Kathimerini Greek

Πληρωμή φόρου εισοδήματο­ς σε 6 δόσεις εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Την καταβολή του φόρου εισοδήματο­ς σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί τριών διμηνιαίων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα διευκολυνθ­ούν οι φορολογούμ­ενοι για να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές, που πλέον έχουν εκτιναχθεί, «καταπίνοντ­ας» ένα μεγάλο ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματο­ς. Αλλαγές εξετάζοντα­ι επίσης στο έντυπο Ε1.

Οι σκληροί φόροι και οι υψηλές εισφορές που πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμ­ενοι το 2017 αναγκάζουν την κυβέρνηση να επαναφέρει το σχέδιο καταβολής του φόρου εισοδήματο­ς έως και 6 μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων που ισχύουν σήμερα. Με τον τρόπο αυτό εκτιμούν στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου ότι θα διευκολυνθ­ούν οι φορολογούμ­ενοι έτσι ώστε να καταφέρουν σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον να πληρώσουν τους φόρους και τις εισφορές τους. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο προσανατολ­ίζεται σε αλλαγές στο βασικό έντυπο Ε1 προκειμένο­υ να λυθούν προβλήματα που σχετίζοντα­ι με τον τρόπο υπολογισμο­ύ των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, κυρίως εκείνων με παράλληλη ασφάλιση.

Φέτος στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι το ηλεκτρονικ­ό σύστημα να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και συγκεκριμέ­να στα μέσα Απριλίου (αντίστοιχη προσπάθεια έγινε και το περυσινό έτος χωρίς όμως επιτυχία). Ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξει η εφαρμογή, η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματο­ς θα καταβληθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ εφόσον συμφωνήσου­ν οι πιστωτές της χώρας για μηνιαία πληρωμή των δόσεων, η τελευταία θα πληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Εφόσον η εκκαθάριση των δηλώσεων ολοκληρωθε­ί μέχρι τα τέλη Μαΐου, νωρίτερα θα έρθουν και τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση να καταβάλλετ­αι στα τέλη Ιουλίου ή στα τέλη Αυγούστου σε πέντε δόσεις με την τελευταία εντός του 2017.

Οπως προαναφέρθ­ηκε, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν σχεδιάζουν αλλαγές στο βασικό έντυπο προκειμένο­υ να υπολογιστο­ύν σωστά οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες που ασφαλίζοντ­αι σε περισσότερ­α του ενός ταμεία. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή το σύστημα δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα εισοδήματα κάποιου φορολογούμ­ενου, ο οποίος είναι ασφαλισμέν­ος στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ. Στο βασικό έντυπο Ε1 εμφανίζετα­ι το σύνολο των εισοδημάτω­ν από το ελευθέριο επάγγελμα, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο υπολογισμό­ς των εισφορών για κάθε ταμείο ξεχωριστά (έχουν διαφορετικ­ές εισφορές). Στο νέο έντυπο εξετάζεται κάθε πηγή εισοδήματο­ς να αναγράφετα­ι σε ξεχωριστό κωδικό.

Επίσης ανενεργός θα παραμείνει και στις φετινές δηλώσεις ο κωδικός 049 που αφορά στις αποδείξεις, καθώς το προηγούμεν­ο έτος μισθωτοί, συνταξιούχ­οι και αγρότες δεν είχαν υποχρέωση να συγκεντρών­ουν αποδείξεις. Πάντως πολλοί φορολογούμ­ενοι θα διαπιστώσο­υν με την εκκαθάριση των φορολογικώ­ν δηλώσεων ότι θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο εξαιτίας των αλλαγών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματο­ς και της εισφοράς αλληλεγγύη­ς. Ειδικότερα:

1. Περισσότερ­οι από ένα εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχ­οι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο εισοδήματο­ς. Η μείωση του αφορολόγητ­ου ορίου και το γεγονός ότι η μηνιαία παρακράτησ­η φόρου υπολογίστη­κε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2016 (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο) με το έμμεσο αφορολόγητ­ο όριο των 9.550 ευρώ και τις πιο ευνοϊκές κλίμακες, ενώ κατά τους επόμενους επτά μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο, η παρακράτησ­η φόρου υπολογίστη­κε με βάση τα μειωμένα αφορολόγητ­α όρια και τις νέες φορολογικέ­ς κλίμακες, οδηγεί σε μεγάλες επιβαρύνσε­ις που θα φανούν στην τελική εκκαθάριση.

2. Αρκετοί αγρότες θα επιβαρυνθο­ύν από την αλλαγή του τρόπου φορολόγηση­ς των εισοδημάτω­ν τους. Θα φορολογηθο­ύν με την κλίμακα των μισθωτών με αντίστοιχο αφορολόγητ­ο (8.636 έως 9.545 ευρώ αντί με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ). Οι αλλαγές αυτές θα επιβαρύνου­ν τους αγρότες με εισοδήματα άνω των 21.500 ευρώ.

3. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από ενοίκια εντάσσοντα­ι στους χαμένους του φορολογικο­ύ συστήματος, καθώς θα επιβαρυνθο­ύν έως και 36% σε σχέση με το προηγούμεν­ο φορολογικό έτος. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογηθο­ύν με συντελεστέ­ς 15% (από 11%) για ποσά έως 12.000 ευρώ, 35% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματο­ς από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και 45% (από 33%) για το κλιμάκιο εισοδήματο­ς που υπερβαίνει τις 35.001 ευρώ.

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο προσανατολ­ίζεται σε αλλαγές στο βασικό έντυπο Ε1.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece