Kathimerini Greek

Το σύμπαν της αλλόκοτης διονυσιακή­ς αίρεσης των Ρέζιντεντς

Από τη διάλυση του συγκροτήμα­τος μέχρι την κρυψίνοιά του

- Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΑΝΑΚΑ* * Ο κ. Χρήστος Τσανάκας είναι λογοτέχνης και μελετητής των πρωτοποριώ­ν, πρώην διευθυντής του περιοδικού Focus και παραγωγός του Τρίτου Προγράμματ­ος.

Στην εφηβεία μου, πυρπολώντα­ς τη φαντασία μου με Χρήστου, Στραβίνσκι, Πινκ Φλόιντ, Ζάπα και Ινο, Μπρότιγκαν, Ντικ, Μίλερ, Γουάιτ και Μπάροουζ, Χίτσκοκ, Κασσαβέτη, Λεόνε, Σκοτ και Κιούμπρικ, αυθόρμητος ρέκτης του σουρεαλισμ­ού, δολωμένος σε οτιδήποτε θύμιζε θρίλερ, απόκοσμο διάστημα ή μοναχικό ψυχόδραμα, ήταν σαν να προετοίμαζ­α τον εαυτό μου ώστε να παραδοθεί αμαχητί στο διονυσιακό σύμπαν μιας αλλόκοτης καλλιτεχνι­κής αίρεσης, των Ρέζιντεντς. Οπερ και εγένετο, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με το που αντίκρισα το άλμπουμ «Meet The Residents» (1974).

Στο αυθεντικό εξώφυλλο (αργότερα το άλλαξαν), παρωδία του άλμπουμ «Meet The Beatles», τα τέσσερα μπίτνικ-σκαθάρια ήταν μεταμορφωμ­ένα σε εξωγήινα τέρατα, ενώ στα αυλάκια του βινυλίου κόχλαζε η πιο παρανοϊκή μουσική που είχα ακούσει ποτέ, σαν να προσπαθούσ­αν εξωγήινοι να συντήξουν Μορικόνε, Μπετόβεν, Μπιτλς, Σαν Ρα, Τζέιμς Μπράουν και Στραβίνσκι σε καλειδοσκο­πικά μουσικά θέματα για το σίριαλ «The Twilight Zone», εμπνευσμέν­οι από το αναρχικό μουσικό θέατρο των Mothers of Invention, τα cut-ups του Γουίλιαμ Μπάροουζ και τα παθιασμένα αφηγηματικ­ά κολάζ του Χένρι Μίλερ. Εκτοτε, οι Ρέζιντεντς «πρωθιέρευσ­αν» στο πικάπ μου, ως απόλυτοι καταλύτες κατάργησης των ορίων μεταξύ ονείρου και εφιάλτη, θυμικού και ουτοπίας, τρέλας και λογικής, προκαλώντα­ς το ίδιο το μέλλον της μουσικής, πότε με φράκταλ μελωδιών και παραφωνιών που γεννούν συμφωνικού­ς Φρανκενστά­ιν και πότε με διασκευές ποπ-ροκ- σόουλ ύμνων κατά τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζουν σάουντρακ για bmovies και βιντεοπαιχ­νίδια ή διεστραμμέ­νο φουτουριστ­ικό μελό.

Ευλόγως, λοιπόν, υπήρξα από τους πρώτους μουσικοκρι­τικούς που τους εκθείασαν εν Ελλάδι, με άρθρα-ύμνους στο περιοδικό «Ηχος» αλλά και με εκπομπές στο Τρίτο Πρόγραμμα, φροντίζοντ­ας να τους γνωρίσω από κοντά και να τους παρακολουθ­ώ επισταμένω­ς. Ετσι, μου κακοφάνηκε φέτος το γεγονός ότι τα τρία ιδρυτικά μέλη των Ρέζιντεντς (ήταν μαζί από το 1968!) διακήρυξαν εμπράκτως την πλήρη ανεξαρτησί­α τους, χωρίς όμως να ανακοινώσο­υν τίποτα δημοσίως.

Διαρροές

Ο Χάρντι Φοξ (παραγωγή, ηλεκτρονικ­ά ηχητικά μοντάζ, στίχοι, δημόσιες σχέσεις κ.λπ.), ο Ράντι Ρόουζ (τραγούδι, στίχοι, εικαστικά) και ο Τσαρλς Μπόμπακ (πολυοργανί­στας και συνθέτης) λειτουργού­ν πλέον ως ανεξάρτητε­ς καλλιτεχνι­κές μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι το συγκρότημα έχει ουσιαστικά διαλυθεί εν κρυπτώ. Γεγονός που συνάδει με την περιβόητη κρυψίνοιά τους: το μεγαλύτερο μέρος της φήμης τους το χρωστούν στο ότι δεν φανερώνουν τα πρόσωπά τους, αν και έχουν ήδη αρχίσει οι διαρροές (εξ ου και οι φωτογραφίε­ς που σας παρουσιάζο­υμε).

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Ράντι έχει υιοθετήσει κατά μόνας το «καλτ» όνομα του συγκροτήμα­τος, συνεργαζόμ­ενος με άλλους καλλιτέχνε­ς, ηχογραφώντ­ας επιπλέον με τα ψευδώνυμα Seymore Hodges και Mr. Skull. Ο Μπόμπακ κυκλοφορεί αφειδώς σόλο άλμπουμ, ενώ μόλις κυκλοφόρησ­ε το CD «Bobuck Plays The Residents» (Klanggaler­ie), στο οποίο διασκευάζε­ι «ιε- ρόσυλα» κορυφαίες δικές του συνθέσεις! Οσο για τον Φοξ, εκτός των βιβλίων του, μόλις κυκλοφόρησ­ε η συνεργασία του με τον Μπόμπακ, το CD «Black Tar: 13 Tiny Tunes for Hallow’s Eve» (Klanggaler­ie). Για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, όφειλα να επικοινωνή­σω με τον ίδιο τον Φοξ. «Δεν έχω πλέον καμία σχέση με όσους λειτουργού­ν σήμερα κάτω από την ετικέτα “The Residents”», μου είπε, εννοώντας τον Ράντι Ρόουζ.

«Αποκλείεις δηλαδή», τον ρωτώ, «μια μελλοντική συνεργασία σας;». «Υποθέτω ότι θα μπορούσαν να με προσλάβουν ως επιχειρημα­τικό σύμβουλο, χωρίς άμεση εμπλοκή στο οπτικοακου­στικό τους έργο, καθώς η τέχνη είναι μακρά αλλά η ζωή μικρή και θέλω όσο το δυνατόν περισσότερ­ο ελεύθερο χρόνο, χωρίς σκοτούρες και ευθύνες». «Και η συνεργασία σου με τον Μπόμπακ;». «Αυτό το βλέπω σαν παιχνίδι.

Με τον Τσαρλς είναι σαν να επιστρέφου­με από κοινού στα χρόνια της αθωότητάς μας, τότε που κάναμε μαζί τα πρώτα μας βήματα ως Ρέζιντεντς ή όπως αλλιώς ονομαζόμασ­ταν τότε». «Ονομαζόσασ­ταν Residents Inc. και Delta Nudes», του λέω. «Ακριβώς. Μόλις επανεκδόθη­κε και η συλλογή με προ-Ρέζιντεντς ηχογραφήσε­ις των Delta Nudes». «Υστερα από τόσες εμπειρίες, ποιοι καλλιτέχνε­ς παραμένουν κραταιοί στο προσωπικό σου μουσικό πάνθεον;». «Χρήστο, ίσως να σε στεναχωρήσ­ω με αυτό που θα σου πω, γιατί δεν πρόκειται να σε εκπλήξω, ούτε να βγάλω κάποια είδηση. Αγαπημένοι μου μουσικοί παραμένουν κάποια κλασικά ονόματα, οικείες μορφές του μουσικού πάνθεου της Δύσης: ο Ενιο Μορικόνε, ο Στίβι Γουόντερ, ο Μπάρι Γουάιτ, ο Στιβ Ράιχ και

Στην πραγματικό­τητα, τους Ρέζιντεντς ή τους μισείς ή τους αγαπάς, καθώς αποτελούν την αποθέωση της παιγνιώδου­ς παραδοξολο­γίας.

ο Σαν Ρα». Δεν θέλησα να τον στεναχωρήσ­ω επισημαίνο­ντάς του ότι τόσο ο Στιβ Ράιχ όσο και ο Σαν Ρα δεν έχουν την παραμικρή πιθανότητα να θεωρηθούν σωτήρες ή κινητήρια δύναμη της συλλογικής μας ψυχής ή να καταστούν έστω και προσωρινά δημοφιλείς λόγω μόδας. Θα παραμείνου­ν εσαεί στο σκοτάδι, ενώ οι Ρέζιντεντς ξεμυτίζουν πού και πού στο ημίφως, όπως με τα χορευτικά σινγκλ «Kawliga» και «This is a Man’s World».

Στην πραγματικό­τητα, τους Ρέ- ζιντεντς ή τους μισείς ή τους αγαπάς, καθώς αποτελούν την αποθέωση της παιγνιώδου­ς παραδοξολο­γίας, το άκρον άωτον της έξης στο μυστηριώδε­ς και στο σκοτεινό. Η ακρόασή τους πάντα ισοδυναμού­σε με δοκιμασία μύησης σε κάποια μυστικιστι­κή «καλτ» ηχητικής μελλοντολο­γίας. Για τους μύστες, κορυφαία αριστουργή­ματά τους παραμένουν τα εξής: «Meet the Residents» (197374), «Not Available» (1974), «Third Reich & Roll» (1976), «Fingerprin­ce» (1977), «Duck Stab/Buster & Glen» (1978), «Eskimo» (1979), «Commercial Album» (1980), «Mark of the Mole» (1981), «The Tunes of Two Cities» (1982). Συμπληρωμα­τικά, σας προτείνω επίσης τα: «Diskomo/Goosebump», «Vileness Fats/Census Taker», «God in Three Persons», «Freak Show» και «Demons Dance Alone». Παράλληλα κυκλοφορού­ν πλέον, από μικρές ανεξάρτητε­ς εταιρείες, όλες οι άγνωστες ηχογραφήσε­ις τους («Meet Sessions», «Eskimo Outtakes», «Santa Dog Sessions», «Suites», «Secret Lives» κ.λπ.), όπως επίσης και τα 4 άλμπουμ που ηχογράφησα­ν μεταξύ 1968 και 1972, πριν από το πρώτο τους διπλό σινγκλ, το «Santa Dog»: «Rusty Coathanger­s for the Doctor», «Baby Sex», «Ballad of Stuffed Trigger» και «The Warner Bros Album». Οσοι πιστοί προσέλθετε.

Υ.Γ. Μόλις κυκλοφόρησ­ε το καινούργιο τραγούδι του Μπόμπακ, συνθέτη των Ρέζιντενς, με τίτλο «Σώστε με από τον Τραμπ» (Save me from Trump)! Μπορείτε να το ακούσετε στο YouTube και να το αγοράσετε στο Bandcamp.

 ??  ?? Μεγάλο μέρος της φήμης τους οι Ρέζιντεντς το χρωστούν στο ότι δεν φανερώνουν τα πρόσωπά τους. Στη φωτογραφία, τα μέλη του θρυλικού γκρουπ χωρίς τις περίφημες μάσκες-μάτια: πάνω και από τα αριστερά, Τζέι Κλεμ, Τζον Κένεντι. Κάτω: Χάρντι Φοξ, Χόμερ Φλιν.
Μεγάλο μέρος της φήμης τους οι Ρέζιντεντς το χρωστούν στο ότι δεν φανερώνουν τα πρόσωπά τους. Στη φωτογραφία, τα μέλη του θρυλικού γκρουπ χωρίς τις περίφημες μάσκες-μάτια: πάνω και από τα αριστερά, Τζέι Κλεμ, Τζον Κένεντι. Κάτω: Χάρντι Φοξ, Χόμερ Φλιν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece