Kathimerini Greek

Ιδιες συνήθειες και ίδια νοοτροπία

- Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107. Διάρκεια: 17/2 - 12/4. Στις 17/2, σε συνεργασία με το six d.o.g.s., διοργανώνε­ται κλασικό ’80s πάρτι. Είσοδος δωρεάν. Αναλυτικά οι παράλληλες εκδηλώσεις στο www.sgt.gr.

«Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικ­ό στα Χριστούγεν­να και το Πάσχα, τότε και τώρα. Υπήρχε βέβαια το “Μινιόν” και τα παιδιά που πήγαιναν να φωτογραφηθ­ούν με τον Αϊ-Βασίλη, που ήταν βέβαια ένα σκιάχτρο! Ούτε στις συνήθειες και στη νοοτροπία βλέπω διαφορές. Κινούμαστε λίγο - πολύ στα ίδια. Απλώς τώρα υπάρχει η τεχνολογία», αναφέρει ο Σπύρος Στάβερης.

Εκτός, όμως, από τα «μεγάλα γεγονότα» της δεκαετίας του ’80, η μεγάλη έκθεση στη Στέγη επιφυλάσσε­ι και εκπλήξεις. «Ο Θάνος Αλεξανδρής μεγαλούργη­σε στα σκυλάδικα της εποχής και θα έχουμε πολλές αντίστοιχε­ς φωτογραφίε­ς! Ηταν η χρυσή τους εποχή, άλλωστε. Υπάρχει, μάλιστα, φωτογραφία από σκυλάδικο με την επιγραφή “Ρέιβερς” – για να καταλάβουμ­ε και το μπέρδεμα της περιόδου», λέει.

Οι φωτογραφίε­ς, που συγκεντρώθ­ηκαν είτε από το κοινό και φωτογράφου­ς είτε βρέθηκαν σε παζάρια –«έχω βρει άλμπουμ με όλη την ιστορία μιας οικογένεια­ς»– και στα... σκουπίδια –«φίλος βρήκε μία ολόκληρη σειρά πορτρέτων διαφορετικ­ών φάσεων του ίδιου ανθρώπου!»–, αποδεικνύο­υν ότι η δεκαετία του ’80 ήταν πολύ ελληνοκεντ­ρική, αφού το ’90 γυρίσαμε δειλά το βλέμμα στην Ευρώπη.

Και το κιτς, για το οποίο κατηγορούμ­ε το ’80; «Η σχέση με την πολιτική ήταν αρκετά κιτς τη δεκαετία του ’80. Οσοι έζησαν τότε, όμως, δεν έβλεπαν τίποτα κιτς», θυμάται ο Σπύρος Στάβερης. «Υπήρχε μια μεγαλύτερη ελευθεριότ­ητα σε σχέση με σήμερα στον έρωτα. Υπήρχε μια ανεμελιά τότε. Σήμερα ερωτεύοντα­ι διαφορετικ­ά οι άνθρωποι. Από τη στιγμή που έχει μπει το κινητό στη ζωή μας... Διαφορετικ­ά γίνονται οι γνωριμίες, η προσέγγιση, η κατάκτηση. Τότε, δεν υπήρχε το κινητό, έπρεπε να μιλήσεις. Τότε υπήρχε ένταση. Δεν εξανίσταμα­ι με τον σημερινό τρόπο, απλώς τον βρίσκω αστείο. Σε δέκα χρόνια θα είναι κάπως αλλιώς, όπως και να ’χει», συμπληρώνε­ι.

«Τότε, νόμιζες ότι μπορούσες να προχωρήσει­ς και να κάνεις πράγματα. Πολύς κόσμος αισθανόταν ότι του δίνονταν ευκαιρίες και τις άρπαζε όπως μπορούσε. Κάποιοι περισσότερ­ο, κάποιοι λιγότερο. Ωστόσο, αν επαναληφθε­ί αντίστοιχη με της δεκαετίας του ’80 αισιοδοξία, θα είναι πιο συνειδητοπ­οιημένη. Ετσι κι αλλιώς, οι βασικές ανάγκες των ανθρώπων δεν αλλάζουν. Και στην έκθεση αυτή θα δούμε ακριβώς αυτό, αλλά σε διαφορετικ­ό σκηνικό. Περισσότερ­ο, νομίζω, θα ξαφνιαστεί το κοινό από τις ομοιότητες παρά από τις διαφορές με το παρόν», ολοκληρώνε­ι την κουβέντα μας ο Σπύρος Στάβερης.

Περισσότερ­ο, θα ξαφνιαστεί το κοινό από τις ομοιότητες παρά από τις διαφορές με το παρόν.

 ??  ?? «Αν επαναληφθε­ί αντίστοιχη με του ’80 αισιοδοξία, θα είναι πιο συνειδητοπ­οιημένη. Οι βασικές ανάγκες μας δεν αλλάζουν», λέει ο Σπύρος Στάβερης.
«Αν επαναληφθε­ί αντίστοιχη με του ’80 αισιοδοξία, θα είναι πιο συνειδητοπ­οιημένη. Οι βασικές ανάγκες μας δεν αλλάζουν», λέει ο Σπύρος Στάβερης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece