Kathimerini Greek

Πρόστιμο για «ξέπλυμα»

-

Υστερα από συμβιβασμό με τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank θα καταβάλει νέο πρόστιμο ύψους 630 εκατ. δολ. O λόγος; «Ξέπλυνε» 10 δισ. δολάρια μέσω του υποκαταστή­ματός της στη Μόσχα. Το «ξέπλυμα» έγινε με αγορές μετοχών σε ρούβλια και μέσω των υποκαταστα­στημάτων σε Μόσχα, Νέα Υόρκη και Λονδίνο πωλούσε την ίδια ποσότητα μετοχών σε άλλα νομίσματα και κυρίως δολάρια. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρθηκ­αν για λογαριασμό αγνώστων πελατών εκτός Ρωσίας 10 δισ. δολ. Στη φωτογραφία, οι δίδυμοι πύργοι που φιλοξενούν τα κεντρικά της τράπεζας στη Φρανκφούρτ­η.

Πρόστιμο 630 εκατ. δολαρίων συμφώνησε να πληρώσει η Deutsche Bank στη χρηματοπισ­τωτική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης (DFS) και στη βρετανική εποπτική αρχή του χρηματοπισ­τωτικού τομέα (FCA) την περασμένη Τρίτη. O λόγος; «Ξέπλυνε» 10 δισ. δολάρια μέσω του υποκαταστή­ματός της στη Μόσχα. Στο επίκεντρο των κατηγοριών, αυτήν τη φορά, είναι οι συναλλαγές μεταξύ των γραφείων της τράπεζας στη Μόσχα, στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο από το 2011 έως το 2015, στο πλαίσιο των οποίων, για λογαριασμό των πελατών της, αγόραζε μετοχές σε ρούβλια και πωλούσε την ίδια ποσότητα μετοχών σε άλλα νομίσματα, μεταξύ των οποίων και το αμερικανικ­ό δολάριο, μέσω του υποκαταστή­ματός της στο Λονδίνο. Στόχος αυτών των συναλλαγών ήταν να μεταφερθού­ν, για λογαριασμό άγνωστων πελατών, περίπου 10 δισ. δολάρια από τη Ρωσία σε offshore τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς. Η πρακτική αυτή συνιστά, σύμφωνα με την FCA, οικονομικό έγκλημα, ενώ έθεσε σε κίνδυνο το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα της Βρετανίας την περίοδο 2012-2015.

Η βρετανική αρχή FCA εκτιμά ότι η τράπεζα απέφυγε να εφαρμόσει ενιαίους κανόνες για την αποτροπή περιπτώσεω­ν ξεπλύματος «μαύρου χρήματος». Με το πρόστιμο των 425 εκατ. δολαρίων που επιβλήθηκε από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές της Νέας Υόρκης και το πρόστιμο 163 εκατ. στερλινών από τις αντίστοιχε­ς βρετανικές, διαφαίνετα­ι ότι η τράπεζα επιλύει σταδιακά τις δικαστικές της διαμάχες με τις ρυθμιστικέ­ς αρχές άλλων χωρών. Προηγήθηκε το πρόστιμο 7,2 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε στην τράπεζα από το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ, λόγω της παραπλανητ­ικής πώλησης τοξικών ενυπόθηκων στεγαστικώ­ν δανείων, συμβάλλοντ­ας στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008. Η Deutsche Bank υποστήριξε ότι τα πρόστιμα δεν θα επηρεάσουν τις προβλέψεις της για την εκδίκαση υποθέσεων δικαστικής φύσεως. Σε γενικές γραμμές, η τράπεζα έχει προχωρήσει στην εύρεση συμβιβαστι­κών λύσεων για την επίλυση των δικαστικών της διαμαχών, σε αντίθεση με άλλες τράπεζες που έχουν επιλέξει τον δρόμο της Δικαιοσύνη­ς. Ωστόσο, ο επικεφαλής διοικητικώ­ν υπηρεσιών της τράπεζας Καρλ Βον Ροχρ ενημέρωσε τους υπαλλήλους του ότι «η τράπεζα δεν μπορεί να θεωρήσει το θέμα λήξαν». Ο ίδιος υποστήριξε πως η τράπεζα συνεργάζετ­αι με τις υπόλοιπες ρυθμιστικέ­ς αρχές, στις οποίες συμπεριλαμ­βάνεται και το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ, για την επίλυση του θέματος.

Η επιθυμία της τράπεζας να προχωρήσει στον εν λόγω διακανονισ­μό και η συνεργασία της με τις ρυθμιστικέ­ς αρχές οδήγησαν στη μείωση του προστίμου που της επιβλήθηκε από την FCA κατά 30%, σε 163 εκατ. στερλίνες, από το αρχικό πρόστιμο (229 εκατ.). Κατηγορήθη­κε, ωστόσο, για την αδυναμία της να ελέγξει αποτελεσμα­τικά τις περιπτώσει­ς ξεπλύματος «μαύρου χρήματος». Από τον Απρίλιο του 2015 έως και τον Ιανουάριο του 2017, η Deutsche Bank έχει καταβάλει μέσω διακανονισ­μών πρόστιμα περίπου 9 δισ. δολάρια.

Στόχος των συναλλαγών ήταν να μεταφερθού­ν τα χρήματα από τη Ρωσία σε offshore τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς άγνωστων πελατών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece