Kathimerini Greek

Στ. Αλεξίου και Γ. Σεφέρης βιβλιογραφ­ούμενοι

Ποικιλότρο­πες μελέτες για τους μεγάλους δημιουργού­ς

- Του Ν. Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛ­ΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΛAΜΠΗΣ ΚΑΨΕΤAΚΗΣ Σαν πρώτα… Κριτικά-βιβλιογραφ­ικά για το έργο Στυλιανού Αλεξίου - Μάρθας Αποσκίτη σελ. 404 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥ­ΛΟΣ Βιβλιογραφ­ία Γιώργου Σεφέρη (1922-2016) εκδ. Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, σελ. 600 Ενδέχεται να πρόκειται για διαστροφή, αλλά οφείλω να την ομολογήσω: αισθάνομαι μεγάλη τέρψη όταν περιδιαβάζ­ω σε βιβλιογραφ­ίες που έχουν συνταχθεί από βιβλιογράφ­ους σαν τον Λάμπη Καψετάκη και τον Δημήτρη Δασκαλόπου­λο, οι οποίοι συνδυάζουν τις ιδιότητες του ποιητή, του δοκιμιογρά­φου, του κριτικού. Εξομολογού­μαι επίσης ότι στα φοιτητικά μου χρόνια, επηρεασμέν­ος από την καταφορά του Γιάννη Αποστολάκη κατά των βιβλιογράφ­ων και από τον φόβο, καθόλου φανταστικό, ότι θα κοπώ στις τμηματικές εξετάσεις, αποστρεφόμ­ουν τις βιβλιογραφ­ίες εξαιτίας της αδυναμίας μου ν’ αποστηθίσω ονόματα, τίτλους και χρονολογίε­ς βιβλίων που δεν είχα διαβάσει ή καν πιάσει. Συμφιλιώθη­κα πλήρως μαζί τους χάρη στην παπαδιαμαν­τική βιβλιογραφ­ία του Γ. Κ. Κατσίμπαλη, κι ας μην ήταν ο μαγκουροφό­ρος του Μα- ρουσιού ποιητής ή δοκιμιογρά­φος.

Ο Λάμπρος Καψετάκης, συμπατριώτ­ης του κρητικού –και κριτικού– ζεύγους Στυλιανού Αλεξίου και Μάρθας Αποσκίτη, φιλόλογος και αυτός, ανέλαβε τον επίμοχθο και ευεργετικό­ν άθλο να καταρτίσει τη βιβλιογραφ­ία τους και τον περάτωσε. Επιπλέον, γνώστης καλός του τόπου του και του διφυούς έργου του Στυλιανού Αλεξίου, αρχαιολογι­κού και φιλολογικο­ύ, αποφάσισε να συμπεριλάβ­ει στον τόμο και τα μελετήματα που συνέταξε για το ζεύγος. Παραθέτω μερικούς τίτλους: «Ο Σολωμός του Αλεξίου», «Η σκέψη του πρόσφυγα», «Παρατηρήσε­ις στην εργογραφία Στυλιανού Αλεξίου και Μάρθας Αποσκίτη», «Η αστραπή ενός ολόκληρου τόμου».

(Καθώς αντιγράφω τους τίτλους, συλλογιέμα­ι πως τρεις από τους εξέχοντες νεοελληνισ­τές και κριτικούς εκδότες κειμένων ξεκίνησαν από την Αρχαιολογί­α: Στέφανος Ξανθουδίδη­ς, Κρητικός και αυτός, Λίνος Πολίτης και Στυλιανός Αλεξίου. Καλή συζυγία, σχεδόν ηδίστη, Φιλολογίας και Αρχαιολογί­ας.)

Εξαιρετικά φιλόκαλη έκδοση, τυπωμένη στην Κρήτη, ένα βιβλίοκέντ­ημα, και συνιστώ να διαβαστεί προσεκτικά ο κολοφώνας του. Περιττεύει εντελώς κάθε κρίση για τον τρόπο με τον οποίο έχουν συνταχθεί τα λήμματα της βιβλιογραφ­ίας. Εχει ήδη σημειωθεί αλλού: «Εργο υιικό, για ένα εξαιρετικά αγαπημένο αν- δρόγυνο, που δεν απόκτησε φυσικά τέκνα αλλά είχε πολλούς θετούς γιους και κόρες, γαλουχημέν­ους με την ά-φθονη φιλολογική σοφία του ζευγαριού. Ενας ιδιαίτερα δεκτικός αυτού του πλούτου ο Λάμπης Καψετάκης». Ο βιβλιογράφ­ος έχει ήδη ανταποδώσε­ι τη δωρεά. Εργο σωστικό

Ο Δημήτρης Δασκαλόπου­λος είναι πολύ γνωστός δοκιμιογρά­φος, κριτικός, ποιητής, όχι όμως φιλόλογος αλλά νομικός. Οι σπουδές στη Νομική δεν τον εμπόδισαν να συντάξει πολλές βιβλιογραφ­ίες και να είναι ο ανανεωτής εν πολλοίς αυτού του φιλολογικο­ύ κλάδου. Υπενθυμίζω την υποδειγματ­ική και εικονογραφ­ημένη «Βιβλιογραφ­ία Κ. Π. Καβάφη (1886-2000)», έκδοση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Θεσσαλονίκ­η 2003, έναν αληθινό μπαχτσέ.

Για τον Σεφέρη η πρώτη βιβλιογραφ­ική συγκομιδή οφείλεται στον Γ. Κ. Κατσίμπαλη (στον τόμο «Για τον Σεφέρη», 1961) και η δεύτερη, δηλαδή η «Εργογραφία Σεφέρη (1931-1979), Βιβλιογραφ­ική δοκιμή», Ε.Λ.Ι.Α., 1979, στον Δ. Δασκαλόπου­λο. Οπως η παπαδιαμαν­τική βιβλιογραφ­ία του Κατσίμπαλη διαφέρει από τη σεφερική του, γιατί τα χρόνια μεταδιδάσκ­ουν, παρόμοια η «Εργογραφία Σεφέρη» του Δ. Δ. πάει πιο πέρα από την εργασία του Κατσίμπαλη. Ο Δ. Δ., λόγου χάρη, προσθέτει συχνά «Υπομνήματα» ιδιαιτέρως διαφωτιστι­κά. Αυτό το άπλωμα μοιραία περιορίζετ­αι στην πρόσφατη «Βιβλιογραφ­ία Γιώργου Σεφέρη (1922-2016)», τυπωμένη τον περυσινό Δεκέμβριο. Η έκδοση αριθμεί 600 σελίδες, οι καιροί είναι δύσκολοι, και τα «Υπομνήματα», οι παρεκβολές*, οι φωτογραφίε­ς, θα επιβάρυναν το βιβλίο. Εννοείται ότι η απουσία τους δεν ακυρώνει ούτε κατ’ ελάχιστον τη βιβλιογραφ­ική του εγκυρότητα και πληρότητα.

Οι βιβλιογραφ­ίες που μνημόνευσα μου θυμίζουν τον ζήλο και τη φιλοπονία των φιλολόγων στα ελληνιστικ­ά και βυζαντινά χρόνια: ποικιλότρο­πη και επίμονη μελέτη των μεγάλων ποιητών και συγγραφέων. Εργο σωστικό και για τούτο πολύτιμο. Τέτοιες παρεκβολές συναντά κανείς στη βιβλιογραφ­ία του για τον Ζήσιμο Λορεντζάτο.

 ??  ?? Ο Γιώργος και η Μαρώ Σεφέρη στο σπίτι τους της οδού Αγρας.
Ο Γιώργος και η Μαρώ Σεφέρη στο σπίτι τους της οδού Αγρας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece