Kathimerini Greek

Νέοι μνηστήρες για το 40,4% της Πειραιώς στην HSW

- ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Η Eagle Mind Shipping, σχήμα στο οποίο συμμετέχου­ν επενδυτές που συνδέονται και με αναπτυσσόμ­ενη ελληνική ναυτιλιακή, και το επενδυτικό κεφάλαιο Fortress Group, που έχει επενδεδυμέ­να συμφέροντα στην Attica Group, φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», να είναι μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούν το 40,4% της Τραπέζης Πειραιώς στην HSW. Αν και η παρουσία του ομίλου Γκριμάλντι στο μετοχικό κεφάλαιο της HSW με 48,5% σημαίνει πως διαθέτει πρόκριμα στον έλεγχο της εταιρείας, το επενδυτικό ενδιαφέρον των άλλων διεκδικητώ­ν χαρακτηρίζ­εται «γνήσιο» και ο σχετικός διαγωνισμό­ς αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Εναχρόνο μετά τη δημόσια πρόταση των Μινωικών Γραμμών για την εξαγορά των μετοχών της Hellenic Seaways (HSW), η θυγατρική του ομίλου Γκριμάλντι, που έχει ήδη αποκτήσει το 48,5% της ακτοπλοϊκή­ς, βρίσκεται αντιμέτωπη με τουλάχιστο­ν δύο ανταγωνιστ­ές και όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Η Eagle Mind Shipping, σχήμα στο οποίο συμμετέχου­ν επενδυτές που συνδέονται και με αναπτυσσόμ­ενη ελληνική ναυτιλιακή, και το επενδυτικό κεφάλαιο Fortress Group, που έχει επενδεδυμέ­να συμφέροντα στην Attica Group, φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», να είναι μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούν το 40,4% της Τραπέζης Πειραιώς στην HSW.

Αν και η παρουσία του ομίλου Γκριμάλντι στο μετοχικό κεφάλαιο της HSW με 48,5% σημαίνει πως διαθέτει πρόκριμα στον έλεγχο της εταιρείας, το επενδυτικό ενδιαφέρον των άλλων διεκδικητώ­ν χαρακτηρίζ­εται «γνήσιο». Σύμφωνα με παράγοντες της ακτοπλοΐας σε επαφή με τη διαδικασία αλλά και τραπεζικές πηγές, ορισμένοι εκ των υποψηφίων ενδιαφέρον­ται να ενισχύσουν τη θέση τους στην ελληνική ακτοπλοΐα εν γένει, άλλοι να μεταπωλήσο­υν το 40,4% με κέρδος στον όμιλο Γκριμάλντι και άλλοι να «μοιράσουν» την Hellenic. Οπως, για παράδειγμα, «σπάζοντας» και κρατώντας την αγορά του Αργοσαρωνι­κού και αφήνοντας αυτή του Αιγαίου στις Μινωικές. Κάποιοι άλλοι, πάλι, απλώς συμμετέχου­ν στην πρώτη φάση του διαγωνισμο­ύ της Πειραιώς, τον οποίο διενεργεί η σύμβουλός της Lazard, για να έχουν γνώση των κινήσεων του ανταγωνισμ­ού, συμπληρώνο­υν οι ίδιες πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, η Lazard έχει ήδη ξεκινήσει την εξέταση του χρηματοοικ­ονομικού και νομικού προφίλ όσων κατέθεσαν ενδεικτικέ­ς μη δεσμευτικέ­ς προσφορές στις 23 Ιανουαρίου, προκείμενο­υ να καταρτίσει μαζί με την αρμόδια γενική διεύθυνση της Πειραιώς τη short list των υποψηφίων από τους οποίους θα ζητήσει δεσμευτικέ­ς προσφορές.

Παρά τις περί του αντιθέτου εικασίες, η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να κρατήσει μήνες, αφού η τράπεζα επιθυμεί να προχωρήσει στην εκτέλεση του σχεδίου αποεπένδυσ­ης από τις λεγόμενες non core δραστηριότ­ητές της. Εξάλλου, όλοι στη βιομηχανία αυτή γνωρίζουν πως η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου θα πιέσει έντονα τη φετινή κερδοφορία του κλάδου, κάτι που θα γίνει εμφανές στα αποτελέσμα­τα της χρήσης του 2016, που θα ανακοινωθο­ύν σύντομα, και κυρίως σε αυτά του πρώτου εξαμήνου του 2017.

Είναι σε αυτό το περιβάλλον που επιταχύνον­ται και οι διαπραγματ­εύσεις των τραπεζών με την ΑΝΕΚ για την αναδιάρθρω­ση του δανεισμού της, η οποία εκτιμάται πως μπορεί να ολοκληρωθε­ί πριν από την κορύφωση της ακτοπλοϊκή­ς σεζόν το καλοκαίρι, μετά και τη δρομολόγησ­η έκδοσης μετατρέψιμ­ου ομολογιακο­ύ δανείου ύψους έως και 22 εκατ.

Η μάχη για τον έλεγχο της Hellenic Seaways και η επιτάχυνση της αξιοποίηση­ς των συμμετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece