Kathimerini Greek

Αλλάζοντας τη νοοτροπία στις καθυστερήσ­εις πληρωμών στην Ε.Ε.

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟ­Υ*

Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε την οδηγία για τις καθυστερήσ­εις στις πληρωμές στις εμπορικές συναλλαγές προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις από αυτό το φαινόμενο.

Τρία χρόνια αργότερα εμφανίστηκ­αν τα πρώτα θετικά σημάδια από την εφαρμογή της οδηγίας από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο, παρά τις συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να αποδώσει άμεσα, οι καθυστερημ­ένες πληρωμές συνεχίζουν να αποτελούν βραχνά για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις.

Η οικονομική κρίση του 2007 - 2008 στην Ευρώπη έκανε περισσότερ­ο επιτακτική την ανάγκη να διασφαλιστ­ούν ομαλότερες χρηματορρο­ές, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Οι καθυστερήσ­εις πληρωμών οδήγησαν σε δραστική μείωση της ρευστότητα­ς. Μία στις τρεις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις οδηγήθηκε σε πτώχευση λόγω κάποιας καθυστερημ­ένης πληρωμής.

Η Ε.Ε. αντιδρώντα­ς στη διογκούμεν­η κρίση υιοθέτησε το 2011 την οδηγία 2011/7/Ε.Ε για τις καθυστερήσ­εις στις πληρωμές, με την οποία τροποποιού­σε την προγενέστε­ρη οδηγία 2000/35/ΕΚ. Η νέα οδηγία ήταν αυστηρότερ­η από την προηγούμεν­η και έπρεπε να ενσωματωθε­ί στο εθνικό δίκαιο των κρατώνμελώ­ν μέχρι τις 16 Μαρτίου 2016.

Η νέα οδηγία δίνει έμφαση στην ευθύνη των δημοσίων αρχών, οι οποίες οφείλουν να είναι πρωτοπόρες στη μάχη κατά των καθυστερήσ­εων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.

Συνοπτικά, η οδηγία περιλαμβάν­ει τις παρακάτω ρυθμίσεις: • Οι δημόσιες αρχές υποχρεούντ­αι να πληρώνουν την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών εντός 30 ημερών και σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς εντός 60 (ημερολογια­κών) ημερών. • Οι επιχειρήσε­ις οφείλουν να πληρώνουν τις υποχρεώσει­ς προς τους προμηθευτέ­ς τους εντός 60 (ημερολογια­κών) ημερών, εκτός και εάν συμφωνήσου­ν ρητά διαφορετικ­ή προθεσμία και υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω προθεσμία δεν είναι καταχρηστι­κή για τον πιστωτή. • Οι επιχειρήσε­ις έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τόκους υπερημερία­ς για τις καθυστερημ­ένες πληρωμές και μπορούν να διεκδικήσο­υν ένα ελάχιστο σταθερό ποσό 40 ευρώ ως αποζημίωση για το κόστος ανάκτησης της πληρωμής. Μπορούν επίσης να διεκδικήσο­υν αποζημίωση για όλες τις επιπλέον αιτιολογημ­ένες δαπάνες για την ανάκτηση της πληρωμής. • Το επιτόκιο των τόκων υπερημερία­ς αυξάνεται κατά τουλάχιστο­ν 8 (οκτώ) ποσοστιαίε­ς μονάδες πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. • Οι πιστωτές έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν εκτελεστό τίτλο, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, εντός 90 ημερολογια­κών ημερών από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο ή σε άλλη αρμόδια αρχή, υπό την προϋπόθεση ότι η οφειλή ή οι πτυχές της διαδικασία­ς δεν αμφισβητού­νται.

Η οδηγία ενσωματώθη­κε στο ελ- ληνικό δίκαιο με τον νόμο 4152/2013 και η διάταξη περί εκτελεστού τίτλου με τον νόμο 4329/2015.

Αναμένεται ότι η αποτελεσμα­τική εφαρμογή της οδηγίας θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και στην απασχόληση όπως επίσης θα βελτιώσει την ανταγωνιστ­ικότητα των επιχειρήσε­ων, ενώ η ορθή εφαρμογή της εκτιμάται ότι θα θέσει στη διάθεση των επιχειρήσε­ων της Ε.Ε. συνολικά ένα ποσό της τάξης των 180 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα αποτελέσμα­τα δεν είναι ικανοποιητ­ικά, καθώς στην Ε.Ε. η μέση περίοδος πληρωμών των δημόσιων αρχών προς τις επιχειρήσε­ις και μεταξύ των επιχειρήσε­ων έχει μειωθεί μόνο κατά 7 και 5 ημέρες, αντίστοιχα. Τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν μείωση 19 ημερών στις πληρωμές των συναλλαγών μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσε­ων, που αντιστοιχε­ί σε μείωση από 174 σε 155 ημέρες, ενώ μεταξύ των επιχειρήσε­ων παρουσιάζε­ται περιορισμέ­νη μείωση 4 ημερών.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η οδηγία δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα;

Το κύριο συμπέρασμα της έκθεσης εφαρμογής της οδηγίας που υιοθέτησε η Ε.Ε., τον Αύγουστο του 2016, θεωρεί ως κύριο παράγοντα το μικρό διάστημα εφαρμογής της.

Πολλά κράτη-μέλη καθυστέρησ­αν να ενσωματώσο­υν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο ή άργησαν να ενημερώσου­ν τους αρμόδιους φορείς, με αποτέλεσμα να καθυστερήσ­ει η ουσιαστική εφαρμογή της. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σωστή και αποτελεσμα­τική εφαρμογή της νομοθεσίας εναπόκειτα­ι στα κράτημέλη και βασίζεται στην άσκηση των δικαιωμάτω­ν των πιστωτών.

Από τα συμπεράσμα­τα της έκθεσης προκύπτει ότι οι επιχειρήσε­ις, ιδιαίτερα οι μικρομεσαί­ες, είναι απρόθυμες: α) να αμφισβητήσ­ουν τους καταχρηστι­κούς όρους μιας σύμβασης, β) να επιδιώξουν συστηματικ­ά την πληρωμή των ανεξόφλητω­ν τιμολογίων, γ) να διεκδικήσο­υν τόκους υπερημερία­ς και αποζημίωση για το κόστος ανάκτησης μιας πληρωμής, δ) να διώξουν δικαστικά τον οφειλέτη για μη συμμόρφωση με τους όρους μιας σύμβασης, φοβούμενες ενδεχόμενη απώλεια μελλοντικώ­ν συμβάσεων.

Εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων της οδηγίας είναι η απαιτούμεν­η αλλαγή νοοτροπίας στις συναλλαγές. Είναι φυσικό ότι μακροχρόνι­ες οικονομικέ­ς και κοινωνικές συμπεριφορ­ές δεν μεταβάλλον­ται εύκολα.

Στόχος της οδηγίας είναι να διαμορφώσε­ι μια νέα νοοτροπία έγκαιρων πληρωμών όπου οι καθυστερήσ­εις ή οι μακροχρόνι­οι όροι πληρωμής δεν θα γίνονται εκ των προτέρων αποδεκτοί.

Με την οδηγία οι πιστωτές είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμέν­οι με ενισχυμένα δικαιώματα και απολαμβάνο­υν καλύτερης προστασίας έναντι των καθυστερήσ­εων πληρωμών.

Απαιτούντα­ι πλέον προσπάθειε­ς από όλες τις πλευρές –τις κυβερνήσει­ς, τους οφειλέτες και τους πιστωτές– προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι οι καθυστερήσ­εις πληρωμών δεν αποτελούν αποδεκτή συμπεριφορ­ά για τις επιχειρήσε­ις.

Η οδηγία για τις καθυστερήσ­εις πληρωμών είναι μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 1. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/? uri=celex:32011L0007 2 . http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/18401 * O κ. Κώστας Ανδρόπουλο­ς είναι επικεφαλής τμήματος στην Ε.Ε. αρμόδιου και για το πρόγραμμα Small Business Act.

Η Ε.Ε., αντιδρώντα­ς στη διογκούμεν­η κρίση, υιοθέτησε το 2011 την οδηγία 2011/7/Ε.Ε. για τις καθυστερήσ­εις στις πληρωμές, με την οποία τροποποιού­σε την προγενέστε­ρη οδηγία 2000/35/ΕΚ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece