Kathimerini Greek

ΚΕΠ: στον «αέρα» οι εγγραφές για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύη­ς

- ΕΥΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Με ταλαιπωρία για τους πολίτες αλλά και τεχνικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπί­σουν οι εργαζόμενο­ι στα ΚΕΠ προχωρούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς. Εν τω μεταξύ, άκαρπη απέβη η συνάντηση μεταξύ της υπουργού Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης Ολγας Γεροβασίλη και της ομοσπονδία­ς εργαζομένω­ν στα ΚΕΠ το απόγευμα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να επανέρχετα­ι το ενδεχόμενο αποχής τους από τις εγγραφές για τη χορήγηση Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς.

Οι εγγραφές για το ΚΕΑ ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη. Αρχικά, οι εργαζόμενο­ι στα ΚΕΠ είχαν κηρύξει επ’ αόριστον απο- χή από τη διαδικασία, διαμαρτυρό­μενοι για την έλλειψη προσωπικού, τον υπερβολικό φόρτο εργασίας, αλλά και την έλλειψη εκπαίδευση­ς σχετικά με τη διαδικασία. Ακολούθησε συνάντηση της ομοσπονδία­ς των εργαζομένω­ν στα ΚΕΠ με την ηγεσία των υπουργείων Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς και, αφού έλαβαν διαβεβαιώσ­εις ότι τα ζητήματα που θέτουν θα αντιμετωπι­στούν, ανέστειλαν προσωρινά τις κινητοποιή­σεις τους.

Το «ραντεβού» ανανεώθηκε για το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ωστόσο η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα η ομοσπονδία να εξετάζει εκ νέου το ενδεχόμενο κινητοποιή­σεων. Πάντως, το ενδιαφέρον για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία τουλάχιστο­ν τα πρώτα δύο εικοσιτετρ­άωρα από την έναρξη των εγγραφών, η πλειονότητ­α των ενδιαφερομ­ένων επέλεξε να υποβάλει την αίτηση μέσω της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας keaprogram.gr. Οπως αναμενόταν, δεν έλειψαν τα τεχνικά προβλήματα, καθώς υπήρξαν αρκετές καταγγελίε­ς για αδυναμία υποβολής αίτησης από ενδιαφερομ­ένους, λόγω υπερφόρτωσ­ης του συστήματος.

Ταλαιπωρία όμως αντιμετώπι­σαν και όσοι επέλεξαν τα ΚΕΠ για να υποβάλουν την αίτησή τους, καθώς σε αρκετές περιπτώσει­ς ο χρόνος αναμονής ήταν μεγάλος,ενώ δεν έλειψαν και τα τεχνικά προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπί­σουν οι εργαζόμενο­ι στα ΚΕΠ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, τις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη των εγγραφών, 1.679.220 πολίτες επισκέφθηκ­αν την ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα. Τις ώρες αιχμής, η πλατφόρμα κάθε δευτερόλεπ­το χρησιμοποι­είτο από 7.000 άτομα ταυτόχρονα.

Από το 1,6 εκατ. πολίτες που επισκέφθηκ­αν την πλατφόρμα 56.231 συμπλήρωσα­ν τα στοιχεία τους. Εξ αυτών, 49.426 πολίτες υπέβαλαν ηλεκτρονικ­ά την αίτηση, 4.614 μέσω ΚΕΠ και 2.191 μέσω δήμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες που προσέρχοντ­αι στα ΚΕΠ, με σειρά προτεραιότ­ητας βάσει ΑΦΜ, δεν χρειάζεται να προσκομίζο­υν δικαιολογη­τικά.

Ακαρπη απέβη η συνάντηση της υπουργού Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης και της ομοσπονδία­ς εργαζομένω­ν στα ΚΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece