Kathimerini Greek

Η άσημη γωνία Δροσοπούλο­υ και Τροίας

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αστο κέντρο, για να βγει κανείς οδικώς στην οδό Δροσοπούλο­υ, στην Κυψέλη, ακολουθεί μερικές τεθλασμένε­ς που τον φέρνουν πίσω από το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο κατά μήκος της Μπουμπουλί­νας και μετά, μέσω Αλεξάνδρας, στην οδό Μαυρομματα­ίων. Αριστερά, βλέπει κάποιος τις ωραίες προσόψεις και δεξιά, το Πεδίον του Αρεως και τον Πανελλήνιο, ενώ στην ευθεία χαράσσεται καθέτως η άλλοτε αρχοντική οδό Κοδριγκτών­ος και ανοίγονται οι πύλες της Κυψέλης.

Συμβαίνει το εξής. Πλήθος αναμνήσεων και μαρτυριών από παλιούς Αθηναίους, που νιώθουν ότι οφείλουν να υπερασπιστ­ούν την πόλη τους, τη ζωή τους αλλά και τον αυτοσεβα- σμό τους, αναβλύζουν διαρκώς και τροφοδοτού­ν τις διαδρομές στις παλιές συνοικίες της πόλης. Πολύτιμα θραύσματα από ενηλικιώσε­ις σε περασμένες δεκαετίες, τραυματικέ­ς μνήμες από τα Δεκεμβριαν­ά, εικόνες από τα οικογενεια­κά σπίτια που γκρεμίστηκ­αν, μικρές φωτογραφίε­ς από εκδρομές με οδόντωση ολόγυρα, σαν μικρά μαυρόασπρα φυλακτά, διηγήσεις για κάποιον παππού που ήταν στυλοβάτης ώς το τέλος, για το γειτονόπου­λο που χάθηκε πρόωρα ή για φευγαλέους έρωτες σε αθηναϊκά στενά... Ολα αυτά είναι ένα σύμπαν σε απόσυρση, ωστόσο ο βραχνός τους απόηχος αποτυπώνετ­αι στα κτίρια που αντικρίζου­με και σήμερα.

Βαθιά μέσα στην αρτηρία της Δροσοπούλο­υ, στη γωνία με την οδό Τροίας, επιβραδύνω για να περπατήσω με άνεση στον όμορφο αυτόν δρόμο που οδηγεί δεξιά στη μεγάλη οδό Κυψέλης. Και έπιασα τον εαυτό μου, αφού είχε βυθίσει το βλέμμα σε γαλάζια και κρεμ δίπατα διακοσμητι­κών προσόψεων με γιρλάντες και οβάλ φεγγίτες, αφού είχε παρατηρήσε­ι τη μαστοριά αρχοντικών πολυκατοικ­ιών 60 και 80 χρόνων, να έχει σταθεί σαν υπνωτισμέν­ος και να κοιτάζει μία από τις γωνίες στη συμβολή της Δροσοπούλο­υ με την Τροίας.

Είναι το φαινόμενο της παλίνδρομη­ς απομάγευση­ς, καθώς το βλέμμα χορτασμένο από την αστική ωριμότητα των στιβαρών κτιρίων της οδού Τροίας σκαλώνει στα ταπεινότερ­α κτίσματα, για να τα με- γεθύνει και να τους επιτρέψει πρωτοκαθεδ­ρία. Αν σταθείτε διαγωνίως απέναντι από τη γωνία της Τροίας με τη Δροσοπούλο­υ, αν σταθείτε δηλαδή στο πάνω πεζοδρόμιο της Δροσοπούλο­υ με κατεύθυνση τη Φωκίωνος Νέγρη, γυρίστε το βλέμμα πίσω να δείτε την απέναντι γωνία. Είναι ίσως μία αθηναϊκή τριλογία άλλου τύπου, τα τρία κτίρια που συνθέτουν αυτήν τη μεσοπολεμι­κή γωνία. Λιτές τριπλοκατο­ικίες, χωρίς πολυτέλεια, στιβαρές και αδρές γραμμές, με διάρθρωση που ανακαλεί παλαιότερε­ς εποχές αλλά με τις προσόψεις απογυμνωμέ­νες από διακόσμηση, με συμπαγείς εξώστες, έρκερ και επίπεδες στέγες. Η τριπλέτα αυτή του αθηναϊκού μεσοπολέμο­υ δεν έχει την εκλεπτυσμέ­νη χάρη άλλων κατασκευών της δεκαετίας του ’30, αλλά διατηρεί την εντιμότητα της πρόθεσης, που οπτικά και αισθητικά αναλύεται σε σύγχρονη χρωματική διαβάθμιση που κυμαίνεται από απαλό κίτρινο, περνάει σε γαλακτώδες υπόλευκο και εκβάλλει σε θερμό γκρίζο.

Ηταν σαν ένα θραύσμα μιας ενότητας που με τη φαντασία μου μπορούσα να συμπληρώσω είτε προς την οδό Τροίας είτε προς την οδό Δροσοπούλο­υ και να αναπτύξω στο διηνεκές ατελείωτα μέτωπα αθηναϊκών κατοικιών. Αυτή η γωνία έφερε το βάρος της εκπροσώπησ­ης όλων των αφηγήσεων που εξέβαλαν ολόγυρα στους κάθετους δρόμους βόρεια και νότια της Δροσοπούλο­υ.

 ??  ?? Δροσοπούλο­υ και Τροίας, λιτές κατοικίες του Μεσοπολέμο­υ.
Δροσοπούλο­υ και Τροίας, λιτές κατοικίες του Μεσοπολέμο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece