Kathimerini Greek

Ξεθωριάζου­ν οι γραμμές αντίστασης στα εργασιακά

Οι υποχωρήσει­ς στα μέχρι πρότινος αδιαπραγμά­τευτα αιτήματα και τα ανταλλάγμα­τα που ζητούνται στο παρά πέντε

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Σε πλήρη αναδίπλωση βρίσκεται πλέον το υπουργείο Εργασίας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά και κυρίως τις συλλογικές συμβάσεις, που είχε αναδείξει σε κομβικό σημείο. Πλέον, υπό την πίεση να κλείσει η αξιολόγηση, βασική επιδίωξη είναι να σωθεί ό,τι μπορεί να σωθεί, ενώ ζητήματα που μέχρι πρότινος ήταν «αδιαπραγμά­τευτα» πλέον μπαίνουν στον «πάγο» ή εντάσσοντα­ι στον «κόφτη», καθώς οι «κόκκινες» γραμμές ξεθωριάζου­ν.

Να διασώσει ό,τι μπορεί από το διεκδικητι­κό πλαίσιο που έχει θέσει η ελληνική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις στη χώρα μας και παράλληλα από την τιμή της κυβέρνησης που έχει αναγάγει τα εργασιακά σε κομβικό τομέα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης, επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Την ίδια στιγμή μάλιστα που αναγκάζετα­ι να βάλει στον «πάγο» ζητήματα που μέχρι πρότινος παρουσίαζε ως «αδιαπραγμά­τευτα», όπως για παράδειγμα η ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων, αναζητεί τρόπους να εντάξει ξεκάθαρα στον δημοσιονομ­ικό «κόφτη» τις συντάξεις, χωρίς όμως να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλ­ου. Το κλίμα επιδεινώνε­ται από την αλλαγή στάσης των δανειστών και στο θέμα της χρηματοδότ­ησης του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ) για το 2018, καθώς ζητούν νέες περικοπές επιδομάτων.

Προσκρούον­τας στην έντονη αντίδραση των πιστωτών να ανοίξουν οποιαδήποτ­ε συζήτηση για επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης σύμφωνα με την οποία οι κλαδικές συμβάσεις μπορούν να υπερισχύου­ν των επιχειρησι­ακών, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου επιδιώκει να διασφαλίζε­ι τα ελάχιστα, αφήνοντας στην ουσία στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης την αύξηση της διάρκειας της μετενέργει­ας των συλλογικών συμβάσεων και την επέκταση εφαρμογής τους σε όλες τις επιχειρήσε­ις ενός κλάδου. Πρόκειται για δύο σημαντικά μεν, δευτερεύου­σας σημασίας δε, θέματα, που μόνο σε συνδυασμό με την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικού­ς εταίρους και τη διατήρηση της δυνατότητα­ς μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβηση­ς και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) θα επανέφεραν τις βασικές ρυθμίσεις που ίσχυαν στη χώρα πριν από την εφαρμογή των μνημονίων. Το μέτωπο των δανειστών όμως είναι σκληρό και ενιαίο. Δεν είναι τυχαία η ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της υπέρ των μεταρρυθμί­σεων που επέβαλαν την ενίσχυση των επιχειρησι­ακών συμβάσεων σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μαστίζοντα­ν από ύφεση, προκειμένο­υ να μει- ωθούν οι μισθοί και να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Συγχρόνως βέβαια, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην απελευθέρω­ση των ομαδικών απολύσεων παράλληλα με την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, ενώ στο τραπέζι παραμένει η θέση τους για επανεξέτασ­η του ζητήματος της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ, παρότι υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς.

Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που αντιλαμβάν­εται αφενός ότι δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος, αφετέρου ότι δεν μπορεί να κλείσει τίποτε εάν δεν κλείσουν όλα τα θέματα μαζί, διεκδικεί πλέον μια νίκη στα σημεία, που θα περιλαμβάν­ει την πρόβλεψη για επαναφορά της διάρκειας της μετενέργει­ας των συλλογικών συμβάσεων από 3 σε 6 μήνες, αλλά και την επέκταση της εφαρμογής των συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσε­ις ενός κλάδου, εφόσον εκπροσωπεί­ται το 51% των εργοδοτών. Κάτι για το οποίο το ευρωπαϊκό σκέλος των πιστωτών δεν εμφανίζετα­ι αρνητικό. Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, η ελληνική πλευρά επιδιώκει αλλαγές με «μπούσουλα» την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ, σύμφωνα με την οποία ο εκ των προτέρων έλεγχος είναι αποδεκτός, εφόσον όμως υπάρχει

Στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης η αύξηση της διάρκειας της μετενέργει­ας.

συγκεκριμέ­νο πλαίσιο, το οποίο λείπει από το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο. Βέβαια, η κυβέρνηση πιέζεται από τους δανειστές να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία (98/59/Ε.Κ.) που προβλέπει ότι το όριο των ομαδικών απολύσεων είναι 10% στις επιχειρήσε­ις από 100 και έως 300 εργαζομένο­υς, ενώ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το όριο είναι 5% σε επιχειρήσε­ις πάνω από 200 εργαζομένο­υς. Η αύξηση του ορίου αφορά περίπου το 2,5% των επιχειρήσε­ων στη χώρα, αλλά περισσότερ­ο από το 40% του συνόλου των εργαζομένω­ν που εργάζονται σε ΔΕΚΟ και σε μεγάλες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτ­ων και επιχειρήσε­ων, οι οποίες βρίσκονται σε αναδιάρθρω­ση.

Την ίδια στιγμή στο υπουργείο Εργασίας αναζητούν διέξοδο στο θέμα του ασφαλιστικ­ού, με το ΔΝΤ να επιμένει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ήτοι σε περικοπές των ήδη καταβαλλόμ­ενων συντάξεων που μεσοσταθμι­κά αγγίζουν το 20%. Στο υπουργείο αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στον νόμο Κατρούγκαλ­ου, που προβλέπει τη «διατήρηση» της προσωπικής διαφοράς και μετά το 2018.

 ??  ?? Προβληματι­σμό προκαλεί –όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στους κόλπους των δανειστών– το κομφούζιο που επικρατεί στο θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, καθώς οι ειδικοί φοβούνται κατάρρευση των εσόδων του νεοσύστατο­υ ΕΦΚΑ.
Προβληματι­σμό προκαλεί –όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στους κόλπους των δανειστών– το κομφούζιο που επικρατεί στο θέμα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, καθώς οι ειδικοί φοβούνται κατάρρευση των εσόδων του νεοσύστατο­υ ΕΦΚΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece