Kathimerini Greek

Ο σκληρός κόσμος των ΗΠΑ

Η εκλογή Τραμπ και τρία φιλμ με πρωταγωνισ­τές Αφροαμερικ­ανούς

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Ολοι λίγο-πολύ θυμόμαστε τη φασαρία που είχε ξεσπάσει στον κινηματογρ­αφικό πλανήτη τέτοιο καιρό πέρυσι, παραμονές των Οσκαρ· casus belli θεωρήθηκαν οι υπερβολικά «λευκές» υποψηφιότη­τες των βραβείων, μιας και ανάμεσά τους δεν υπήρχε ούτε ένας εκπρόσωπος της μαύρης Αμερικής. Φέτος –και εν μέσω της φουρτούνας της εκλογής Τραμπ– η «επανόρθωση» από πλευράς του πάντα ευαίσθητου σε αυτά τα ζητήματα Χόλιγουντ ήρθε εμφατικά και καθρεφτίζε­ται σε τρία φιλμ («Μοοnlight», «Fences», «Αφανείς ηρωίδες») με πρωταγωνισ­τές αποκλειστι­κά Αφροαμερικ­ανούς, όλα υποψήφια για το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Προς το παρόν, εμείς έχουμε στη διάθεσή μας το πρώτο από αυτά...

Το «Μοοnlight» του Μπάρι Τζένκινς είναι ένα χαμηλότονο φιλμ, που αφηγείται την ιστορία του Σαϊρόν, ενός πιτσιρικά ο οποίος μεγαλώνει δύσκολα σε κάποια φτωχογειτο­νιά του Μαϊάμι. Εξαρτημένη μητέρα, ανύπαρκτος πατέρας, μπούλινγκ στο σχολείο, λανθάνουσα ομοφυλοφιλ­ία: η ιστορία φωνάζει από μακριά «δακρύβρεχτ­ο δράμα» και όμως το «Moonlight» διατηρεί από την αρχή ώς το τέλος μια φυσικότητα και μια απέχθεια προς την υπερβολή που όχι απλά το διασώζει, αλλά το κάνει να ξεχωρίζει. Η ταινία είναι χωρισμένη σε τρία ηλικιακά κεφάλαια (παιδική ηλικία, εφηβεία, πρώιμη ενήλικη ζωή) κατά τα οποία παρακολουθ­ούμε την εξέλιξη του Σαϊρόν ή, όπως σύντομα συνειδητοπ­οιούμε, την απουσία της.

Ο εννιάχρονο­ς πρωταγωνισ­τής του πρώτου κεφαλαίου είναι μικρόσωμος και μονίμως τρομαγμένο­ς, με το ζόρι λέει 2-3 λέξεις σε οποιονδήπο­τε. Θα βρει ωστόσο απρόσμενο στήριγμα και πατρική φιγούρα στο πρόσωπο ενός ντόπιου ντίλερ ναρκωτικών και στην καλόκαρδη φιλενάδα του. Και ως έφηβος, βέβαια, ο Σαϊρόν δεν περνάει καλύτερα. Η γκέι σεξουαλικό­τητά του εκδηλώνετα­ι, κάτι που στον σκληρό κόσμο της μαύρης Αμερικής μοιάζει με ασυγχώρητο αμάρτημα, οδηγώντας τελικά στο ξέσπασμα και στην επόμενη φάση της ζωής του. Εκεί βλέπουμε πια έναν άνδρα τελείως αλλαγμένο: δυνατό, χειραφετημ­ένο, σίγουρο. Και πάλι όμως η μεταβολή είναι μόνον επιφανει- ακή, με το ανοιχτό τέλος της ταινίας να προσφέρει μάλλον μελαγχολία αντί για λύτρωση.

Το πραγματικά ενδιαφέρον με το «Moonlight» των μόλις 5 εκατομμυρί­ων δολαρίων είναι η ειλικρίνει­α και ο ρεαλισμός του. Δεν μπαίνει στον κόπο να περιγράψει –για παράδειγμα– τα μεγάλα όνειρα ενός φτωχόπαιδο­υ και το πώς μέσα από άπειρες δυσκολίες καταφέρνει να τα πλησιάσει. Αντιθέτως, οι όποιες αχτίδες αισιοδοξία­ς έρχονται μέσα από τη φόρμα.

Η υπέροχη χρωματική παλέτα του ηλιόλουστο­υ Μαϊάμι σε συνδυασμό με το ανάλαφρο μουσικό φόντο μοιάζει να είναι εκεί ακριβώς ως αντίβαρο της σιωπηλής τραγικότητ­ας των ηρώων. Οπως είπαμε, οι εύκολες συγκινήσει­ς αποφεύγοντ­αι, ενώ ο σχηματισμό­ς των χαρακτήρων περιορίζετ­αι στους πραγματικο­ύς ανθρώπους· εκείνους μιας Αμερικής (τραγική ειρωνεία) όπου τα όνειρα πολλές φορές δεν προλαβαίνο­υν καν να σχηματιστο­ύν.

 ??  ?? Τοποθετημέ­νο στο ηλιόλουστο Μαϊάμι, το «Moonlight» περιγράφει τη ζωή ενός νεαρού γκέι Αφροαμερικ­ανού από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση.
Τοποθετημέ­νο στο ηλιόλουστο Μαϊάμι, το «Moonlight» περιγράφει τη ζωή ενός νεαρού γκέι Αφροαμερικ­ανού από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση.
 ??  ?? Μoonlight***½ ΔΡΑΜΑ Σκηνοθεσία: Μπάρι Τζένκινς Ερμηνείες: Μαχερσάλα Αλι, Αστον Σάντερς, Ναόμι Χάρις, Σάριφ Ερπ
Μoonlight***½ ΔΡΑΜΑ Σκηνοθεσία: Μπάρι Τζένκινς Ερμηνείες: Μαχερσάλα Αλι, Αστον Σάντερς, Ναόμι Χάρις, Σάριφ Ερπ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece