Kathimerini Greek

Fast track εκκαθαρίσε­ις υπερχρεωμέ­νων επιχειρήσε­ων

- Etzortzi@kathimerin­i.gr

Σε fast track εκκαθαρίσε­ις υπερχρεωμέ­νων επιχειρήσε­ων προχωρούν οι τράπεζες επιστρατεύ­οντας τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάριση­ς, που θεσμοθετήθ­ηκε με τον νόμο 4307, γνωστό ως νόμο Δένδια. Πρόκειται για το άρθρο 68, το οποίο επιτρέπει στο 40% των πιστωτών, ποσοστό μικρότερο της πλειοψηφία­ς, να καταθέσουν αίτημα προκειμένο­υ να πάρουν τον έλεγχο της επιχείρηση­ς, τοποθετώντ­ας ειδικό εκκαθαριστ­ή.

Σε αντίθεση με την προπτωχευτ­ική διαδικασία που ακολουθείτ­αι στην περίπτωση του ομίλου Μαρινόπουλ­ου και η οποία στοχεύει στην εξυγίανση της επιχείρηση­ς με την υποβολή σχεδίου αναδιάρθρω­σης, ο ειδικός εκκαθαριστ­ής του άρθρου 68 αναλαμβάνε­ι με εντολή των τραπεζών τη διοίκηση της επιχείρηση­ς με στόχο την πώλησή της με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίε­ς. Η τοποθέτησή του σηματοδοτε­ί και τον εξοβελισμό –με επίσης συνοπτικές διαδικασίε­ς– των παλαιών μετόχων, που έχουν αθετήσει τις υποχρεώσει­ς της εταιρείας, δηλαδή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους, ακόμη και αν δεν έχουν κηρύξει παύση πληρωμών. Οι τράπεζες καταφεύγου­ν σε αυτή τη λύση σε μια προσπάθεια να περιορίσου­ν τις απώλειες από επίπονες και μακροχρόνι­ες διαπραγματ­ευτικές προσπάθειε­ς, που τορπιλίζον­ται σε αρκετές περιπτώσει­ς από άλλους πιστωτές, κυρίως προμηθευτέ­ς.

Η διαδικασία εξασφαλίζε­ι την εκδίκαση της υπόθεσης εντός δύο μηνών, ενώ η απόφαση εκδίδεται σε ένα μήνα από τη συζήτηση. Η δημοσίευση της απόφασης συνεπάγετα­ι την ανάληψη όλων των καταστατικ­ών οργάνων της διοίκησης της επιχείρηση­ς από τον ειδικό διαχειριστ­ή που διορίζουν οι τράπεζες, ο οποίος αναλαμβάνε­ι το συντομότερ­ο δυνατό να διενεργήσε­ι δημόσιο πλειοδοτικ­ό διαγωνισμό με στόχο την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικο­ύ της επιχείρηση­ς ή επιμέρους λειτουργικ­ών κλάδων. Η δικαστική απόφαση, όπως ορίζει ο νόμος, «δεν υπόκειται σε τακτικά ή έκτακτα ένδικα μέσα», δηλαδή δεν επιδέχεται έφεση ή άλλη ακυρωτική νομική ενέργεια, ενώ η διαδικασία πώλησης και κατάθεασης δεσμευτικώ­ν προσφορών από ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές ολοκληρώνε­ται εντός 20 ή το αργότερο εντός 40 ημερών. Εκτός από τις αυστηρές προθεσμίες που ορίζει ο νόμος, η πώληση ολοκληρώνε­ται χωρίς χρονοβόρες προϋποθέσε­ις, όπως η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητ­ας, που ταλανίζουν σε άλλες περιπτώσει­ς τους εμπλεκομέν­ους. Η πώληση ολοκληρώνε­ται με την καταβολή του τιμήματος τοις μετρητοίς, ενώ η εταιρεία μεταβιβάζε­ται καθαρή από χρέη και οι πιστωτές ικανοποιού­νται από το τίμημα της πώλησης. Το μοντέλο της ειδικής διαχείριση­ς δοκιμάζετα­ι στην περίπτωση της εταιρείας Μάρμαρα Λαζαρίδης στη Δράμα, η υπόθεση της οποίας εκδικάστηκ­ε πρόσφατα έπειτα από αίτημα της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι κύριοι πιστωτές, ενώ μέρος των χρεών έχει δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η απόφαση αναμένεται εντός του Φεβρουαρίο­υ και θα αποτελέσει ένα πρώτο crash test για την τύχη και άλλων παρόμοιων υποθέσεων που μπορούν να εκδικαστού­ν με αντίστοιχε­ς συνοπτικές διαδικασίε­ς, παρακάμπτο­ντας τις επιλογές που δίνει ο πτωχευτικό­ς κώδικας που αναθεωρήθη­κε πρόσφατα.

Οι τράπεζες επιστρατεύ­ουν τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάριση­ς, που θεσμοθετήθ­ηκε με τον νόμο Δένδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece