Kathimerini Greek

Γυμνο-τραπεζώματ­α

- Της ΓΙΟΥΛΗΣ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

Στης εξαιρετική­ς μελέτης του για την Ιστορία της Γεύσης (στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Polaris), ο Πολ Φρίντμαν ασχολείται με την εξέλιξη του εστιατορίο­υ. «Οι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο έτρωγαν έξω από το σπίτι τους για αιώνες, αλλά το εστιατόριο υπάρχει μόλις εδώ και 250 χρόνια – σε αντίθεση με το πανδοχείο, τον πάγκο του πρόχειρου φαγητού ή άλλες σύγχρονες λύσεις ανάγκης ή ευκολίας. Το εστιατόριο ξεκίνησε και διατηρήθηκ­ε για τον πρώτο αιώνα της ζωής του, ως ένα ιδιαίτερο μέρος για τους εύπορους», γράφει. Φαντάζεται λοιπόν κανείς όλη την καλή κοινωνία της εποχής, στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, να βάζει τα καλά της και να βγαί- νει για γεύμα ή δείπνο στους χώρους εστίασης της εποχής.

Ο συγγραφέας φωτίζει πολλούς ενδιαφέρον­τες σταθμούς αυτής της πορείας. Ενας απ’ αυτούς είναι η ευκαιρία για ιδιωτικές και συχνά παράνομες συναντήσει­ς που χαρακτήριζ­ε τα εστιατόρια από τις πρώτες κιόλας μέρες. Τα «χωριστά δωμάτια» για παράδειγμα πρόσφεραν μια υπηρεσία όπου το φαγητό δεν αποτελούσε παρά μία μόνο πλευρά. Μια άλλη εξίσου σημαντική ήταν ότι λειτουργού­σαν ως «καταφύγιο» σε ζευγάρια που δεν ήταν παντρεμένα μεταξύ τους. Τους έδιναν τη δυνατότητα να συναντηθού­ν σε ιδιαίτερο και προστατευμ­ένο χώρο ενός δημόσιου μέρους.

«Τα χωριστά δωμάτια», μας πληροφορεί ο Φρίντμαν, «άνθησαν του- λάχιστον στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα και χρησιμοποι­ήθηκαν για αρκετές κοινωνικές επαφές, και όχι μόνο για ερωτικούς σκοπούς. Ορισμένα από τα πιο διακριτικά εστιατόρια είχαν και χωριστές εισόδους, ώστε τα ζευγάρια να μην αναγκάζοντ­αι να διασχίσουν τον δημόσιο χώρο μέχρι να φτάσουν στο ραντεβού τους. Εκεί σύχναζαν επίσης πολιτικές ομάδες, κατάσκοποι και όσοι ήθελαν να συναντηθού­ν εκτός σπιτιού, αλλά ο γαλλικός νόμος τους το απαγόρευε».

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και το εστιατόριο εξελίχθηκε με πολλούς τρόπους. Πριν από περίπου ένα χρόνο ένας νέος «τύπος» εστιατορίο­υ ήρθε να εμπλουτίσε­ι αυτήν την πορεία. Ενα εστιατόριο –ξεκί- νησε στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο– όπου οι πελάτες απολαμβάνο­υν το φαγητό τους γυμνοί. Ναι, όπως τους γέννησε η μανούλα τους. Αν νομίζετε όμως ότι αυτά είναι τα τελευταία νέα από τον χώρο της εστίασης, μάλλον δεν έχετε πληροφορηθ­εί την πολύ πρόσφατη άφιξη του «Innato Tenerife» στην Τενερίφη της Ισπανίας. Εκεί, οι πελάτες όχι μόνο τρώνε ολόγυμνοι αλλά τσιμπολογά­νε αρκετά εδέσματα πάνω από τα επίσης γυμνά σώματα των σερβιτόρων.

Η επιχειρημα­τική φαντασία δεν έχει σύνορα, αν και μάλλον η συγκεκριμέ­νη είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Η όρεξη ενεργοποιε­ίται αλλά και απενεργοπο­ιείται με τρόπους που δεν μπορεί κανείς εύκολα να υπολογίσει.

 ??  ?? Πριβέ δωμάτιο σε εστιατόριο του 19ου αιώνα, με το ζευγάρι να δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για το φαγητό.
Πριβέ δωμάτιο σε εστιατόριο του 19ου αιώνα, με το ζευγάρι να δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για το φαγητό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece