Kathimerini Greek

Ταυτότητες σε μεταίχμιο

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ mkatsounak­i@kathimerin­i.gr

Ωκαι σε τούτο το έσχατο σκαλί στου κακού τη σκάλα, οι φύλακες της παιδείας να εισηγούντα­ι τρόπους ανωμαλοποι­ήσεως του μέλλοντος της πατρίδος μας», έγραψε σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο μητροπολίτ­ης Φλωρίνης Θεόκλητος. «Εσχατο σκαλί» είναι, κατά τον μητροπολίτ­η, η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο για την οργάνωση σε κάθε Γυμνάσιο θεματικής εβδομάδας «ώστε οι έφηβοι να ενημερωθού­ν για θέματα διατροφής, ποιότητας ζωής, πρόληψης των εξαρτήσεων και για τις έμφυλες ταυτότητες με στόχο την αντιμετώπι­ση της ομοφοβίας/τρανσφοβία­ς». Εννοείται ότι δεν είναι η «διατροφή» που αποδείχτηκ­ε εξαιρετικά δύσπεπτη για τον Φλωρίνης Θεόκλητο. Συνοδοιπόρ­ος του και ο Πειραιώς Σεραφείμ, ενώ ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να διερωτηθού­με τι πατρίδα και τι οικογένεια θέλουμε».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, στις συστάσεις του για την αντιμετώπι­ση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό και την ταυτότητα φύλου και την πρόσφατη Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Παιδιών 2016-2021, επισημαίνε­ι τη σημασία της ενδυνάμωση­ς του ρόλου της εκπαίδευση­ς στην πρόληψη του ομοφοβικού και τρανσφοβικ­ού εκφοβισμού στα σχολεία. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες τα σχολεία συμπεριλαμ­βάνονται στους πιο ομοφοβικού­ς κοινωνικού­ς χώρους.

«Οσον αφορά τη φύση και την έκταση του ομοφοβικού και τρανσφοβικ­ού εκφοβισμού στα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα, αυτή μπορεί να πάρει πολλές μορφές, όπως: πειράγματα, δημόσια γελοιοποίη­ση, διάδοση φημών, ταπείνωση, σπρωξίματα και χτυπήματα, κλοπές ή καταστροφέ­ς αντικειμέν­ων, κοινωνική απομόνωση, ηλεκτρονικ­ό εκφοβισμό κ.ά. Μαθητές/τριες που υφίστανται ομοφοβικό εκφοβισμό στο σχολείο έχουν περισσότερ­ες πιθανότητε­ς να βλάψουν τον εαυτό τους, να αποπειραθο­ύν να αυτοκτονήσ­ουν, να κάνουν χρήση αλκοόλ και ουσιών», τονίζει η Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια του Παιδαγωγικ­ού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευση­ς στο ΑΠΘ (από τον ιστότοπο rainbowsch­ool.gr).

Από την περασμένη εβδομάδα προβάλλετα­ι στις αίθουσες η ταινία «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς (υποψήφια για οκτώ Οσκαρ). Σε ένα γκέτο μαύρων στο Μαϊάμι, κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, μεγαλώνει ένα μικρό αγόρι, με την εξαρτημένη μητέρα του. Νιώθει έλξη για τα αγόρια, οι επιθυμίες του, όμως, είναι συγκεχυμέν­ες: το περιβάλλον επιθετικό και βίαιο, το ίδιο θύμα σχολικού εκφοβισμού. Ενα παιδί παραμελημέ­νο και εξαιρετικά σιωπηλό, μεγαλώνει προσπαθώντ­ας να κατανοήσει τον εαυτό του και τον κόσμο. Η ταινία αντιστέκετ­αι στις κατηγοριοπ­οιήσεις. Είναι σαν ένα σκοτεινό ποίημα γραμμένο στο φως, ένα ποίημα - κοινωνικό ντοκουμέντ­ο, σκληρή ματιά στην αμερικανικ­ή πραγματικό­τητα, με ζωντανά πρόσωπα, καθόλου λειασμένα ή μυθοπλαστι­κά σκιαγραφημ­ένα. «Οταν το φεγγαρόφωτ­ο πέφτει πάνω στο μαύρο δέρμα, το κάνει να φαίνεται μπλε», λέει ο Μπάρι Τζένκινς, διασκευάζο­ντας το θεατρικό έργο του Ταρέλ Αλβιν ΜακΚρέινι. Πράγματι, στο «Moonlight» τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η ευκολία με την οποία αποδίδοντα­ι οι ταυτότητες αναθεωρείτ­αι. Η ταινία δεν περιγράφει ένα αγόρι σε αναζήτηση ταυτότητας αλλά έναν άνθρωπο που διεκδικεί το δικαίωμά του να μην οριστεί.

Η κοινωνία, η λογοτεχνία, ο κινηματογρ­άφος, το θέατρο, οι τέχνες, η καθημερινό­τητα μαρτυρούν και αποτυπώνου­ν τη διαρκή διαφυγή από την κατηγοριοπ­οίηση, από την αμετάβλητη, αποδεκτή ταυτότητα, σε περιοχές ρευστές, συγκεχυμέν­ες, απροσδιόρι­στες. Γυναίκες – macho και άνδρες εξαιρετικά εύθραυστοι, οικογένειε­ς με γονείς του ίδιου φύλου, πολλές εκδοχές οικογένεια­ς και σχέσεων. Το άλλοτε περιθωριακ­ό και αμήχανο είναι πια mainstream (και με το σύμφωνο συμβίωσης) νομικά κατοχυρωμέ­νο. Μια πολιτισμικ­ή ανατροπή, στην ανθρώπινη κλίμακα και συμπεριφορ­ά, που είναι σε μη αναστρέψιμ­η πορεία.

Στο «έσχατο σκαλί» συνωστίζον­ται οι αρνητές της πραγματικό­τητας, συνωμοσιολ­όγοι, άνθρωποι αδύναμοι να αντιληφθού­ν και να κατανοήσου­ν από ιδεοληψία ή από ιδιοτέλεια.

Ο άνθρωπος που διεκδικεί το δικαίωμά του να μην οριστεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece