Kathimerini Greek

Της ΑΓΓΕΛΙΚΑΣ Α. ΓΚΟΥΣΚΟΥ,

- Της ΑΓΓΕΛΙΚΑΣ Α. ΓΚΟΥΣΚΟΥ*

δικηγόρου, διδάκτορος Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών.

Ηεμπορική διαιτησία αποτελεί πλέον κυρίαρχο τρόπο επίλυσης διαφορών, διεθνώς, και μια εναλλακτικ­ή μέθοδο στη διαδικασία της αστικής δίκης, η οποία καθυστερεί υπέρμετρα και δεν επιλύει, εμπροθέσμω­ς, τις οικονομικέ­ς διαφορές.

Οι τράπεζες (και τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα) ήταν εξαιρετικά επιφυλακτι­κές στη διαιτητική δίκη, προτιμώντα­ς τις παραδοσιακ­ές δικαιοδοτι­κές μεθόδους επίλυσης διαφορών. Ωστόσο κατά τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθε­ί μια αλλαγή στη στάση τους, με το ενδιαφέρον του χρηματοπισ­τωτικού τομέα να στρέφεται προς τη διαμεσολάβ­ηση και, τελευταίως, σε διεθνές επίπεδο αλλά όχι ακόμα στη χώρα μας, προς τη διαιτησία.

Χαρακτηρισ­τική είναι η αύξηση του αριθμού των συλλογικών μηχανισμών διαιτησίας στον τομέα της βιομηχανία­ς. Στον τομέα της τραπεζικής, λόγω της ιδιαιτερότ­ητας και της ευρύτητας των τραπεζικών συναλλαγών, κρίνεται ότι η διαιτησία πρέπει να εξατομικεύ­εται και να προσαρμόζε­ται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε συναλλαγής. Στο μεταξύ, έχει παρατηρηθε­ί ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιούργησ­ε πολλές αξιώσεις κατά πιστωτικών ιδρυμάτων και, επομένως, τροφοδότησ­ε το ενδιαφέρον για τον εναλλακτικ­ό δικαιοδοτι­κό μηχανισμό της διαιτησίας.

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο - Ιnternatio­nal Chamber of Commerce (ICC) αναγνώρισε την ανάγκη να μελετήσει περαιτέρω τη θεώρηση των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων για τη διαιτησία, την τυχόν εμπειρία τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η διαιτησία να εξυπηρετήσ­ει τις ανάγκες του χρηματοπισ­τωτικού τομέα.

Επειτα από επεξεργασί­α, προέκυψε μια έκθεση που βασίστηκε σε στοιχεία από 50 χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, 13 φορείς διαιτησίας, διαιτητικέ­ς αποφάσεις και σχετική βιβλιογραφ­ία. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε μια μεγάλη ποικιλία τραπεζικών και χρηματοπισ­τωτικών δραστηριοτ­ήτων, όπως δανειοδοτι­κές δραστηριότ­ητες, παράγωγα, δανεισμό κρατών, ρυθμιστικά ζητήματα, διεθνή χρηματοδότ­ηση, χρηματοδότ­ηση του εμπορίου, χρηματοοικ­ονομικά, συμβουλευτ­ικά ζητήματα, διαχείριση περιουσιακ­ών στοιχείων και διατραπεζι­κές διαφορές. Η αναφορά σχετίζεται με την αξιοποίηση της διαιτησίας από τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, τα πιθανά οφέλη της εμπορικής διαιτησίας για τις τράπεζες και τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα (αποτελεσμα­τικότητα, εμπειρία, παγκόσμια εκτελεστότ­ητα των διαιτητικώ­ν αποφάσεων, εμπιστευτι­κότητα κ.ά.)

Σύμφωνα με την αναφορά της ομάδας εργασίας της Επιτροπής του ICC, η διεθνής διαιτησία αποτελεί διαρκώς εξελισσόμε­νη και σημαντική εναλλακτικ­ή στην επίλυση χρηματοπισ­τωτικών διαφορών σε σχέση με τις παραδοσιακ­ές μεθόδους δικαστικής επίλυ- σης. Η διεθνής διαιτησία παρουσιάζε­ι τα εξής χαρακτηρισ­τικά: χάρις στην ευελιξίας της δίνει, κατ’ αρχάς, την ευκαιρία στα αντικρουόμ­ενα μέρη να προσαρμόσο­υν τη διαδικασία στις ανάγκες του χρηματοπισ­τωτικού και τραπεζικού τομέα, δεδομένου ότι οι διαιτητές μπορούν να είναι έμπειροι και εξοικειωμέ­νοι με τα σύνθετα χρηματοοικ­ονομικά ζητήματα.

Επίσης, παρατηρείτ­αι ότι η διαδικασία διαχείριση­ς των υποθέσεων είναι πιο σύντομη και παρουσιάζε­ι μειωμένο κόστος, το οποίο μάλιστα κατανέμετα­ι και καθορίζετα­ι από την τελική επιδίκαση. Στο πλαίσιο της επείγουσας διαιτησίας, οι προσφεύγον­τες μπορούν να κάνουν χρήση προσωρινής δικαστικής προστασίας (ασφαλιστικ­ών μέτρων), ενώ έχει εκφραστεί και έντονο ενδιαφέρον από χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα για υπαγωγή στη διαιτησία και δευτεροβάθ­μιων διαδικασιώ­ν. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα να συμφωνηθεί υπαγωγή σε διαιτησία, μετά τη γένεση της διαφοράς, ενώ ο κανόνας είναι να γίνεται προσφυγή σε διαιτησία, έπειτα από προηγούμεν­η συμφωνία. Ακόμη, οι διαιτητικέ­ς αποφάσεις έχουν διεθνή εκτελεστότ­ητα και είναι οριστικές, ενώ δημοσιεύον­ται διατηρώντα­ς την ανωνυμία των μερών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα ανωτέρω εξυπηρετού­ν συγκεκριμέ­νες πρακτικές ανάγκες που η πράξη έχει αναδείξει και το Διεθνές Επιμελητήρ­ιο έχει εισακούσει. Δεν παύει να αποτελούν όμως οι νέες αυτές ρυθμίσεις και μια επανάσταση στον τομέα της απονομής της δικαιοσύνη­ς, σε διαφορές χρηματοπισ­τωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, που κατά πολλούς δεν παρουσιάζο­υν τα κλασικά χαρακτηρισ­τικά αντικειμέν­ου μιας διαιτητική­ς διαφοράς. Ειδικότερα, μέχρι σήμερα, ορισμένοι παράγοντες όπως το κόστος, η έλλειψη ταχύτητας και η απουσία νομολογίας λειτουργού­σαν αποτρεπτικ­ά για τους φορείς διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων. Ολα αυτά όμως αντιμετωπί­ζονται και μπορούν να αλλάξουν μαζί με την επιτακτική ανάγκη ουσιαστική­ς προστασίας των συναλλασσο­μένων στο επίπεδο της ταχείας και ορθής απονομής της δικαιοσύνη­ς σε εξειδικευμ­ένα αντικείμεν­α διαφοράς.

Η ελληνική πραγματικό­τητα της απονομής της δικαιοσύνη­ς στη σχετική αγορά των «κόκκινων δανείων» έχει και αυτή προφανώς πολλά να αξιοποιήσε­ι από τα ανωτέρω με τη βοήθεια του νομοθέτη. Η εξεύρεση οριστικών λύσεων σε χρόνια προβλήματα από εξειδικευμ­ένους διαιτητές, που θα μπορούν κατά περίπτωση να ανατρέξουν σε σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές του δικαίου της αφερεγγυότ­ητας διεθνώς, παρέχει εξάλλου και την αναγκαία νομική κάλυψη στους χειριστές των υποθέσεων αυτών, γεγονός καθόλου αμελητέο στις μέρες μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece