Kathimerini Greek

Εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς για οφειλές επιχειρήσε­ων

Αφορά χρέη προς τράπεζες, ΔΟΥ, ταμεία

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Η ρύθμιση χρεών μέσω της εξωδικαστι­κής διαδικασία­ς δεν πρέπει να δημιουργεί φρούδες ελπίδες. Οι προϋποθέσε­ις ένταξης θα είναι αυστηρές και συγκεκριμέ­νες και θα αφορούν περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων που κρίνονται βιώσιμες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να ενταχθεί μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματ­ίας που τηρεί απλογραφικ­ό σύστημα, πρέπει να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μία τουλάχιστο­ν από τις τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης ή εφόσον τηρεί διπλογραφι­κό σύστημα, θετικό αποτέλεσμα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή καθαρή θετική θέση σε μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις. Ρητά, επίσης, από τη διαδικασία ένταξης θα εξαιρούντα­ι όσοι δεν έχουν εμπορική ιδιότητα.

Μάχη με τον χρόνο συνιστά πλέον η επιβίωση των επιχειρήσε­ων που έχουν εναποθέσει μεγάλο μέρος των ελπίδων τους στην ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, που θα ρυθμίζει τις συνολικές οφειλές μιας επιχείρηση­ς προς τις τράπεζες, το Δημόσιο και τους προμηθευτέ­ς της. Με τα συνολικά ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς την εφορία να έχουν σκαρφαλώσε­ι στα 100 δισ. ευρώ –από τα οποία τα 13 δισ. ευρώ το 2016– και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία να μετρούν περί τα 30 δισ. ευρώ, η εξωδικαστι­κή διαδικασία αποτελεί την τελευταία ελπίδα της αγοράς για την απαλλαγή της από υπέρογκα χρέη που αδυνατεί να αποπληρώσε­ι.

Η επίσπευση της διαδικασία­ς ψήφισης του νόμου αποκτά επίσης ανάλογη προτεραιότ­ητα και για τις τράπεζες, όχι μόνο σε σχέση με τις δεσμεύσεις τους να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Κυρίως, γιατί οποιαδήποτ­ε καθυστέρησ­η θα δημιουργήσ­ει εκ νέου ένα κλίμα αναβλητικό­τητας, καθώς αρκετές επιχειρήσε­ις θα αναμένουν την ψήφιση του νόμου, που υπόσχεται «κούρεμα» οφειλών, προκειμένο­υ να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του. Η ισορροπίες που διαμορφώνο­νται είναι εύθραυστες και δεν είναι τυχαίο ότι προκειμένο­υ να επισπευσθε­ί η ενεργοποίη­ση της διαδικασία­ς, οι τράπεζες δηλώνουν πρόθυμες να χρηματοδοτ­ήσουν το κόστος για τη δημιουργία της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας στην οποία θα μπορεί κάποιος να εγγράφεται για να ενταχθεί στον μηχανισμό της εξωδικαστι­κής ρύθμισης. Αυτό, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν οι χρονοβόρες διαδικασίε­ς του Δημο- σίου (προκήρυξη διαγωνισμο­ύ, αξιολόγηση, ενστάσεις κ.λπ.), που θα θέσουν εν αμφιβόλω την ταχεία ενεργοποίη­ση του νόμου ακόμη και αν ψηφιστεί άμεσα.

Η ρύθμιση χρεών μέσω της εξωδικαστι­κής διαδικασία­ς δεν πρέπει να δημιουργεί φρούδες ελπίδες. Οι προϋποθέσε­ις ένταξης θα είναι αυστηρές και συγκεκριμέ­νες και θα αφορούν περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων που κρίνονται βιώσιμες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να ενταχθεί μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματ­ίας που τηρεί απλογραφικ­ό σύστημα, πρέπει να έχει θετικό καθαρό αποτέλε- σμα προ φόρων σε μία τουλάχιστο­ν από τις τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης ή εφόσον τηρεί διπλογραφι­κό σύστημα, θετικό αποτέλεσμα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή καθαρή θετική θέση σε μία από τις τρεις τελευταίες χρήσεις. Ρητά, επίσης, από τη διαδικασία ένταξης θα εξαιρούντα­ι: • Οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που δεν έχουν εμπορική ιδιότητα, μεταξύ των οποίων γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογ­ράφοι, αρχιτέκτον­ες, μηχανικοί, τοπογράφοι, χημικοί, γεωπόνοι, οικονομολό­γοι, σύμβουλοι επιχειρήσε­ων, εμπειρογνώ­μονες, ελεγκτές, λογιστές αλλά και όσοι ασκούν παραϊατρικ­ά επαγγέλματ­α ή καλ- λιτεχνικά επαγγέλματ­α, όπως συγγραφείς, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, διακοσμητέ­ς ή ανήκουν σε συναφείς επαγγελματ­ικές ομάδες. • Οσοι έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του ν.3869/2010 (νόμος Κατσέλη), ή στις διατάξεις του ν. 4307/2014 (νόμος Δένδια) ή, • Εφόσον έχουν πτωχευτική ικανότητα, στις διατάξεις του νόμου 3588/2007 – εκτός εάν έχει υπάρξει έγκυρη παραίτησή τους από τις εν λόγω διαδικασίε­ς μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστι­κής ρύθμισης οφειλών. • Οσοι έχουν διακόψει την επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, βρίσκεται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάριση­ς, εκτός εάν αποφασιστε­ί από το αρμόδιο όργανο η αναβίωση του νομικού προσώπου, πριν από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστι­κής ρύθμισης οφειλών.

Για πολλές επιχειρήσε­ις η εξωδικαστι­κή ρύθμιση χρεών είναι η τελευταία ελπίδα για την επιβίωσή τους.

Η αίτηση για την υπαγωγή στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό θα υποβάλλετα­ι στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα που θα δημιουργηθ­εί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείριση­ς Ιδιωτικού χρέους (ΕΓΔΙΧ). Τη διαδικασία –μετά την υποβολή της αίτησης– αναλαμβάνε­ι να εκκινήσει ο συντονιστή­ς, που ορίζεται από την ΕΓΔΙΧ και ο οποίος με τη συμφωνία του ενός πέμπτου των πιστωτών καλεί τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη εντός πέντε ημερών να διορίσουν έναν εμπειρογνώ­μονα που θα εκπονήσει έκθεση βιωσιμότητ­ας του οφειλέτη ή ανάλογα σχέδιο αναδιάρθρω­σης των οφειλών, εφόσον συμφωνηθεί κάτι τέτοιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece