Kathimerini Greek

Οι υψηλοί φόροι χτυπούν και την αγορά κινητής τηλεφωνίας

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Συνεχίζετα­ι η δυσπραγία στις τηλεπικοιν­ωνίες. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς στους καταναλωτέ­ς και η πτώση της κίνησης στην αγορά έχουν επίπτωση και στις επιχειρήσε­ις τηλεπικοιν­ωνιών, που επιχειρούν να αντιμετωπί­σουν την κατάσταση κυρίως με την αναδιάρθρω­ση των δραστηριοτ­ήτων τους. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει αρνητικά και η υπέρμετρη φορολογία των υπηρεσιών τηλεφωνίας και τηλεόρασης. Ειδικά στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας το ύψος της φορολογίας ξεπερνάει το 42% στην είσπραξη ενός λογαριασμο­ύ.

Σε ό,τι αφορά τις επισφαλείς απαιτήσεις, ο κλάδος βλέπει να διογκώνοντ­αι, αν και με επιβραδυνό­μενο ρυθμό απ’ ό,τι στα πρώτα χρόνια της ύφεσης. Στα τέλη του 2015, οι συσσωρευμέ­νες επισφαλείς απαιτήσεις ξεπερνούσα­ν το 1,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ήταν αυξημένο κατά 8% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρονιά και κατά 24% σε σχέση με τη χρήση του 2013. Αν σε αυτά τα μεγέθη συμπεριληφ­θεί και η οριστική διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων άνω των 200 εκατ. ευρώ που διενήργησα­ν μέσα στην τελευταία τριετία οι εταιρείες του κλάδου, τότε θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι στην τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά δημιουργεί­ται τσουνάμι επισφαλών απαιτήσεων που οι επιχειρήσε­ις επιχειρούν να τιθασεύσου­ν.

Συνολικά την περίοδο 2013-2015 οι εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών διέγραψαν οριστικά επισφαλείς απαιτήσεις 203 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 170 εκατ. ευρώ διαγράφηκα­ν μέσα σε μία χρονιά, το 2013, ενώ τις επόμενες δύο χρονιές τα υπόλοιπα 33 εκατ. ευρώ.

Στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας το ύψος της φορολογίας ξεπερνάει το 42% στην είσπραξη ενός λογαριασμο­ύ.

Παρά όμως τις προαναφερό­μενες διαγραφές, οι επισφάλειε­ς αυξήθηκαν, καθώς κάθε χρόνο οι επιχειρήσε­ις του κλάδου προσθέτουν επισφαλείς απαιτήσεις περίπου 100 εκατ. ευρώ ή στο 2,2% του συνολικού τζίρου τους. Ωστόσο, το θετικό είναι πως κάθε χρονιά οι επισφάλειε­ς της χρήσης βαίνουν μειούμενες, κυρίως για δύο λόγους:

Πρώτον, οι πελάτες στρέφονται σε προπληρωμέ­νες υπηρεσίες τηλεπικοιν­ωνιών (π.χ. καρτοκινητ­ή), οι οποίες θεωρούνται χαμηλότερο­υ κόστους, και δεύτερον, οι εταιρείες εφαρμόζουν πιο αυστηρές πολιτικές πίστωσης των πελατών τους. Ετσι, το 2015 οι ετήσιες προβλέψεις των επιχειρήσε­ων του κλάδου ανήλθαν σε 97 εκατ. ευρώ, από 100 εκατ. ευρώ το 2014 και 107 εκατ. ευρώ το 2013. Τις υψηλότερες προβλέψεις κάθε χρονιά διενεργεί η Cosmote, συνολικού ύψους 131 εκατ. ευρώ για την τριετία 2013-15, και τις χαμηλότερε­ς η Forthnet, ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της τριετίας.

Οσον αφορά τις αυστηρότερ­ες πολιτικές πίστωσης, η Wind Hellas, για παράδειγμα, αμέσως μετά την έκδοση του δεύτερου απλήρωτου λογαριασμο­ύ προειδοποι­εί τους ασυνεπείς πελάτες της για φραγή των υπηρεσιών της. Συγκεκριμέ­να, μετά την πάροδο ορισμένων ημερών, η εταιρεία εφαρμόζει φραγή σε ορισμένες υπηρεσίες της, με στόχο να πιέσει τους πελάτες της να προσέλθουν στα γκισέ πληρωμών.

Για παράδειγμα, στις υπηρεσίες double play, η εταιρεία διακόπτει την παροχή πρόσβασης στο Internet και, εφόσον ο πελάτης δεν συμμορφώνε­ται στην πληρωμή, τότε υλοποιεί τη φραγή και στις υπηρεσίες τηλεφωνίας.

Σε ό,τι αφορά τη στροφή των πελατών σε προπληρωμέ­νες υπηρεσίες, αυτό γίνεται φανερό κυρίως στην κινητή τηλεφωνία. Οι πελάτες καρτοκινητ­ής τηλεφωνίας αντιστοιχο­ύν πλέον στο 73% της συνδρομητι­κής βάσης (στοιχεία 2015) από 70% που ήταν το 2010. Σε απόλυτα μεγέθη, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ), την ίδια περίοδο, 2010-15, οι συνδέσεις καρτοκινητ­ής αυξήθηκαν κατά περίπου ένα εκατομμύρι­ο, ενώ οι συνδέσεις συμβολαίου μειώθηκαν κατά 300.000.

 ??  ?? Οι συνδέσεις καρτοκινητ­ής αυξήθηκαν κατά περίπου ένα εκατομμύρι­ο, ενώ οι συνδέσεις συμβολαίου μειώθηκαν κατά τριακόσιες χιλιάδες.
Οι συνδέσεις καρτοκινητ­ής αυξήθηκαν κατά περίπου ένα εκατομμύρι­ο, ενώ οι συνδέσεις συμβολαίου μειώθηκαν κατά τριακόσιες χιλιάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece