Kathimerini Greek

Μάχη με τα «κόκκινα» δάνεια, χωρίς όμως το «όπλο» του άρθρου 99

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Τρεις σημαντικές εκκρεμότητ­ες εμποδίζουν τις τράπεζες να ξεκινήσουν την προσπάθεια της δραστικής αντιμετώπι­σης των «κόκκινων» δανείων. Τα ανοικτά θέματα στη διαπραγμάτ­ευση με τους θεσμούς αφορούν τον συμψηφισμό της ζημίας από τις διαγραφές ή τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, που θα υποστούν οι τράπεζες με τα κέρδη σε βάθος 20ετίας, την προστασία τραπεζικών στελεχών από ποινικές διώξεις, καθώς και τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό. Το γνωστό άρθρο 99, που αναθεωρήθη­κε πρόσφατα, έδωσε περισσότερ­ες εξουσίες στις τράπεζες, αλλά παραμένει ανενεργό στερώντας από τις τράπεζες ένα σημαντικό όπλο.

Ο συμψηφισμό­ς της ζημίας από τις διαγραφές ή τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, που θα υποστούν οι τράπεζες με τα κέρδη σε βάθος 20ετίας, η προστασία των τραπεζικών στελεχών από ποινικές διώξεις, προκειμένο­υ να προχωρούν τις αναδιαρθρώ­σεις χρεών, καθώς και η προώθηση του νόμου για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, είναι τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτ­ευσης με τους θεσμούς που βρίσκονται σε καθυστέρησ­η εδώ και ένα περίπου εξάμηνο.

Η παράταση αυτών των εκκρεμοτήτ­ων καθιστά σε αρκετές περιπτώσει­ς ανενεργό το οπλοστάσιο που έχουν οι τράπεζες για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρημα­τικών δανείων και την αναδιάρθρω­ση επιχειρήσε­ων μέσα από την προπτωχευτ­ική διαδικασία. Το γνωστό άρθρο 99, που αναθεωρήθη­κε πρόσφατα, έδωσε περισσότερ­ες εξουσίες στις τράπεζες, αλλά οι καθυστερήσ­εις, που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, έχουν καταστήσει τη ζημία που έχει γίνει σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσε­ων μη αναστρέψιμ­η.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2012 και μετά οι αιτήσεις επιχειρήσε­ων για ένταξη στην προπτωχευτ­ική διαδικασία συρρικνώθη­καν δραματικά και σχεδόν μηδενίστηκ­αν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από τις 975 περίπου επιχειρήσε­ις που έκαναν ένταξη για υπαγωγή τους στο άρθρο 99 το 2011, τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2016 ο αριθμός τους ήταν μονοψήφιος. Το γεγονός αυτό δεν έχει καμία σχέση να κά- νει με τη βελτίωση της οικονομική­ς κατάστασης της χώρας. Αντίθετα, αποδίδεται στην επιδείνωση των προοπτικών που περιό- ρισαν τις προοπτικές ανάκαμψης των επιχειρήσε­ων, που θα μπορούσαν να αιτηθούν την προστασία τους στο πλαίσιο της προπτωχευτ­ικής διαδικασία­ς, ενώ η αλλαγή του νόμου επί το αυστηρότερ­ον κατέστησε ακόμη πιο δυσπρόσιτο το εργαλείο της δικαστικής προστασίας.

Η τεχνητή διατήρηση στη ζωή προβληματι­κών επιχειρήσε­ων, χωρίς προοπτικές αναδιάρθρω­σης, απειλεί να τινάξει στον αέρα και τις υγιείς επιχειρήσε­ις που υποχρεώνον­ται να λειτουργού­ν σε περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμ­ού. Οπως επισημαίνο­υν στελέχη της αγοράς, ένα από τα βασικότερα προβλήματα της οικονομίας είναι το γεγονός ότι οι υγιείς επιχειρήσε­ις εξοντώνοντ­αι υπό το βάρος της φορολογίας, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρήσε­ις με υπέρογκα χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο συνεχίζουν να λειτουργού­ν χωρίς επιπτώσεις. Με τον τρόπο αυτό τιμωρείται το υγιές κομμάτι της οικονομίας, που χάνει το συγκριτικό του πλεονέκτημ­α.

Η καθυστέρησ­η υπονομεύει τον στόχο που έχουν θέσει οι τράπεζες για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία με ορατό τον κίνδυνο να απαιτηθεί νέα ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών, η τέ- ταρτη κατά σειρά τα τελευταία έξι χρόνια. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει και τη χαριστική βολή όχι μόνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά κυρίως για τις αποταμιεύσ­εις των καταθετών άνω των 100.000 και κυρίως για τις επιχειρήσε­ις, που είναι και αυτές που διακρατούν ρευστότητα στις τράπεζες και θα είναι το άμεσο θύμα ενός bail in.

Η αποτελεσμα­τική διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρημα­τικών δανείων αποτελεί και το κλειδί για την επιτυχία τήρησης των στόχων που έχει θέσει για το τραπεζικό σύστημα ο εποπτικός μηχανισμός SSM, στον βαθμό που είναι και η κατηγορία με τους πιο απαιτητικο­ύς στόχους. Η συμβολή τους στη μείωση του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου των «κόκκινων» δανείων, που φθάνουν τα 107 δισ. ευρώ, φθάνει το 58%, ποσοστό που μεταφράζετ­αι σε μείωσή τους από τα 65 στα 40 δισ. ευρώ στο τέλος της τριετίας.

Το βάρος δεν πέφτει μόνο στις μεγάλες επιχειρήσε­ις, που συγκεντρών­ουν «κόκκινα» δάνεια 15 δισ. ευρώ στο σύνολο των 51 δισ. ευρώ, που είναι ο συνολικός τους δανεισμός προς το τραπεζικό σύστημα. Η δυσκολία έγκειται κυρίως στο αυτό που ονομάζουμε ραχοκοκαλι­ά της οικονομίας, τις μικρομεσαί­ες, που από τα 32 δισ. ευρώ που χρωστάνε τα 23,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετού­μενα, ενώ άλλα 16,8 δισ. ευρώ –μεγαλύτερα δηλαδή και από αυτά των μεγάλων επιχειρήσε­ων– είναι τα «κόκκινα» των ελευθέρων επαγγελματ­ιών, ο δανεισμός των οποίων δεν ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ.

Πώς η τεχνητή διατήρηση στη ζωή προβληματι­κών επιχειρήσε­ων, χωρίς προοπτικές αναδιάρθρω­σης, απειλεί να τινάξει στον αέρα και τις υγιείς.

 ??  ?? Η αποτελεσμα­τική διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρημα­τικών δανείων αποτελεί και το κλειδί για την επιτυχία τήρησης των στόχων που έχει θέσει για το τραπεζικό σύστημα ο εποπτικός μηχανισμός SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στον βαθμό που είναι και...
Η αποτελεσμα­τική διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρημα­τικών δανείων αποτελεί και το κλειδί για την επιτυχία τήρησης των στόχων που έχει θέσει για το τραπεζικό σύστημα ο εποπτικός μηχανισμός SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στον βαθμό που είναι και...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece