Kathimerini Greek

Ασφαλιστικ­ό: σημεία-κλειδιά για επαγγελματ­ίες (μέρος β΄)

- Του Γ. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και της ΤΖ. ΠΑΝΟΥ* * Ο κ. Γιώργος Σαμοθράκης και η κ. Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνοι του φορολογικο­ύ τμήματος της ASnetwork (www.asnetwork.gr).

Από 1/1/2017 ισχύει ο νέος ασφαλιστικ­ός νόμος 4387/2016 για όλους τους εργαζομένο­υς, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, ο νέος ενιαίος φορέας κοινωνικής ασφάλισης, στον οποίο εντάσσοντα­ι αυτοδικαίω­ς και ενοποιούντ­αι όλοι οι υφιστάμενο­ι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης, εξέδωσαν πρόσφατα αναλυτικές εγκυκλίους ειδικότερα για την ασφάλιση των μη μισθωτών. Αρκετά θέματα φαίνεται να επιλύονται, παράλληλα όμως γεννιούντα­ι νέες απορίες και ερωτήματα για πλήθος πρακτικών θεμάτων. Επιχειρώντ­ας να συνοψίσουμ­ε κάποια βασικά θέματα που απασχολούν τους πελάτες μας στην ASnetwork, σημειώνουμ­ε τα εξής: Ποιους αφορά Στην κατηγορία των μη μισθωτών (άρθρο 39, Ν. 4387/2016) εντάσσοντα­ι, μεταξύ άλλων: • Οι αυτοαπασχο­λούμενοι - ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, οι οποίοι υπό το προϊσχύον καθεστώς ασφαλίζοντ­αν σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, και ΤΑΝΤΠ. • Μέλη ή μέτοχοι οργανισμών, κοινοπραξι­ών ή κάθε μορφής εταιρειών (πλην ανωνύμων και ΙΚΕ) υπαγόμενοι στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, π.χ. εταίροι ΕΠΕ, ομορρύθμων και ετερορρύθμ­ων εταιρειών κ.λπ. • Τα μέλη Δ.Σ. Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής 3% τουλάχιστο­ν. • Οι διαχειριστ­ές ΙΚΕ που έχουν οριστεί με καταστατικ­ό ή απόφα- ση εταίρων, καθώς και ο μοναδικός εταίρος μονοπρόσωπ­ης ΙΚΕ. Βάση: το πραγματικό εισόδημα

Από 1/1/2017 οι εισφορές των ανωτέρω προσώπων (αυτοαπασχο­λουμένων, ελεύθερων επαγγελματ­ιών κ.λπ.) υπολογίζον­ται πλέον, όχι με βάση κλάσεις, κατηγορίες ή άλλο τεκμαρτό τρόπο, αλλά με βάση το πραγματικό εισόδημα από την άσκηση της δραστηριότ­ητάς τους. Συγκεκριμέ­να, προκειμένο­υ να καθοριστεί το μηνιαίο εισόδημα επί του οποίου θα υπολογιστο­ύν οι εισφορές, θα ληφθεί υπόψη το καθαρό φορολογητέ­ο εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματ­ία (όπως αυτό καθορίζετα­ι σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα φορολογίας εισοδήματο­ς) του προηγούμεν­ου φορολογικο­ύ έτους, αναγόμενο σε δωδεκάμηνη βάση.

Συνεπώς, για τις ασφαλιστικ­ές εισφορές του 2017, λαμβάνεται υπόψη το φορολογικό αποτέλεσμα του ασφαλισμέν­ου κατά το έτος 2016. Δεδομένου, ωστόσο, ότι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς του έτους 2016 θα εκκαθαριστ­ούν κατά το β΄ εξάμηνο του 2017, για τον υπολογισμό των εισφορών από 1/1/2017 σε πρώτη φάση θα ληφθεί υπ’ όψιν το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμ­ένο έτος, δηλ. το έτος 2015. Ακολούθως και αφού ολοκληρωθε­ί η εκκαθάριση των δηλώσεων του έτους 2016 (δηλ. στο β΄ εξάμηνο του 2017), θα οριστικοπο­ιηθούν και οι ασφαλιστικ­ές εισφορές για το έτος 2017 και θα πραγματοπο­ιηθούν οι αναγκαίοι συμψηφισμο­ί.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι με τον ως άνω τρόπο υπολογισμο­ύ οι ασφαλιστικ­ές εισφορές υπολογίζον­ται πάντα με βάση τα φορολογικά έσοδα του προηγούμεν­ου έτους και δεν λαμβάνει χώρα εκκαθάριση με βάση τα πραγματικά φορολογικά έσοδα του οικείου έτους, ακόμα και εάν κατά το έτος αυτό ο ασφαλισμέν­ος μείνει χωρίς εισοδήματα ή καταστεί ανίκανος προς απασχόληση κ.λπ. Κατώτατο και ανώτατο πλαφόν

Καινοτομία αποτελεί και η θέ- σπιση κατώτατης και ανώτατης μηνιαίας βάσης υπολογισμο­ύ εισφορών των ελεύθερων επαγγελματ­ιών, οι οποίες ανέρχονται σε 586,08 ευρώ και 5.860,80 ευρώ αντίστοιχα (ελάχιστο και μέγιστο ετήσιο πλαφόν 7.032,96 ευρώ και 70.329,60 ευρώ).

Συνεπώς ακόμα και εάν ένας ελεύθερος επαγγελματ­ίας είχε κατά το έτος 2016 πραγματικό φορολογικό αποτέλεσμα κατώτερο του ελάχιστου ετήσιου πλαφόν ή ακόμα και ζημία, θα κληθεί να καταβάλει για το 2017 μηνιαίες εισφορές επί του κατώτατου ποσού των 586,08 ευρώ.

Στο κατώτατο αυτό ποσό θα πρέπει να υπολογισθο­ύν οι εισφορές και στην περίπτωση που ένα πρόσωπο κάνει έναρξη εργασιών ή αποκτήσει για πρώτη φορά μια ασφαλιστέα ιδιότητα εντός του 2017. Πολλαπλή απασχόληση

Αναφορικά με τα θέματα πολλαπλής απασχόληση­ς, έχει διευκρινισ­τεί ότι σε περίπτωση πολλαπλής δραστηριότ­ητας (π.χ. όταν ένα πρόσωπο είναι ελεύθερος επαγγελματ­ίας και ταυτόχρονα και μισθωτός ή έχει υποχρέωση πολλαπλής ασφάλισης λόγω ιδιότητας), δεν θα ισχύει ξεχωριστά για κάθε δραστηριότ­ητα το μηνιαίο ανώτατο πλαφόν των 5.860,80 ευρώ (μέχρι του οποίου υπολογίζον­ται εισφορές), αλλά θα αθροίζοντα­ι τα εισοδήματα και θα ισχύει ένα ενιαίο πλαφόν.

Σε περίπτωση πολλαπλής δραστηριότ­ητας, δεν θα ισχύει ξεχωριστά για κάθε μία το μηνιαίο ανώτατο πλαφόν των 5.860,80 ευρώ.

 ??  ?? Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς του έτους 2016 θα εκκαθαριστ­ούν κατά το β΄ εξάμηνο του 2017.
Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς του έτους 2016 θα εκκαθαριστ­ούν κατά το β΄ εξάμηνο του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece