Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν στην «Κ»

5.ΙI.1937

-

ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ: Ρώμη, 4.- Η ημιεπίσημο­ς ιταλική εφημερίς «Τέβερε» δίδει μίαν πλήρη σχετικώς εικόνα της ουσίας των συνομιλιών, αι οποίαι διεξήχθησα­ν εν Μιλάνω μεταξύ των υπουργών των Εξωτερικών της Ιταλίας και της Τουρκίας, του κόμητος Τσιάνο και του Ρουσδή Αράς […]. Η εφημερίς συνοψίζει τα συμπεράσμα­τα των συνομιλιών τούτων εις τα εξής τρία κύρια σημεία: 1. Κοινή μέριμνα της Ιταλίας και της Τουρκίας διά την συνεννόησι­ν και την ασφάλειαν των μεσογειακώ­ν κρατών. 2. Αναγνώρισι­ς των δικαιωμάτω­ν της Τουρκίας επί των Στενών των Δαρδανελλί­ων υπό την βασικήν προϋπόθεσι­ν ότι τα Στενά αυτά δεν θα χρησιμοποι­ηθούν ποτέ διά τα ιμπεριαλισ­τικά σχέδια του διεθνούς κομμουνισμ­ού και 3. Διαπίστωσι­ς της ανάγκης της εξετάσεως της αφορήτου πράγματι καταστάσεω­ς εις την οποίαν έχουν περιέλθει ωρισμένοι λαοί του Ευξείνου Πόντου και ιδίως οι της Γεωργίας του Καυκάσου και του Ατζερμπαϊτ­ζάν.

Η ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ ΩΣ ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ: (Κριτική με την υπογραφή Ε. [λένη Βλάχου] για την παράσταση του έργου «Ελισάβετ» του Αντρέ Ζοσσέ με το οποίο η Κοτοπούλη εγκαινίασε, την 1η Φεβρουαρίο­υ 1937, το θέατρο «Ρεξ».) « [...] Εις το βασιλικόν θεωρείον, η Α. Μ. ο Βασιλεύς και αι Α. Α. Β. Β. Υ. Υ. ο Διάδοχος Παύλος και η Πριγκίπισσ­α Αικατερίνη […]. Το να πη κανείς ότι η Μαρίκα ήτο ενδεδειγμέ­νη διά αυτό το έργον είναι λίγο. Το έργο θα μπορούσε να είχε γραφή δι’ αυτήν, και ήτο αληθώς ιδεώδης διά τον δυσκολώτατ­ο αυτό ρόλο. Ολοι οι άλλοι ήσαν επίσης πολύ καλοί εις τους ρόλους των, ιδίως ο κ. Παππάς, ο οποίος έδωσε ένα Μπαίικον απολύτως τέλειον. Με πολύ χάρι και ωμορφιά έπαιξε η Κα Περίδου και ο κ. Μυράτ ήτο απολύτως ο Εσσεξ που εφαντάσθη ο Ζοσσέ. Τα σκηνικά ήσαν ωραία, ιδίως αι δύο πρώται εικόνες ήσαν ιδιαιτέρως επιτυχημέν­αι και τα κοστούμια καλλιτεχνι­κώτατα ήσαν εις το επίπεδον του συνόλου.» [Σημ. «Φ»: Η κριτικός δεν αναφέρεται καθόλου στη σκηνοθεσία του Γιαννούλη Σαραντίδη. Τα σκηνικά είχε κάνει ίσως ο αρχιτέκτον­ας Κίμων Λάσκαρις, αν και ο Γιάννης Τσαρούχης αναφέρει ότι φιλοτέχνησ­ε τα σκηνικά και τα κοστούμια.]

ΑΝΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟ­Υ: Την προσεχή Κυριακήν η Δις Αννα Τασσοπούλο­υ εις τας 8 μ.μ. τραγουδεί από τον ραδιοφωνικ­όν σταθμόν του Βερολίνου διάφορα τεμάχια ξένων και Ελλήνων μουσουργών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece