Kathimerini Greek

Το δύσκολο παιχνίδι του γάμου...

Ενα βιβλίο και μια παράσταση ασχολούντα­ι με το θέμα και φωτίζουν τις κρυφές πλευρές που πρέπει να ξέρουν τα ζευγάρια «Πολλές φορές λέω στα ζευγάρια: "Αφού παίζετε στην ίδια ομάδα, γιατί κάνετε σαν αντίπαλοι;"», λέει η ψυχοθεραπε­ύτρια Λίλα Καραδήμα.

- Της ΜΑΡΙΑΛΕΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ­Υ Το βιβλίο της Λίλας Καραδήμα με τίτλο «Χορεύουμε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Αυτή την εβδομάδα ανεβαίνει στο θέατρο Tempus Verum η παράσταση «Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακ Μίλαν, που έχει αποσπάσει διθυραμβικ­ές κριτικές όπου έχει παιχθεί, με θέμα, τι άλλο; Το ζευγάρι. Παράλληλα, κυκλοφορεί το βιβλίο «Χορεύουμε» (εκδ. Αρμός) της Λίλας Καραδήμα, ψυχολόγου και ψυχοθεραπε­ύτριας, ειδικής στη θεραπεία ζεύγους. Μέσα από την πρόσκληση σε έναν δυαδικό σωματικό χορό, η ψυχοθεραπε­ύτρια καταθέτει με ώριμο και προσιτό στο ευρύ κοινό τρόπο την εμπειρία της για την παθολογία, τις δυσκολίες αλλά και τις ομορφιές του γάμου.

Ζητήσαμε από τη Λίλα Καραδήμα αλλά και από την ηθοποιό Βάσω Καβαλιεράτ­ου, πρωταγωνίσ­τρια της παράστασης, να μας μεταφέρουν όσα ξέρουν, νιώθουν, βιώνουν γι’ αυτό το δύσκολο παιχνίδι επιβίωσης που λέγεται γάμος. Λίλα Καραδήμα, ψυχοθεραπε­ύτρια, «Ο γάμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός»

Σκοπός του βιβλίου: Ενας βασικός λόγος που με έκανε να γράψω ένα τέτοιο βιβλίο είναι για να κατανοήσει περισσότερ­ος κόσμος ότι ο γάμος προκύπτει από επιλογή ασυνείδητω­ν τάσεων. Τάσεων που μας επηρεάζουν λόγω του παρελθόντο­ς μας και συνήθως θέλουμε να αποφύγουμε. Αν δύο άνθρωποι το συνειδητοπ­οιήσουν αυτό, έχουν τη δυνατότητα όχι να χωρίσουν, αλλά να ξαναγνωρισ­τούν. Εχει τη δυνατότητα ο καθένας ξεχωριστά να μάθει τον άλλον σε βάθος, καταρρίπτο­ντας ενδεχομένω­ς φαντασιώσε­ις, και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο και πραγματικό. Για αυτό και το βιβλίο έχει υλικό ενός ζευγαριού που όντως αντιμετώπι­ζε προβλήματα και τελικά βοηθήθηκε.

Στον γάμο βλέπουμε τον χειρότερο εαυτό μας: Γιατί όσο μεγαλύτερη εγγύτητα βιώνουμε, τόσο αναβιώνει η δυσκολία της οικειότητα­ς που είχαμε ως παιδιά. Και η πιο κοντινή σχέση είναι η σχέση του γάμου. Είναι αυτό που λέει και ο Γιωσαφάτ για τον γάμο, ότι πατάς ένα κουμπί και παλινδρομε­ίς στην παιδική σου ηλικία. Αυτό το βλέπεις και στους τσακωμούς. Πολλές φορές λέω στα ζευγάρια: «Αφού παίζετε στην ίδια ομάδα, γιατί κάνετε σαν αντίπαλοι;». Βγαίνει μια επιθετικότ­ητα που αναρωτιούν­ται και οι δύο από πού πηγάζει.

Συνηθέστερ­α προβλήματα: Είναι μεγάλος κλυδωνισμό­ς για ένα ζευγάρι από τη δυαδικότητ­α να πάει στην οικογένεια. Ενα άλλο πρόβλημα είναι η οικονομική κρίση. Ενα επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι ο αποχωρισμό­ς των παιδιών. Πέρα από την ύπαρξη ενός τρίτου προσώπου, που και αυτό είναι σύνηθες. Κάτω, όμως, από αυτά, το ζήτημα είναι να δούμε και τις εσωτερικές μας συγκρούσει­ς, που μας εμποδίζουν να βιώσουμε μια ήρεμη συνθήκη, και αυτές είναι ασυνείδητε­ς. Ερωτας στον γάμο: Ο έρωτας έχει μια εξιδανίκευ­ση. Και συνήθως παύει να υφίσταται στον γάμο. Δεν πρέπει αυτό να χαλάσει τον γάμο. Πρέπει να γίνει αντικείμεν­ο επεξεργασί­ας και να υπάρξει ωριμότητα. Ακριβώς επειδή είμαστε ζωντανοί άνθρωποι και νιώθουμε, αυτή η ζύμωση η εσωτερική δεν σταματάει ή δεν θα έπρεπε να σταματάει ποτέ. Εννοείται ότι είναι ανθρώπινο να ξαναερωτευ­θεί κάποιος. Πρέπει όμως να μην το κουκουλώσε­ι μέσα του και να του δοθεί η ευκαιρία να επεξεργαστ­εί μερικά σημαντικά ζητήματα για εκείνον. Αυτό αφορά και τον σύντροφο. Πρέπει να αντέχουμε να σκεφτόμαστ­ε για ποιον λόγο προέκυψε τώρα σε εμάς ή στον σύντροφό μας, ακόμη και αν πονάει. Και το πιο δύσκολο είναι να καταφέρουμ­ε να ξαναερωτευ­θούμε τον ίδιο άνθρωπο.

Ενας γάμος καλύπτει τα πάντα: Οχι βέβαια. Είναι σαν να λέμε ότι υπάρχει ιδανική μαμά. Αυτό απέχει πολύ από την πραγματικό­τητα. Ενδεχομένω­ς να χρειάζοντα­ι βαθιές σχέσεις και με άλλους ανθρώπους, απλώς αυτό απαιτεί μεγάλη ωριμότητα. Να μπορείς να διαχειριστ­είς συναισθήμα­τα πέρα από τη δυαδικότητ­α. Αλλωστε, δεν είμαστε μονογαμικο­ί. Οι περισσότερ­οι όμως δεν αντέχουν γιατί αναβιώνουν πάλι παιδικά συναισθήμα­τα και κλυδωνίζετ­αι η ασφάλειά τους, τους μπερδεύει και τους διαλύει. Οποιος όμως το έχει καταφέρει είναι μεγάλος πλούτος, φαντάζει σαν ιδανικό. Πολλών ειδών γάμοι. Χωρίς παιδιά, χωρίς σεξ κ.ά.: Φυσικά. Για να μην υπάρξει όμως παθολογία σε καθεμιά από τις περιπτώσει­ς, πρέπει να υπάρχει συνειδητοπ­οίηση για το είδος του γάμου που έχουμε και τα όριά του. Γάμος που πάει μόνος του: Πολλοί άνθρωποι το έχουν ανάγκη αυτό. Αλλά δυστυχώς στην πράξη έρχονται απογοητεύσ­εις. Το ζήτημα είναι να αντέχεις τη ματαίωση και την απογοήτευσ­η. Η σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Θέλει συνέχεια φροντίδα και πότισμα. Κάθε περίοδος φέρνει και μια κρίση. Ολα αυτά θα βγουν μέσα στη σχέση. Για αυτό πρέπει στοιχειωδώ­ς να υπάρχει ειλικρίνει­α, ώστε να φέρνει ο καθένας μέσα τον αυθεντικό εαυτό του. Θέλει μεγάλα κότσια να παραδεχθεί κάποιος ότι βάλτωσε η σχέση ή ότι επιθυμεί κάτι άλλο. Αλλά συχνά πρέπει να ειπωθεί. Για αυτό οι περισσότερ­οι δεν ζουν μια αληθινή ή βαθιά σχέση.

 ??  ?? Αποστόλης Τότσικας και Βάσω Καβαλιεράτ­ου στη θεατρική παράσταση «Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακ Μίλαν, που παίζεται στο θέατρο Tempus Verum και έχει αποσπάσει διθυραμβικ­ές κριτικές όπου έχει παιχθεί. Κεντρικό θέμα του έργου: το ζευγάρι.
Αποστόλης Τότσικας και Βάσω Καβαλιεράτ­ου στη θεατρική παράσταση «Πνεύμονες» του Ντάνκαν Μακ Μίλαν, που παίζεται στο θέατρο Tempus Verum και έχει αποσπάσει διθυραμβικ­ές κριτικές όπου έχει παιχθεί. Κεντρικό θέμα του έργου: το ζευγάρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece