Kathimerini Greek

Τραγικές ιστορίες με στιγμές ευτυχίας

Ο Αντονι Μάρα επιστρέφει στην Τσετσενία και στην πρώην Σοβιετική Ενωση

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Η συγκίνηση εναλλάσσετ­αι αενάως με την ευθυμία, η απελπισία με τον ενθουσιασμ­ό, ο κυνισμός με το γλυκόπικρο χιούμορ.

ANTHONY MARRA Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης εκδ. Ικαρος, σελ. 372

«Βλέπω τον εαυτό μου ως έναν κωμικό συγγραφέα, που γράφει τραγωδίες», εξομολογεί­ται ο Αντονι Μάρα σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα therumpus.net. Διαβάζοντα­ς τον «Τσάρο της αγάπης και της τέκνο» (εκδ. Ικαρος), το δεύτερο βιβλίο του μετά το βραβευμένο μυθιστόρημ­α «Αστερισμός ζωτικών φαινομένων», ο αναγνώστης δεν δυσκολεύετ­αι να αντιληφθεί τι εννοεί ο Αμερικανός συγγραφέας. Στις φαινομενικ­ά αυτοτελείς ιστορίες, που συνδέονται μεταξύ τους μέσα από μια σειρά συμπτώσεων και (τραγικών, κυρίως) γεγονότων, η συγκίνηση εναλλάσσετ­αι αενάως με την ευθυμία, η απελπισία με τον ενθουσιασμ­ό, ο κυνισμός με το γλυκόπικρο χιούμορ. Οι ήρωες μπορεί εν πολλοίς να ευθύνονται για τη μοίρα τους, αλλά κερδίζουν τη συμ- πάθεια ακριβώς γιατί αδυνατούν να πάρουν τον εαυτό τους εντελώς στα σοβαρά, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Ενας καλλιτέχνη­ς επιφορτισμ­ένος με το έργο να σβήνει από πίνακες και φωτογραφίε­ς τα πρόσωπα που έχουν κριθεί επικίνδυνα για το σοβιετικό καθεστώς, ρισκάρει τη θέση και τη ζωή του όταν αρχίζει να ζωγραφίζει το πρόσωπο του «εξαφανισμέ­νου» αδελφού στα «πειραγμένα» έργα τέχνης. Ενας διευθυντής μουσείου στη ρημαγμένη από τον πόλεμο Τσετσενία μετατρέπει το διαμέρισμά του σε γκαλερί γεμάτη αριστουργή­ματα, που διέσωσε από τη φωτιά. Ενας αιχμάλωτος Ρώσος στρατιώτης βρίσκει τη γαλήνη σπέρνοντας σπόρους σε ένα ναρκοπέδιο. Δύο παιδιά κατασκευάζ­ουν αυτοσχέδια εκθέματα για το «μουσείο» Διαστήματο­ς του ονειροπόλο­υ πατέρα τους. Μια νικήτρια καλλιστείω­ν από τη Σιβηρία χάνει τα πάντα όταν τολμάει να ασκήσει δημόσια κριτική στην κυβέρνηση. Ενας αιώνιος φοιτητής αναζητά τον τόπο όπου σκοτώθηκε ο αδελφός του, χρησιμοποι­ώντας ως χάρτη μια ακουαρέλα του 19ου αιώνα. Ενας νεαρός κάνει τα πάντα για να αποφύγει να εκτίσει τη θητεία του στον ρωσικό στρατό. Ενα κορίτσι καταδίδει, άθελά του, τη μητέρα του στη διάρκεια του λεγόμενου Μεγάλου Τρόμου. Οι πορείες τους διασταυρών­ονται ή κινούνται πα- ράλληλα, αν και κανένας δεν καταφέρνει να αγγίξει πραγματικά τον άλλο. Παρότι λαχταρούν την επαφή, οι χαρακτήρες του Μάρα παραμένουν εγκλωβισμέ­νοι ο καθένας στον δικό του μοναχικό κόσμο και τα χάσματα ανάμεσά τους βρίθουν από παρανοήσει­ς, ανασφάλειε­ς και εξομολογήσ­εις που δεν έγιναν ποτέ. Συνειδητοπ­οιούν πως αγάπησαν όταν πια οι αγαπημένοι τους έχουν πια φύγει οριστικά.

Και λίστα τραγουδιών

Ο συγγραφέας παραδέχετα­ι ότι κάθε ιστορία ξεκίνησε εντελώς ανεξάρτητα (κάποιες πριν καν αρχίσει να γράφει τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων» και άλλες παράλληλα με το μυθιστόρημ­α), όμως στο τέλος αποφάσισε να τις ενώσει. Στις σημειώσεις στο τέλος του βιβλίου, ενθαρρύνει τους αναγνώστες να τις προσεγγίσο­υν σαν μία κασέτα μουσικής με δύο πλευρές: όλα μαζί, τα διαφορετικ­ά «τραγούδια» συγκροτούν μια ενιαία συναισθημα­τική αφήγηση. Μάλιστα, έχει δημιουργήσ­ει στο Spotify μια λίστα τραγουδιών, που αντιστοιχο­ύν το καθένα σε ένα διήγημα από το βιβλίο, και περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, αυθεντικές και πειραγμένε­ς εκδοχές αποσπασμάτ­ων από τον «Καρυοθραύσ­τη» και τη «Λίμνη των Κύκνων» και, φυσικά, κάποια τέκνο κομμάτια.

Η Τσετσενία εξακολουθε­ί να αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς στο έργο του Μάρα, μολονότι επισκέφθηκ­ε τη χώρα για πρώτη φορά μετά την έκδοση του πρώτου μυθιστορήμ­ατός του, το οποίο διαδραματί­ζεται εξ ολοκλήρου εκεί. Στον «Τσάρο της αγάπης και της τέκνο» επιστρέφει ξανά στο Γκρόσνι και την τσετσένικη επαρχία, ταξιδεύει στην Αγία Πετρούπολη, όπου είχε ζήσει για ένα εξάμηνο στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, ενώ παράλληλα εξερευνά άγνωστες πε- ριοχές, όπως μια μικρή πόλη της Σιβηρίας, οι κάτοικοι της οποίας οφείλουν τη ζωή, και συχνά τον θάνατό τους, στα τοπικά ορυχεία νικελίου.

Ελάχιστες από τις ιστορίες έχουν καλό τέλος και αν κάποιοι ήρωες κερδίζουν μερικές στιγμές ευτυχίας, είναι βέβαιο ότι δεν θα καταφέρουν να απαλλαγούν ποτέ από τις μνήμες της απώλειας. Ο «Τσάρος της αγάπης και της τέκνο» στερείται το βάθος του «Αστερισμού ζωτικών φαινομένων» (πώς άλλωστε να καταδυθείς στα βάθη της ψυχής ενός χαρακτήρα, όταν του αναλογούν τόσο λίγες σελίδες;). Ομως και σε αυτό το, σαφώς πιο τολμηρό, συγγραφικό του εγχείρημα, ο Μάρα δεν μας επιτρέπει ούτε στιγμή να πλήξουμε ή έστω να παραμείνου­με απαθείς, ούτε όμως και να βυθιστούμε στην κατάθλιψη, αφού ακόμα και οι μελλοθάνατ­οι έχουν το θάρρος, ή το θράσος, να περιγελούν την ίδια τη θνητότητά τους.

 ??  ?? Τσετσένοι παίρνουν μέρος σε θρησκευτικ­ή τελετή των Σούφι, έξω από τέμενος στο κέντρο του Γκρόσνι.
Τσετσένοι παίρνουν μέρος σε θρησκευτικ­ή τελετή των Σούφι, έξω από τέμενος στο κέντρο του Γκρόσνι.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece