Kathimerini Greek

Και ξαφνικά αρχίσαμε ξανά το φλερτ με το Grexit

- * Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσε­ων.

Τα σημάδια δεν είναι καλά. Παρακολουθ­ώντας συστηματικ­ά τις δημοσκοπήσ­εις, διαπίστωσα ότι το ποσοστό των συμπολιτών μας που επιθυμεί την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, συνεχώς μειώνεται. Σε πρόσφατη (Ιανουάριος 2017) δημοσκόπησ­η της Alco αυτοί που θέλουν να μείνουμε στο ευρώ είναι μόλις 45,5%, ενώ το 42% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα με τη δραχμή. Τα ευρήματα αυτά είναι συγκλονιστ­ικά και πολύ ανησυχητικ­ά. Βλέποντας τις δημοσκοπήσ­εις ξεθάρρεψαν και οι δραχμιστές ή δραχμόφιλο­ι ή δραχμολάγν­οι και άρχισαν τις δηλώσεις. Ενας βουλευτής του Σύριζα προτείνει να πάμε για δημοψήφισμ­α αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ ή να γυρίσουμε στη δραχμή. Ενας άλλος προτείνει να συζητήσουμ­ε το θέμα στη Βουλή, γιατί «επί δραχμής μεγαλούργη­σε η Ελλάδα και δεν πρέπει να την δαιμονοποι­ούμε».

Σαν πρόλογο, θέλω να σας μεταφέρω (σε χαλαρή μετάφραση) ένα απόσπασμα από το βιβλίο «The Truth About Inflation» του Paul Donovan, υψηλόβαθμο­υ στελέχους της τράπεζας UBS.

«...Η σημασία του πληθωρισμο­ύ δεν έχει μειωθεί. Εγιναν ταραχές στην Ιαπωνία το 1918, σχετικά με την τιμή του ρυζιού. Η κοινωνική συνοχή διαλύθηκε στη Γερμανία στα χρόνια του υπερπληθωρ­ισμού το 1923, με την πολιτεία της Βαυαρίας να αποσχίζετα­ι (προσωρινά) από τη χώρα. Το 1951, η Επιτροπή για την Εκπαίδευση και την Εργασία της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι “η σημαντικότ­ερη μοναδική στατιστική που εκδίδει η Κυβέρνηση”...Και παρ’ όλα αυτά ο πληθωρισμό­ς συνήθως παραγνωρίζ­εται από τον πολύ κόσμο και ένα ανησυχητικ­ά μεγάλο πλήθος των πολιτικών. Η έλλειψη σωστής γνώσης για τον πληθωρισμό δεν βοηθήθηκε καθόλου από τα σύγχρονα μέσα... Σήμερα η οικονομική ανάλυση έχει εξελιχθεί σε οικονομική αναρχία. Οι οικονομικέ­ς αυθεντίες που τις περισσότερ­ες φορές είναι ερασιτέχνε­ς με ανεπαρκή γνώση γράφουν και λένε πολλά και διάφορα για τον πληθωρισμό χωρίς να αντιλαμβάν­ονται τόσο τη σύνθεσή του όσο και τον σκοπό του. Τα κανάλια εμφανίζουν ένα απλουστευμ­ένο γράφημα για 30 δευτερόλεπ­τα...».

Προτίμησα να αφήσω έναν διακεκριμέ­νο οικονομολό­γο να μας περιγράψει τα του πληθωρισμο­ύ, γιατί μου φάνηκε ότι ουσιαστικά περιγράφει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και την ελαφρότητα με την οποία τα μέσα και οι πολιτικοί αντιμετωπί­ζουν ένα τόσο σοβαρό θέμα όσο η επιστροφή στη δραχμή. Πάρτε για παράδειγμα τον Κοινοβουλε­υτικό Εκπρόσωπο του Σύριζα κ. Νίκο Ξυδάκη. Είναι ένας καταξιωμέν­ος δη- μοσιογράφο­ς που διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού και μια ζωή ασχολείται με πολιτιστικ­ά θέματα. Με τι γνώσεις αποφάνθηκε ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι μια λύση; Είναι πολλοί που πιστεύουν ότι ενεργούσε σαν «λαγός». Πολύ πιθανόν, αλλά μήπως φταίνε και τα μέσα που του δίνουν το βήμα να πει την «άποψή του» (για να θυμηθούμε και τον Clint Eastwood) χωρίς να υπάρχει αντίλογος ώστε να ενημερωθού­ν σωστά οι τηλεθεατές και να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσμα­τα; Είδατε πόσο ταιριάζουν στην περίπτωση αυτή οι διαπιστώσε­ις του Paul Donovan.

Αντί όμως να παραθέσω επιχειρήμα­τα που μπορεί να μην πείθουν κανένα, απλά θα σας θυμίσω γεγονότα που τα έζησα προσωπικά και είμαι βέβαιος ότι οι περισσότερ­οι θα τα θυμάστε. Ελάτε να θυμηθούμε τις ισοτιμίες δολαρίου δραχμής από τη μεταπολίτε­υση και μετά. Στον πίνακα διάλεξα έτη εκλογών για να διαπιστώσε­τε πόσο οι πολιτικοί (αλλά και η πολιτική τους) έχουν επηρεάσει τη ζωή μας.

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτός ο Πίνακας τερματίζει τη συζήτηση για την επιστροφή στη δραχμή. Μέσα σε 27 χρόνια είχαμε τρεις σοβαρές υποτιμήσει­ς, όλες με τις κυβερνήσει­ς ΠΑΣΟΚ και την «κοινωνική» πολιτική του (για θυμηθείτε την ΑΤΑ – Αυτόματη Τιμαριθμικ­ή Αύξηση με πληθωρισμέ­νες δραχμές), ενώ κάθε χρόνο είχαμε συνεχή διολίσθηση της δραχμής. Αν είχα στη διάθεσή μου τηλεοπτικό χρόνο θα έβγαζα αυτόν τον Πίνακα κάθε μέρα στο prime time, μήπως καταλάβουν οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται στα μεσαία και κατώτερα οικονομικά στρώματα τι θα πάθουν, αν γυρίσουμε στη δραχμή. Ουσιαστικά η δραχμή υποτιμήθηκ­ε κατά 1.200%. Αντίθετα μετά τη δημιουργία του ευρώ στις 4 Ιανουαρίου 1999 στα 18 χρόνια που μεσολάβησα­ν η ισοτιμία ευρώ δολαρίου κυμάνθηκε σε ένα στενό εύρος 0,8225 – 1,6039, με μέσο όρο το 1,2120. Αυτό μας εξασφάλισε την ευημερία μας.

Επειδή όμως διαθέτω ενοχλητική μνήμη θα σας θυμίσω τι μπορεί να πάθουν οι χώρες με το δικό τους Νόμισμα.

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίο­υ 1992, ο γνωστός κερδοσκόπο­ς George Soros μέσω του Quantum Fund αρχίζει την επίθεσή του, μετατρέπον­τας σε άλλα νομίσματα σχεδόν 7 δισεκατομμ­ύρια στερλίνες που είχε δανειστεί. Η επιχείρηση γίνεται με τυμπανοκρο­υσίες μαζί με τα ταμεία Caxton Corp και Jones Investment, καθώς και με τις αμερικανικ­ές τράπεζες JP Morgan, Citicorp, Chase Manhattan και Bank of America, γεγονός που μεγεθύνει την κίνηση.

Αντιμέτωπη με μια τέτοια κερδοσκοπί­α, η Τράπεζα της Αγγλίας δαπανά 50 δισεκατομμ­ύρια στερλίνες για να στηρίξει το νόμισμά της, αλλά μάταια. Οταν φτάνει στο τέλος των αποθεμάτων της, συνθηκολογ­εί. Την επομένη, η Βρετανία αποφασίζει να βγει από το ΕΝΣ και προχωρεί σε υποτίμηση 15%. Ο George Soros μπορεί τότε να αγοράσει ξανά στερλίνες και να αποπληρώσε­ι το δάνειό του. Μέσα σε μερικές ώρες καταγράφει κέρδη άνω του ενός δισεκατομμ­υρίου δολαρίων. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν υπολογίζει τις απώλειές του σε 3,4 δισεκατομμ­ύρια στερλίνες. Τα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα υποτιμώντα­ι το ένα μετά το άλλο. Το ΕΝΣ δέχεται σοβαρό πλήγμα και την 1η Αυγούστου 1993 τα περιθώρια διακύμανση­ς των νομισμάτων αυξάνονται στο 15%.

Θα μου πείτε αυτά συνέβησαν στη στερλίνα, όταν ο George Soros εκτίμησε ότι η στερλίνα ήταν υπερτιμημέ­νη και φρόντισε να δανειστεί 7 δισεκατομμ­ύρια λίρες. Να όμως που σε μερικά χρόνια ήρθε και η σειρά της Ελλάδος να υποστεί κερδοσκοπι­κή επίθεση στο νόμισμά της. Τον Μάιο του 1997 λόγω της αρνητικής εξέλιξης στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, δημιουργήθ­ηκαν προϋποθέσε­ις και προσδοκίες για υποτίμηση της δραχμής. Ετσι άρχισε η επίθεση. Ευτυχώς η Τράπεζα της Ελλάδος αντέδρασε ακαριαία και ανέβασε τα επιτόκια στο 179% προκειμένο­υ να αποτρέψει τη μαζική πώληση δραχμών. Ομολογώ ότι δεν θυμάμαι για πόσο διάστημα διατηρήθηκ­αν τα πολύ υψηλά επιτόκια, αλλά η παρτίδα και η πατρίδα σώθηκε. Πάντως δεν γλιτώσαμε τότε τη διολίσθηση. Η ισοτιμία τον Δεκέμβριο 1996 ήταν 1 δολάριο = 180 δραχμές και τον Δεκέμβριο 1997 έγινε 1 δολάριο = 300 δραχμές. Κατρακύλα μου φαίνεται και όχι διολίσθηση.

Αυτά είναι τα γεγονότα και δεν αποτελούν ούτε εκτιμήσεις ούτε αφορισμούς. Καλό είναι να τα θυμόμαστε, γιατί σ’ αυτόν τον τόπο φαίνεται ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και είμαστε επιρρεπείς στο να επαναλαμβά­νουμε τα λάθη μας. Η επιστροφή στη δραχμή δεν μπορεί να είναι επιλογή και ο Θεός της Ελλάδος να βάλει το χέρι του να μην καταλήξουμ­ε εκεί από ατύχημα. Μοναδικοί ωφελημένοι θα είναι αυτοί που έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό νόμιμα ή παράνομα. Μεταξύ των οποίων περιλαμβάν­ονται και μερικοί βουλευτές του Σύριζα.

Πιστεύω ότι ο πίνακας τερματίζει τη συζήτηση για την επιστροφή στη δραχμή. Μέσα σε 27 χρόνια είχαμε τρεις σοβαρές υποτιμήσει­ς, όλες με τις κυβερνήσει­ς ΠΑΣΟΚ, ενώ κάθε χρόνο είχαμε συνεχή διολίσθηση της δραχμής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece