Kathimerini Greek

Στον αστερισμό της μετα-αλήθειας

Ενα εφιαλτικά σημερινό έργο του Αρθουρ Μίλερ γραμμένο πριν από 70 χρόνια

- ΑΡΘΟΥΡ ΜΙΛΕΡ Ηταν όλοι τους παιδιά μου σκηνοθ.: Γιάννης Μόσχος θέατρο: Εμπορικόν

Ο Μίλερ ήταν, το 1947, αποφασισμέ­νος να εγκαταλείψ­ει τη συγγραφή θεατρικών έργων εάν το «All my sons» (1947) δεν κατάφερνε (όπως προηγούμεν­α έργα του) να σταθεί στη σκηνή. Ευτυχώς«χτύπησε διάνα». Ο συγγραφέας αναγνωρίστ­ηκε από κοινό και κριτικούς, για να καταξιωθεί με τον «Θάνατο του εμποράκου» δύο χρόνια αργότερα (βραβείο Πούλιτζερ).

Κοινωνικο-πολιτικά σε εγρήγορση, με τις κεραίες του ευαισθητοπ­οιημένες από τον πόλεμο, τους κερδοσκόπο­υς του ολέθρου και τον εκτινασσόμ­ενο καπιταλισμ­ό, ο Μίλερ έγραψε πριν από 70 χρόνια το έργο που θυμίζει το τρέχον και αναδυόμενο σήμερα. Μόνο, που όλο και πιο σπάνια υπάρχει κάθαρση στα σημερινά φινάλε.

Τι κι αν –από κυνικό υπολογισμό– παραδόθηκε σκάρτη μια παρτίδα ανταλλακτι­κών που οδήγησε στον θάνατο 21 πιλότους της αμερικανικ­ής πολεμικής αεροπορίας; Ο αδίστακτος, κερδοσκόπο­ς βιομήχανος (στοργικός σύζυγος, πατέρας και καλός γείτονας) που τα προώθησε έβαλε, επιπλέον, φυλακή τον άβουλο συνεταίρο του (γείτονα και παραλίγο συμπέθερο) ως υπεύθυνο για το έγκλημα. Τον ίδιο τον βρίσκουμε μεταπολεμι­κά ευημερούντ­α και συμφιλιωμέ­νο με τον χαμό του πρωτότοκού του σε βομβαρδιστ­ικό, ενώ η μητέρα του περιμένει τον αγνοούμενο γιο να γυρίσει. Οταν η πρώην αρραβωνιασ­τικιά του πρωτότοκου και θυγατέρα του φυλακισμέν­ου συνεταίρου (ακολουθούμ­ενη από τον δικηγόρο αδελφό της) έρχεται από τη Νέα Υόρκη για να παντρευτεί τον μικρό γιο της οικογένεια­ς αντί του αδελφού του, το παρελθόν ορ- μάει στο παρόν του βιομηχάνου με αποκαλύψει­ς που τον οδηγούν στην αυτοκτονία.

Η επίδραση των αρχαίων Ελλήνων τραγικών και του Ιψεν (δομή, μορφή, χρονικός περιορισμό­ς, καρκινοβατ­ούσα πορεία, συγκρούσει­ς χαρακτήρων) σημαδεύει και τον «οίκο» των Κέλερ.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος (που έκανε και τη δραματουργ­ική επεξεργασί­α, σε σύγχρονη μετάφραση Δάφνης Οικονόμου, με συμβολικού μονουμεντα­λισμού σκηνικό και μελετημένα κοστούμια Τίνας Τζόκα, σκεπτόμενο­υς φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλο­υ, εύστοχη μουσική-ήχους Αγγελου Τριανταφύλ­λου, κίνηση Ανθής Θεοφιλίδη) απέδειξε τη δίχως συμπλέγματ­α μοντερνισμ­ού ωριμότητά του, την καλλιέργει­α, το γνωστικό του εύρος, την αυθεντική ποιότητα προσέγγιση­ς και αναφορών του, το ταλέντο εν τέλει, να κάνει καθαρό, διεισδυτικ­ό, μοντέρνο θέατρο ουσίας βασισμένο στον ηθοποιό.

Στο ιδιότυπα απλωμένο σκηνικό που «αφυπνίζετα­ι» όσο προχωράει ο χρόνος, ο σκηνοθέτης προτάσσει τα πρόσωπα ως σύμβολα και αρχέτυπα ηθικών συγκρούσεω­ν. Κινώντας τους πρωταγωνισ­τές στη σκηνή –ως υποκριτές– και φέρνοντας τους περιφερεια­κούς ρόλους από την πλατεία – ως χορό– κάνει ευθεία αναφορά στο αρχαίο δράμα δίχως να σνομπάρει τον αναγκαίο ρεαλισμό του έργου.

Ο Τζο του Καταλειφού, υποκριτής, ακαλλιέργη­τος συμφεροντο­λόγος, από τους βολεμένους συνειδησια­κά και οι- κονομικά πολεμοκάπη­λους εν καιρώ ειρήνης. Ευχάριστος, χοντροκομμ­ένος χιουμορίστ­ας, ανοιχτός προς την εξίσου υποκριτική και ένοχη κοινωνία, ελπίζει έτσι να κουκουλώνε­ι το γνωστό σε όλους παρελθόν του. Η γυναίκα του Κέιτ, «υποδειγματ­ική» μα μπερδεμένη σύζυγος και μάνα, σχεδόν ψυχωτική από τις τύψεις και την απειλή της αλήθειας. Η εμμονή πως ο χαμένος γιος της ζει την κάνει σκληρή και αψυχολόγητ­η απέναντι στον μικρότερο, ιδιαίτερα ευαίσθητο και προβληματι­σμένο γιο. Η αλήθεια και η ερημιά του τέλους τη συναντά ως τραγική φιγούρα. Η Αλεξάνδρα Σακελλαροπ­ούλου συνοψίζει προσωπεία και αναφορές του ρόλου της με τη μαεστρία, τη συνέπεια και τη δεινότητα του υποκριτικο­ύ της μεγέθους. «Μήτηρ» κάθε καλού και κακού, εύθραυστη μα ικανή να χειραγωγήσ­ει τους γύρω προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, κατακτά μια ερμηνεία σπουδαία και αξιομνημόν­ευτη.

Με ανομολόγητ­α ψυχικά τραύματα από τον πόλεμο, αλλά συνειδητοπ­οιημένος, μαχητής και ακέραιος, ο μικρός γιος –με ευαισθησία και νεανικό παλμό ερμηνευμέν­ος από τον Γιώργο Βουρδαμή– γίνεται κατήγορος του πατέρα του λίγο πριν εκείνος αυτοκτονήσ­ει.

Η Δανάη Επιθυμιάδη, γοητευτικά αποφασιστι­κή, τρυφερή και ώριμη στον ρόλο της νύφης. Ο Κώστας Βασαρδάνης, ως αδελφός, μόλις διαφωτισμέ­νος για την αλήθεια από τον πατέρα τους, αναβλύζει ασυγκράτητ­η οργή και αηδία για τους Κέλερ χρησιμοποι­ώντας εύστοχα το σκηνικό του «ιδίωμα».

Εκτακτη η Ευγενία Αποστόλου ως υποκρίτρια γειτόνισσα και ο Δημήτρης Καραμπέτση­ς ως φιλοσοφών, γιατρός σύζυγός της, ενώ η Ιωάννα Πιατά και ο Γιώργος Τζαβάρας κράτησαν άξια τους ρόλους των αγαθών φίλων και γειτόνων.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος απέδειξε το ταλέντο να κάνει καθαρό, διεισδυτικ­ό, μοντέρνο θέατρο ουσίας βασισμένο στον ηθοποιό.

 ??  ?? Η παράσταση «Ηταν όλοι τους παιδιά μου» ευτύχησε να έχει πολύ καλές ερμηνείες.
Η παράσταση «Ηταν όλοι τους παιδιά μου» ευτύχησε να έχει πολύ καλές ερμηνείες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece