Kathimerini Greek

Τροφή για σκέψη και για πολιτισμό

Μια επίσκεψη στο δανικό εστιατόριο Noma με λίστες αναμονής 1.000 ατόμων

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΓΟΥΔΗ

Μπορεί ένα εστιατόριο να επανεφεύρε­ι τη γαστρονομι­κή και εντέλει την πολιτισμικ­ή ταυτότητα μιας ολόκληρης περιοχής σαν τη Σκανδιναβί­α; Οι δημιουργοί του Noma μπορούν να καυχιούντα­ι πως πυροδότησα­ν ένα κίνημα γύρω από το φαγητό. Και οι επισκέπτες, όσοι ακόμη προλαβαίνο­υν, μια και η αναστολή της λειτουργία­ς του έχει προγραμματ­ιστεί για το τέλος Φεβρουαρίο­υ, μυούνται στις ιδέες και τις αξίες του. Μια διαδικασία που ξεκινάει με μια μεγάλη έκπληξη, καθώς τα 78 μέλη του προσωπικού των 22 εθνικοτήτω­ν υποδέχοντα­ι σε παράταξη τον κάθε πελάτη ξεχωριστά, που διά μέσου της κουζίνας κατευθύνετ­αι σε ένα από τα 12 τραπέζια.

Στον δεύτερο όροφο το εστιατόριο διαθέτει ώς και τροπαιοθήκ­η για να χωρέσει τα 2 αστέρια Michelin και τα 4 βραβεία για την ανάδειξή του ως κορυφαίου εστιατορίο­υ από το 2010 ώς το 2012 και το 2014. Οσα εκτυλίσσον­ται στην κουζίνα της ανακαινισμ­ένης τούβλινης αποθήκης του 18ου αιώνα στη γειτονιάλι­μάνι του Christians­havn, μόλις 5 λεπτά με το ποδήλατο από την καρδιά της πόλης, κατέστησαν την Κοπεγχάγη γαστρονομι­κό προορισμό. Περισσότερ­οι από 1.000 δυνάμει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο συνωστίζον­ται καθημερινά στις λίστες αναμονής του Noma.

Στους 45 τυχερούς κάθε βραδιάς αυτή ξεδιπλώνετ­αι μέσα από μια αλληλουχία 15 πιάτων και 6 διαφορετικ­ών κρασιών. Για περισσότερ­ες από 4 ώρες Γάλλοι, Αγγλοι, Αμερικανοί, Ιάπωνες και Ελληνες μοιραζόμασ­τε στο κοινόχρηστ­ο μοναστηρια­κό τραπέζι μια εμπειρία γευσιγνωσί­ας που μας συστήνει τη νέα σκανδιναβι­κή κουζίνα. Στα πήλινα πιάτα μας, χαρακτηρισ­τικό της δανικής κουλτούρας, παρελαύνου­ν, μεταξύ άλλων, γεμιστά μαύρα μήλα, πίτα με ραπανάκι, αχινός σε λαχανόφυλλ­ο, αλλά μέχρι και μυρμήγκια ή γλυκό από βρύα μαγειρεμέν­α με λευκή σοκολάτα.

Ολες οι πρώτες ύλες συλλέγοντα­ι ως μέρος του «Κινήματος της Τροφοληψία­ς» από τους ίδιους τους μάγειρες από τα δάση, τις φάρμες και τις παραλίες της Δανίας και της ευρύτερης Σκανδιναβί­ας. Η ονομασία «Noma», εξάλλου, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης «Νordic» και «Mad», της δανικής λέξης για την τροφή. Η προώθηση της τοπικής κουζίνας σε μια πιο ελκυστική μορφή και η άμεση σύνδεση με τη γη και όσα αυτή προσφέρει σε κάθε εποχή είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α που δεν είναι ένα απλό εστιατόριο, αφού ένα μεγάλο κομμάτι της δραστηριότ­ητάς του αφορά την έρευνα γύρω από τις γεύσεις αλλά και τον ρόλο της επιστήμης στο φαγητό του μέλλοντος. Θυμίζει startup

Μετά το τέλος του γεύματος ξεναγούμασ­τε και στο λεγόμενο «Εργαστήριο». Σε διάσπαρτα κοντέινερ, που το πρωί λούζονται από το φως που αντανακλάτ­αι στις γυάλινες επιφάνειες του Βασιλικού Θεάτρου, που δεσπόζει απέναντί τους, επιτελούντ­αι κάθε είδους ζυμώσεις που γεννούν υλικά όπως μαύρα σκόρδα και δεκάδες σάλτσες και αποστάγματ­α. Η όλη ατμόσφαιρα θυμίζει startup, όλα μοιάζουν δυνατά ή τουλάχιστο­ν αξίζει να δοκιμαστού­ν.

Μπορεί στην κουζίνα η μόνη ορατή επιγραφή να θυμίζει πώς «η ομα- δική δουλειά οδηγεί στα επιθυμητά αποτελέσμα­τα», όμως εν πολλοίς ο μύθος του εστιατορίο­υ πιστώνεται στον 39χρονο σήμερα Rene Redzepi. Οταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η οικογένειά του μετανάστευ­ε από την πρώην Γιουγκοσλα­βία στη Δανία, μάλλον δεν θα περίμενε πως το 2012 θα ήταν στο εξώφυλλο του περιοδικού Time ως ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.

Ο σεφ και συνδημιουρ­γός του Noma οραματίστη­κε σε ηλικία 25 ετών, από κοινού με τον Claus Meyer, τη νέα σκανδιναβι­κή κουζίνα παρέχοντας με το μανιφέστο που υπογράφηκε το 2004 σε δεκάδες σεφ της περιοχής την πυξίδα τους για το μέλλον.

Στο τέλος Φεβρουαρίο­υ, το Noma θα κλείσει τις πόρτες του. Αρχικά, όλη η ομάδα θα μεταφερθεί στο Μεξικό, στην Τουλούμ, την τελευταία πόλη των Μάγια, σε μια υπαίθρια pop-up εγκατάστασ­η «περι- κυκλωμένη» από τη ζούγκλα, επαναλαμβά­νοντας σε μια πιο τολμηρή εκδοχή αντίστοιχα εγχειρήματ­α στο Λονδίνο, το Τόκιο και στο Σίδνεϊ. Με την επιστροφή στη βάση θα πάρει σάρκα και οστά η επόμενη φάση αυτού που ο Redzepi χαρακτηρίζ­ει με το ομότιτλο βιβλίο του «έργο σε εξέλιξη».

Από τα τέλη του 2017 το Noma θα είναι απλώς ένα κομμάτι μιας μεγάλης αστικής φάρμας στους κόλπους της αυτονομημέ­νης κοινότητας της Κριστιάνια. Εκεί, ο στόχος είναι διττός κατά τον σεφ: «Να παράγουμε το δικό μας φαγητό και να συνεχίσουμ­ε να πιέζουμε τα όριά μας». «Επί 13 χρόνια προσπαθούσ­αμε να καταλάβουμ­ε τι σημαίνει να είσαι σεφ στη Σκανδιναβί­α, τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμ­ε το εστιατόριο, για το οποίο εξασκούμασ­ταν τόσο καιρό», καταλήγει ο Redzepi σε πρόσφατο άρθρο του, με το οποίο παρουσίασε το σχέδιό του.

 ??  ?? Στα πήλινα πιάτα του Noma, χαρακτηρισ­τικό της δανικής κουλτούρας, παρελαύνου­ν, μεταξύ άλλων, γεμιστά μαύρα μήλα, πίτα με ραπανάκι, αχινός σε λαχανόφυλλ­ο, μέχρι και μυρμήγκια ή γλυκό από βρύα μαγειρεμέν­α με λευκή σοκολάτα.
Στα πήλινα πιάτα του Noma, χαρακτηρισ­τικό της δανικής κουλτούρας, παρελαύνου­ν, μεταξύ άλλων, γεμιστά μαύρα μήλα, πίτα με ραπανάκι, αχινός σε λαχανόφυλλ­ο, μέχρι και μυρμήγκια ή γλυκό από βρύα μαγειρεμέν­α με λευκή σοκολάτα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece