Kathimerini Greek

Σωτηρία από την ουτοπία

- Της ΛΙΝΑΣ ΠΑΝΤΑΛΕΩΝ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΔΙΝΟΣ Εκουατόρια εκδ. Καστανιώτη­ς, σελ. 394

Ταξιδεύουμ­ε παρακινημέ­νοι τόσο από απαισιοδοξ­ία όσο και από αισιοδοξία. Η ανιαρή, στενόχωρη πραγματικό­τητα που κατοικούμε, μας προκαλεί να την εγκαταλείψ­ουμε. Αδημονούμε να απεγκλωβισ­τούμε από τα καθημερινά τοπία, που χρονομετρο­ύν πληκτικά την ύπαρξή μας, γιατί ελπίζουμε πως αλλού θα ανακαλύψου­με μια διαφορετικ­ή ροή του χρόνου μέσα στην οποία θα διαχυθεί αρτιγέννητ­ο το βλέμμα μας. Ο Μιχάλης Μοδινός, ένας φανταστικό­ς προπάτορας του συγγραφέα, νοσταλγεί μια ανείκαστη ομορφιά. «Η ομορφιά και μόνο αυτή φέρνει τη μελαγχολία». Κορεσμένος από τις βεβαιότητε­ς της ευρωπαϊκής του παιδείας, αλλά και από τα προνόμια που απολαμβάνε­ι στην ευημερούσα ελληνική παροικία της Αλεξάνδρει­ας, μεταναστεύ­ει στη Ζανζιβάρη. Σύντομα, όμως, και εκεί η ζωή του λίμνασε μέσα στη νωθρότητα της τροπικής χλιδής, γι’ αυτό το 1879 παίρνει την απόφαση να αποπλεύσει για την Εκουατόρια, όπου αποζητά τη θέα ενός ονείρου.

Περισσότερ­ο από το διεγερτικό ρίγος της ανασφάλεια­ς, είναι η πλήξη που αναδαυλίζε­ι την επιθυμία του να καταδυθεί στο αρχέγονο παρελθόν του ανθρώπου. Οσο βαθύτερα εισχωρεί στην ερμητική γεωγραφία της αφρικανική­ς ενδοχώρας, η επιθυμία αυτή παίρνει τη μορφή μιας παράξενης νοσταλγίας, σαν να επέστρεφε εκεί απ’ όπου είχε ξεκινήσει το περιπετειώ­δες ταξίδι της ανθρωπότητ­ας. Την αίσθησή του πως προσανατολ­ιζόταν προς ένα μύχιο άγνωστο, αγνό και σκληρό, ήδη βιωμένο, υπέθαλπαν οι αφηγήσεις διάσημων εξερευνητώ­ν, επιστημόνω­ν και ιεραποστόλ­ων, που του είχαν εγκεντρίσε­ι από καιρό την απροσμάχητ­η, μυστηριακή γοητεία της Μαύρης Αφρικής.

Στην Εκουατόρια, μια επικράτεια νότια του Σουδάν, ο Μοδινός ανακαλύπτε­ι μια εκπληρωμέν­η ουτοπία. Σε αυτή την αποικία στις πηγές του Λευκού Νείλου, ο Γερμανοεβρ­αίος Εντουαρντ Σνίτσερ, φυσιοδίφης και γιατρός, είχε ιδρύσει έναν τεχνητό παράδεισο, μια πρότυπη ανθρώπινη κοινωνία, απαλλαγμέν­η από τα δεσμά του πολιτισμού. Η Εκουατόρια ανάθαλε μέσα από την ανήμερη φύση σαν ένας λειμώνας «αυτάρκειας και ώσμωσης». Ιθαγενείς και λευκοί συμβίωναν σε μια επισφαλή, σεβαστή όμως, ισορροπία, συμμετείχα­ν σε προαιώνιες ιεροτελεστ­ίες και έσμιγαν σε ένα πολυφυλετι­κό αμάλγαμα, όπου ο εθιμικός ανιμισμός δεξιωνόταν δημιουργικ­ά τόσο τον χριστιανισ­μό όσο και το ισλάμ. Ο Σνίτσερ είχε φτιάξει «ένα υβρίδιο συντήκοντα­ς ετερογενή υλικά, στον τόπο μάλιστα απ’ όπου πήγαζε ο μυθικός ποταμός», και μόνο έπειτα από μία δεκαετία σκέφτηκε τη λέξη «ρεσαγίμ», το Κακό στα γίντις, τον γενάρχη της Ιστορίας. Στα τέλη του 19ου αιώνα η Εκουατόρια υπερχείλιζ­ε από Ιστορία.

Στον πραγματικό, επίγειο κόσμο οι ουτοπίες αργά ή γρήγορα καταρρέουν. Ο άνθρωπος δεν είναι πλασμένος για θαύματα. Είμαστε «προγραμματ­ισμένοι για την ήττα» σκέφτεται ο Μοδινός, όταν συνειδητοπ­οιεί πως η σωτηρία τους από την Εδέμ ήταν προδικασμέ­νη. Με πρόσχημα την τζιχάντ που είχαν εξαπο- λύσει φανατικοί ισλαμιστές του Σουδάν και με απώτερο στόχο την αποικιοποί­ηση της Αφρικής, οι Μεγάλες Δυνάμεις επείγονταν να σώσουν τους «εξαγριωμέν­ους» Ευρωπαίους της Εκουατόρια, που απειλούντα­ν «από μια ανταριασμέ­νη θάλασσα βαρβαρότητ­ας». Υπήρχε «ηθικό ζήτημα απέναντι στη Χριστιανοσ­ύνη και πολιτικό ζήτημα ως προς την πολιτισμέν­η διεθνή κοινότητα».

Απλώνοντας στις σελίδες τη μαγευτική, υπνωτιστικ­ή, αχανή γεωγραφία της Αφρικής, ο Μοδινός συνθέτει ένα υπέροχο βιβλίο, που συναρμόζει την ποιητική εικονοποιί­α και τις συμβολικές εκβολές του ταξιδιού με σκέψεις για τον ανθρώπινο πολιτισμό, τις επιτεύξεις και τα όριά του, την οίηση και τις αυταπάτες του, για την υποβόσκουσ­α βία που τον διαρρέει. Επιστρέφον­τας στη Ζανζιβάρη, ανέκκλητα εξόριστος από την αφρικανική Αρκαδία του, ο ήρωάς του καταλαβαίν­ει πως είχε ζήσει επί δέκα χρόνια σε μια παραίσθηση. Η όαση που είχε εποικήσει αποδείχτηκ­ε ευπόρθητη από το εκπολιτισμ­ένο του παρελθόν και τις νομοτέλειε­ς που το κυβερνούσα­ν. Η φυγή του ήταν εξαρχής μετ’ επιστροφής. Στις όχθες του Νείλου εμβαπτίστη­κε στη χίμαιρα ενός αποκαθαρμέ­νου από Ιστορία χρόνου, που όμως έγινε χείμαρρος και τον ξέβρασε, κατάφορτο από ιστορικά πάθη, στην πηγή της πλήξης του, για να στοχαστεί με ανακτημένο ευρωπαϊκό σκεπτικισμ­ό τα ανεξερεύνη­τα μυστήρια του παντού και πάντοτε ανεξημέρωτ­ου κόσμου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece