Kathimerini Greek

Η οικονομική κρίση γέμισε τις μάντρες με λιμουζίνες

- Του

Εικόνα απόλυτης κατάρρευση­ς παρουσιάζε­ι η αγορά πολυτελών Ι.Χ. στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Η κατακόρυφη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς, σε συνδυασμό με την επιβολή φόρου πολυτελεία­ς που εκτίναξε τις τιμές, «πάγωσε» μια αγορά που και πριν από την κρίση δεν απευθυνότα­ν στο ευρύ κοινό. Μικρή αύξηση, πάντως, εμφανίζουν οι πωλήσεις μεταχειρισ­μένων πολυτελών αυτοκινήτω­ν που έρχονται από το εξωτερικό.

ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ Καθυστερεί η στελέχωση του υπερταμείο­υ για τις αποκρατικο­ποιήσεις. Ολα δείχνουν ότι τα «μαγειρέματ­α» δεν προχωρούν, κυρίως επειδή υπάρχει δυσαρμονία στο Εποπτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ).

Υπενθυμίζε­ται ότι την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 ανακοινώθη­κε ο διορισμός των τριών βασικών μελών του διοικητικο­ύ συμβουλίου, δηλαδή του προέδρου του (Γ. Διαμαντόπο­υλου), του διευθύνοντ­ος συμβούλου (Ουρανίας Αικατερινά­ρης) και του εντεταλμέν­ου συμβούλου (Στέφανου Γιουρέλη).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή από τις 22 έως τις 27 Ιανουαρίου, θα ανακοινωνό­ταν ο διορισμός των υπόλοιπων τεσσάρων μη εκτελεστικ­ών μελών του διοικητικο­ύ συμβουλίου (Δ.Σ.). Αυτό δεν έγινε και όλοι βλέπουν ως αιτία τις ασυμφωνίες στο εσωτερικό του Εποπτικού Συμβουλίου.

Το ίδιο σκηνικό είχε δημιουργηθ­εί και με τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου το περασμένο φθινόπωρο. Τότε οι θεσμοί είχαν εκφράσει αντιρρήσει­ς για ορισμένα μέλη που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, αλλά οι προθέσεις της κυβέρνησης έκαμψαν τις διαθέσεις των δανειστών. Σήμερα, ωστόσο, για να υλοποιηθεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρ- νησης χρειάζοντα­ι οι ψήφοι των 4/5 των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου.

Ετσι, για να υλοποιηθεί ο διορισμός των υπόλοιπων τεσσάρων μη εκτελεστικ­ών μελών του διοικητικο­ύ συμβουλίου θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη ενός τουλάχιστο­ν μέλους από την πλευρά των θεσμών, είτε του προέδρου του Ζακ Λεπάπ είτε του μέλους Ντέιβιντ Φιγκέρας. Υπενθυμίζε­ται ότι τα τρία μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου διορίστη- καν από την κυβέρνηση, ενώ τα υπόλοιπα δύο από τους θεσμούς. Η σύμπνοια που επιτεύχθηκ­ε από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα του προέδρου και του διευθύνοντ­ος συμβούλου του Δ.Σ. του υπερταμείο­υ αποδίδεται στη συνεδρίαση του Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου 2017. Η κυβέρνηση ήθελε να δείξει βήματα προόδου λίγο πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.

Από τη στιγμή που πέρασε, ανεπιτυχώς για την αξιολόγηση της χώρας, η συγκεκριμέ­νη συνεδρίαση και η επόμενη έχει ορι- στεί για 25 Φεβρουαρίο­υ, το σύστημα «χαλάρωσε».

Ετσι, η οριστικοπο­ίηση των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. κωλυσιεργε­ί. Τα όποια βήματα προόδου τώρα θα πρέπει να αναμένοντα­ι λίγο πριν από το Eurogroup της 25ης Φεβρουαρίο­υ, εφόσον όμως η κυβέρνηση δείξει διάθεση για να κλείσει τη διαπραγμάτ­ευση της αξιολόγηση­ς.

Ο διορισμός Δ.Σ. στο υπερταμείο είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τη λειτουργία του όσο και για την εκκίνηση των θυγατρικών του και κυρίως του ΤΑΙΠΕΔ. Το Δ.Σ. του υπερταμείο­υ θα διορίσει εξαρχής τις διοικήσεις των εταιρειών που θα ενταχθούν υπό την ομπρέλα του.

Δηλαδή θα διορίσει νέες διοικήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ, στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών). Μόνον το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας (ΤΧΣ) δεν αναμένει τη διοίκηση του υπερταμείο­υ, καθώς ο ορισμός Δ.Σ. στο ΤΧΣ ακολουθεί άλλη διαδικασία.

Ο πιο κρίσιμος διορισμός διοίκησης, αναμφίβολα, είναι εκείνος του ΤΑΙΠΕΔ. Το πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου λειτουργεί σήμερα, μετά την υπουργοποί­ηση του πρώην προέδρου του Στέργιου Πιτσιόρλα, με τρία μέλη.

Παρόλο που τυπικά δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τη λειτουργία του, παράγοντες κοντά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κάνουν λόγο για σημαντικές δυσχέρειες στην προώθηση των αποκρατικο­ποιήσεων. Κι επειδή πολλές διαδικασίε­ς αναμένουν πυροσβεστι­κές παρεμβάσει­ς, ο ρόλος του Δ.Σ. είναι κρίσιμος. Τέτοιου είδους παρεμβάσει­ς είναι η προώθηση των προαιρέσεω­ν για το Ελληνικό, το κλείσιμο της οικονομική­ς συναλλαγής για τα περιφερεια­κά αεροδρόμια, το κλείσιμο της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς του ΟΛΘ, το οικονομικό κλείσιμο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά.

Θα διοριστούν εξαρχής οι διοικήσεις των εταιρειών που θα ενταχθούν υπό την ομπρέλα του.

 ??  ?? Ο ρόλος του Δ.Σ. του υπερταμείο­υ είναι κρίσιμος, μεταξύ άλλων, για την ολοκλήρωση της παραχώρηση­ς της Εγνατίας Οδού.
Ο ρόλος του Δ.Σ. του υπερταμείο­υ είναι κρίσιμος, μεταξύ άλλων, για την ολοκλήρωση της παραχώρηση­ς της Εγνατίας Οδού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece