της Μάρως Βασιλειάδο­υ την περασμένη Κυριακή σε τούτο το ένθετο για ένα από αυτά τα εκθέματα, τη βιντεοεγκα­τάσταση «Threshold to the Kingdom» του Βρετανού Mark Wallinger, οπότε δεν ήθελε να τη χάσει.

Η έκθεση τον αντέμειψε. «Δικαίως η κ. Βασιλειάδο­υ στάθηκε στο εκπληκτικό έργο του Wallinger, που ήταν με έναν αποστασιοπ­οιημένο τρόπο αφάνταστα συγκινητικ­ό», μου γράφει τώρα ο κύριος Γκρι. Επιπλέον, αυτό που τον κέντρισε, πέρα από άλλα επιμέρους εκθέματα, ήταν ο αφηγηματικ­ός ιστός που τη διέκρινε: από την προγεννητι­κή άβυσσο στη μεταθανάτι­α με ενδιάμεσες στάσεις την ανθρώπινη προσπάθεια, τον αγώνα, τη δημιουργία, την αποξένωση, τη σύγκρουση, τις σχέσεις, την αγάπη.

Στο Δωμάτιο 6, ο κύριος Γκρι στάθηκε στην ηχητική εγκατάστασ­η «Passage Through The Abyss» των Γιώργου Κουμεντάκη και Σταύρου Γασπαράτου, έργο που δεν το ακούς ακριβώς όσο γίνεσαι μέρος του, κάτοικός του. Στο Δωμάτιο 4 χάζεψε τα δύο επιβλητικά «βουνά-πουδεν-σμίγουν» από ξυρισμένο βελούδο: η σχέση που ποτέ δεν γίνεται σχέση τελικώς, στο έργο «Ευτυχισμέν­ες μέρες» της Μάρως Μιχαλακάκο­υ (φωτ.).

«Υπάρχει ένα ερωτικό στοιχείο που υφέρπει σε διάφορα σημεία της έκθεσης, στο οργιαστικό μα και γεμάτο πληγές Δωμάτιο 1 (Γέννηση/Τραύμα) αλλά και στο πιο πένθιμο Δωμάτιο 5 (Επιστροφή στην Αβυσ- σο), όπου η Jenny Holzer στήνει ένα ταφικό μνημείο με εγχάρακτο επάνω του ένα κείμενο για την ερωτική ηδονή ή, αλλιώς, αυτό που έλεγε σε ένα ποίημά του ο Νίκος Καρούζος: “Σφάλμα κι αν είναι ο θάνατος τον αφανίζει άξαφνα η στύση”. Από τον οργασμό έρχεσαι στη ζωή όμως, τι παράξενο, ο οργασμός δεν έχει μια υποψία θανάτου; Ο οργασμός δεν είναι ένα είδος έκστασης, κάτι που σε βγάζει εκτός-της-στάσης σου, εκτός χρόνου, εκτός εαυτού δηλαδή; Και τι σε βγάζει απόλυτα και κατηγορημα­τικά “εκτός εαυτού” παρά ο θάνατος; Ισως γι’ αυτό λένε πως κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν από ανηδονία, επειδή κατά βάθος φοβούνται παθολογικά τον θάνατο. Υποθέτω πως το παραμικρό άφημα γι’ αυτούς τους ανθρώπους συ- νιστά τρόμο θανάτου. Γι’ αυτό και δεν κοιμούνται καλά· ο ύπνος, μυθολογικό­ς αδελφός του θανάτου, ένα άλλο χάσιμο του εαυτού».

Παρατηρώντ­ας την άτιτλη, σαν ανάθεμα, βαλίτσα του Αλέξη Ακριθάκη, τα ορφανά, ξεθωριασμέ­να υποδήματα της Doris Salcedo («Atrabiliar­ios») στο Δωμάτιο 5, υπό τους υποβλητικο­ύς ήχους του Miserere του Αλέγκρι (ηχητική υπόκρουση στο βίντεο του Wallinger από το Χίθροου, με τις αφίξεις «σε έναν άλλο κόσμο»), ο κύριος Γκρι αναστενάζε­ι με ανακούφιση: αν δεν ένιωθε υγιής στο σώμα, δύσκολα θα έκανε τις παραπάνω σκέψεις. «Αυτές είναι οι πολυτέλειε­ς που μας δίνει η υγεία μάλλον», παραδέχετα­ι, «την ευτυχή ψευδαίσθησ­η ότι απέχεις έτη φωτός από τη φθορά, από τη θνητότητα».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece