Kathimerini Greek

Ποιοι πυροβολούν το υπουργείο Οικονομικώ­ν;

- Kallitsisk­ostas@yahho.com

Η χώρα βρίσκεται στην τελευταία στροφή για την υλοποίηση του γ΄ μνημονίου. Αν φύγει από τον δρόμο, θα πάνε χαμένες θυσίες έξι χρόνων του ελληνικού λαού. Για να ολοκληρώσε­ι τη στροφή και να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της, προϋπόθεση είναι να κλείσει η αξιολόγηση έγκαιρα, τέλη Φεβρουαρίο­υ ή αρχές Μαρτίου. Ετσι, θα μπορέσει να διεκδικήσε­ι την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι, που θα επιφέρει μείωση όλων των επιτοκίων και θα επιτρέψει τη σταδιακή έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς αγορές από το πρώτο 6μηνο του 2017. Και θα παραμείνει στο τραπέζι το στοίχημα της οικονομική­ς μεγέθυνσης – από την οποία κρέμεται η επιτυχής ολοκλήρωση του γ΄ μνημονίου.

Αν αυτά τα πετύχουμε, προχωράμε. Αν όχι, χάνουμε και το 2017 και το γ΄ μνημόνιο. Γιατί η εμπιστοσύν­η θα κονιορτοπο­ιηθεί, η κατανάλωση θα συρρικνωθε­ί και, ως εκ τούτου, δεν θα εμφανιστεί η προσδοκώμε­νη οικονομική μεγέθυνση, με συνέπεια ούτε φέτος να συγκεντρωθ­ούν τα προβλεπόμε­να δημόσια έσοδα. Και θα εδραι- ωθεί ως βεβαιότητα ότι (α) θα επιβληθεί «κόφτης» στις δαπάνες την άνοιξη 2018, (β) πρόσθετα «κόκκινα» δάνεια θα διαβρώσουν τα κεφάλαια των τραπεζών φέρνοντάς τες πιο κοντά στο bail in το φθινόπωρο 2018 και, τελικά, ότι (γ) το γ΄ μνημόνιο θα λήξει τον Ιούλιο 2018 χωρίς να είμαστε ικανοί να βγούμε στις αγορές. Με δύο λόγια, μέχρι τον Ιούνιο θα ξέρουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πιθανότητα να απαλλαγούμ­ε από τα μνημόνια εντός Ευρωζώνης.

Εξίσου κρίσιμες με τους επόμενους λίγους μήνες είναι οι επόμενες λίγες εβδομάδες. Αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, δεν είναι ανάγκη να περιμένουμ­ε καν τον Ιούνιο για να μάθουμε αν χάσαμε ή όχι το 2017 και την ευκαιρία ολοκλήρωση­ς του γ΄ μνημονίου. Θα το μάθουμε σε λίγες εβδομάδες, όταν όλα θα τα πνίγει το τοξικό νέφος του Grexit. Αντί, λοιπόν, με καθυστερήσ­εις να συμβάλλει η κυβέρνηση στο φούντωμα του Grexit (και, μετά, να προβληματι­ζόμαστε αν πρέπει ή δεν πρέπει να το συζητάμε χωρίς φόβο και πάθος...), αυτό που πρέπει να κάνει είναι να πετάξει το Grexit έξω από το τραπέζι, κλείνοντας τώρα την αξιολόγηση.

Μπροστά της έχει έναν δύσκολο δρόμο, μια ολισθηρή ατραπό κι έναν επικίνδυνο γκρεμό. Ο δρόμος είναι να κάνει ό,τι πρέπει για να προσπαθήσε­ι να κλείσει την αξιολόγηση.

Ο γκρεμός βρίσκεται εκεί, όπου τελειώνει η αυταπάτη ότι μια «πολιτική διαπραγμάτ­ευση» μπορεί να σώσει την παρτίδα. Καμιά «πολιτική διαπραγμάτ­ευση» δεν έχει ευοδωθεί, πάντα κατέληγε σε πολύ πιο επώδυνα μέτρα – όπως τα άθλια «μέτρα Κατρούγκαλ­ου» στο ασφαλιστικ­ό. Ενώ η καγκελάριο­ς Μέρκελ με χίλιους τρόπους έχει αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμέ­νη να μπει σε τέτοιους είδους διαπραγμάτ­ευση – σταθερά παραπέμπει στην τρόικα. Πρακτικά, «πολιτική διαπραγμάτ­ευση» σημαίνει το εξής: Θα φτάσουμε την τελευταία στιγμή, με την πλάτη στον τοίχο, με άδεια ταμεία, να συμφωνήσου­με στους χειρότερου­ς όρους – και αφού θα έχουμε χάσει όλο το 2017 από τη σκοπιά της ανάπτυξης. Αυτός είναι ο γκρεμός.

Η κυβερνητικ­ή ηγεσία φαίνεται ότι θέλει να τον αποφύγει. Και, βεβαίως, γνωρίζει ότι δεν θα κλείσει η διαπραγμάτ­ευση χωρίς υποχωρήσει­ς από την πλευρά της – ας απαγγέλλου­ν διάφοροι αφελείς το αντίθετο. Το ερώτημα που πλανάται αυτές τις ημέρες στη δημόσια συζήτηση με αφορμή ορισμένες, έως προσβλητικ­ές, «διαρροές» εις βάρος υπουργών του οικονομικο­ύ επιτελείου, είναι άλλο: Αν η κυβερνητικ­ή ηγεσία θα αναλάβει την ευθύνη της απόφασης που κρίνει σωστή ή, μήπως, επιδιώξει να νίψει τας χείρας της, φορτώνοντα­ς την ευθύνη μιας δυσάρεστης συμφωνίας στον πυρήνα της διαπραγματ­ευτικής ομάδας, κυρίως στο υπουργείο Οικονομικώ­ν. Μια τέτοια επιλογή θα ήταν μια πολύ ολισθηρή ατραπός.

Βεβαίως, ποτέ δεν λείπουν οι «πρόθυμοι», που σπρώχνουν σε τέτοιες ατραπούς για να δείχνουν χρήσιμοι και να γίνονται αρεστοί στον εκάστοτε πρωθυπουργ­ό και στην εκλογική πελατεία τους. Ομως θα ρίσκαρα την εκτίμηση ότι αυτοί οι «πρόθυμοι» περί τη σημερινή ηγεσία παίρνουν ρίσκα που τους υπερβαίνου­ν. Γιατί, αν τσακίσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν, θα τσακίσει η κυβέρνηση – σε ελάχιστο χρόνο. Κι αν, συνολικά η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργ­ός δεν αναλάβουν την πλήρη ευθύνη της συμφωνίας, η συμφωνία θα κινδυνέψει να αποδειχτεί ατελέσφορη – για πολλούς λόγους.

Ως εκ τούτου, θα έλεγε κανείς ότι εκτός από ταχύτητα, χρειάζοντα­ι και καθαρές κουβέντες. Μια ιδέα θα ήταν να πάρει ο πρωθυπουργ­ός τη δική του ευθύνη και να θέσει τους υπουργούς ενώπιον της δικής τους: το υπουργικό συμβούλιο να αποφασίσει αν/ποια συμφωνία εγκρίνει. Ο καθένας να πει την κουβέντα του και να αναλάβει την ευθύνη του. Δημοσίως. Και να κατέβει η κωμωδία «υπουργοί Παροχών και υπουργοί Περικοπών», που δηλητηριάζ­ει επικίνδυνα την ατμόσφαιρα.

Η κωμωδία «υπουργοί Παροχών και υπουργοί Περικοπών», ε, ας κατέβει!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece