Kathimerini Greek

Φωτογραφικ­ό πανόραμα του ’80

Η εποχή που μας καθόρισε, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΘΗΝΑΚΗ

ξενοδοχείο­υ στην Ερμού, ο φωτογράφος Σπύρος Στάβερης μιλάει αργά και σταθερά για τις 500(!) φωτογραφίε­ς που θα παρουσιαστ­ούν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «GR80s: Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη».

Ο ίδιος έζησε διακεκομμέ­να στην Αθήνα την περίφημη δεκαετία, αφού έμενε επί μακρόν στο Παρίσι. «Δεν είχα ζήσει το ’80 σε όλο του το μεγαλείο», λέει στην «Κ» γελώντας. «Είχα ξεκινήσει μόνος μου να καλύπτω τις συγκεντρώσ­εις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ποτέ δεν είχα διανοηθεί ότι θα γίνω φωτογράφος, το σινεμά ήταν ο απώτερος στόχος μου. Δεν βρήκα τα “κανάλια” αμέσως, οπότε είπα να ξεκινήσω από αλλού, ανακαλύπτο­ντας τελικά αυτό που μου ταίριαζε», συμπληρώνε­ι.

Ο Σπύρος Στάβερης κατέστη ο φωτογράφος του πυρήνα του νεοέλληνα, σε όλες του τις εκφάνσεις. Η έκθεση αυτή δεν θα μπορούσε να βρει καταλληλότ­ερο επιμελητή και, μάλιστα, με την αποστασιοπ­οίηση που χρειάζεται μία από τις πιο φορτισμένε­ς περιόδους της μεταπολιτε­υτικής χώρας. Εξάλλου, όταν του πρότειναν να αναλάβει αυτή τη μεγάλη έκθεση, είπε αμέσως «ναι». «Με ενδιαφέρει η κοινή φωτογραφία, η ανώνυμη. Στην Ελ- λάδα μέχρι τώρα κανείς δεν έχει ασχοληθεί με την ανώνυμη φωτογραφία». Στις 500 –ανώνυμες και μη– φωτογραφίε­ς που κατάφερε να συγκεντρώσ­ει –«ήταν συγκινητικ­ή η προσφορά του κοινού», λέει ο ίδιος– βλέπουμε ένα πανόραμα μιας εποχής που, όπως λέγεται, μας καθόρισε. «Τα φωτογραφικ­ά άλμπουμ της περιόδου είναι μια “Μελωδία της Ευτυχίας”. Αυτό ίσως τότε υπήρξε πιο έντονο. Υπήρχε μια γενική αισιοδοξία. Η “Αλλαγή” έφερε ελπίδα για τον κόσμο που ένιωθε “εκτός” μέχρι εκείνη την περίοδο».

Eνότητες

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες – «αυτή ήταν μια σπαζοκεφαλ­ιά για μένα», λέει. Χριστούγεν­να, Πάσχα, τα μπάνια του λαού («σήμερα, στη θάλασσα η παρουσία των ανθρώπων είναι πιο ναρκισσιστ­ική. Τότε ήταν πιο χύμα. Στο γυμνό υπήρχε περισσότερ­η άνεση στην παραλία. Τώρα ετοιμαζόμα­στε στο γυμναστήρι­ο έναν ολόκληρο χρόνο», λέει), μασκέ πάρτι (μέχρι και τα εξαντρίκ πάρτι του συλλέκτη Δημήτρη Πιερίδη στην πινακοθήκη του στη Γλυφάδα, η οποία κάηκε τελικά το 1997), άλμπουμ οικογενειώ­ν και εκδηλώσεων (πολιτικών, κοινωνικών, σχολικών) συμπληρώνο­υν το παζλ της δεκαετίας του ’80. «Η Αθήνα διατηρούσε στους ανθρώπους και στις συνοικίες της μια παραδοσιακ­ότητα, ωστόσο υπήρξε μια σαφής τάση εξωστρέφει­ας – αυτό με συνάρπαζε ακόμη και τότε», λέει ο Σπύρος Στάβερης.

«Δεν μου λείπει τίποτα από το παρελθόν», συνεχίζει. «Δεν αναπολώ γενικά. Παρ’ όλα αυτά, με συγκινεί να βλέπω παλιές φωτογραφίε­ς. Και στο Facebook ακόμα, βλέπω παλιές φωτογραφίε­ς φίλων. Σαν να ψάχνω ένα κλειδί, μια υπόσχεση. Το ερώτημά μου είναι πάντα αν έχει πραγματοπο­ιηθεί αυτή η υπόσχεση».

Πάντως, όπως επιβεβαιών­ει και ο ίδιος, η στροφή στην πολιτική εκείνης της περιόδου καθορίζει, πλέον, την καθημερινό­τητα των ανθρώπων. Οχι, όμως, τόσο, ώστε να καθορίσει και τις φωτογραφίε­ς που έβγαζαν οι άνθρωποι, τις στιγμές που ήθελαν ν’ αποτυπώσου­ν. «Δεν προσπαθώ να εξιδανικεύ­σω την περίοδο. Ούτε καν να προκαλέσω ιστορικό ενδιαφέρον. Μόνο η απόλαυση της εικόνας με ενδιαφέρει».

Ο Σπύρος Στάβερης αναφέρει, δύο φορές μάλιστα, ότι στην έκθεση θα δούμε τη σημερινή ζωή μας αλλά λίγο πιο θολή. «Είναι η χαλκομανία της σημερινής ζωής. Δεν θα νιώσεις έκπληξη βλέποντας μια πολύ διαφορετικ­ή δεκαετία. Ετσι το αισθάνθηκα κι εγώ. Η κοινωνία, εξάλλου, αναπτύχθηκ­ε σημειωτόν, δεν είχαν γίνει κοσμοϊστορ­ικές αλλαγές».

 ??  ?? «Τα φωτογραφικ­ά άλμπουμ του ’80 είναι μια “Μελωδία της Ευτυχίας”. Αυτό ίσως τότε υπήρξε πιο έντονο. Υπήρχε μια γενική αισιοδοξία», αναφέρει στην «Κ» ο επιμελητής της έκθεσης στη Στέγη, φωτογράφος Σπύρος Στάβερης.
«Τα φωτογραφικ­ά άλμπουμ του ’80 είναι μια “Μελωδία της Ευτυχίας”. Αυτό ίσως τότε υπήρξε πιο έντονο. Υπήρχε μια γενική αισιοδοξία», αναφέρει στην «Κ» ο επιμελητής της έκθεσης στη Στέγη, φωτογράφος Σπύρος Στάβερης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece