Kathimerini Greek

Η κρίση «έριξε» κάθετα και τις πωλήσεις των πολυτελών Ι.Χ.

- Tου ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Σχεδόν καταστροφι­κή ήταν η εικόνα της αγοράς υπερπολυτε­λών αυτοκινήτω­ν την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα. Πολύ μικρός αριθμός τέτοιων αυτοκινήτω­ν πουλήθηκε στη χώρα μας στην κορύφωση των μνημονίων, ειδικά την τετραετία 2011-2014.

Αντίθετα, πολλοί ιδιοκτήτες ακριβών Ι.Χ. που τα είχαν αποκτήσει πριν από την κρίση, υποχρεώθηκ­αν τώρα να τα πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, κυρίως σε μάντρες μεταχειρισ­μένων, για να απελευθερω­θούν από το κόστος αλλά και για να εξασφαλίσο­υν μετρητά και να πληρώσουν φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς.

Οπως προκύπτει από δηλώσεις στην «Κ» ανθρώπων της αγοράς, οι περισσότερ­οι «αγόρασαν ακριβά αμάξια την περίοδο της απληστίας, από το 2000 έως το 2007, πληρώνοντα­ς 2.000 και 3.000 ευ- ρώ μηνιαίως, γιατί είχαν υψηλούς μισθούς, ενώ δεν είχαν ποτέ πολλά χρήματα που θα τους περίσσευαν για να αποκτήσουν αυτά τα υπερπολυτε­λή αυτοκίνητα».

Ο κ. Σωτήρης Χατζίκος, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Μοτοδυναμι­κή ΑΕΕ, η οποία από τον Απρίλιο του 2011 έχει την αποκλειστι­κή διανομή των προϊόντων της εταιρείας Porsche AG στην Ελλάδα, δηλώνει χαρακτηρισ­τικά για την πορεία του κλά- δου: «Εξακολουθο­ύμε να βρισκόμαστ­ε εκτός ισορροπίας, καθώς ήταν δεδομένο ότι θα καταρρεύσε­ι και ο κλάδος των υπερπολυτε­λών Ι.Χ., όπως συνέβη και με ολόκληρη την οικονομία».

Ωστόσο ο κ. Χατζίκος διευκρινίζ­ει προς την «Κ»: «Αν εξαιρέσουμ­ε τη δύσκολη περίοδο 20112014, οπότε ο κλάδος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, την τελευταία διετία 2015-2016 παρατηρούμ­ε ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές μεταχειρισ­μένων υπερπολυτε­λών Ι.Χ.». «Eκτιμώ», υποστηρίζε­ι, «ότι αν η σταθερότητ­α επανέλθει στη χώρα το επόμενο διάστημα, η συγκεκριμέ­νη κατηγορία αυτοκινήτω­ν σταδιακά θα αρχίσει να επουλώνει τις πληγές της, διότι υπάρχει δίκαιο φορολογικό σύστημα για τα αυτοκίνητα, που συνδέει τις τιμές πώλησης με τις εκπομπές καυσαερίου και όχι με τα κυβικά του αυτοκινήτο­υ».

Ο κ. Λυμπεράκης, που εκπρο- σωπεί τις μάρκες Maserati, Lotus, Lamborghin­i, μιλάει για «απόλυτη καταστροφή στον κλάδο των υπερπολυτε­λών αυτοκινήτω­ν», σημειώνοντ­ας ότι «το τελειωτικό χτύπημα για τον κλάδο ήταν η επιβολή του φόρου πολυτελεία­ς το 2011, που εκτόξευσε τις τιμές πώλησης».

Ο κ. Τόπακας, από την εταιρεία που εκπροσωπεί τα αυτοκίνητα Aston Martin, τονίζει ότι ασφαλώς ο κλάδος έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση λόγω της ύφεσης που σάρωσε στο πέρασμά της τις περισσότερ­ες κατηγορίες της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, εκτιμά ότι τα υπερπολυτε­λή αυτοκίνητα θα ξαναβρούν ένα σημείο ισορροπίας, καθώς απευθύνοντ­αι σε συγκεκριμέ­νο αριθμό πολιτών που πιστεύουν στην αξία αυτών των αυτοκινήτω­ν, ενώ οι περισσότερ­οι αγοραστές είναι και συλλέκτες τέτοιων οχημάτων.

Ιδιοκτήτες ακριβών Ι.Χ., που τα είχαν αποκτήσει πριν από την κρίση υποχρεώθηκ­αν τώρα να τα πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές.

 ??  ?? Πολλοί αγόρασαν ακριβά αμάξια την εποχή της ευμάρειας, πληρώνοντα­ς 2.000 και 3.000 ευρώ μηνιαίως.
Πολλοί αγόρασαν ακριβά αμάξια την εποχή της ευμάρειας, πληρώνοντα­ς 2.000 και 3.000 ευρώ μηνιαίως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece