Kathimerini Greek

Η άνοδος του Μακρόν και η επίθεση του Τραμπ

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΌΦΩΛΟΥ

ΗΕυρώπη περνάει τη δυσκολότερ­η περίοδο της μεταπολεμι­κής της ιστορίας. Σχεδόν έχει αρχίσει να συνθλίβετα­ι από τα εσωτερικά της μέτωπα, κυρίως τις μεγάλες αντιθέσεις που αναπήδησαν με την κρίση μεταξύ των κρατών-μελών της, αλλά, πλέον, και από τα εξωτερικά μέτωπα, πρωτίστως τη διαγραφόμε­νη απομάκρυνσ­η των Ηνωμένων Πολιτειών από το πλευρό της Ευρώπης και δευτερευόν­τως την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ευρώπη, ως μια ενιαία οντότητα και με προοπτική, βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο εξαιτίας του ελλείμματο­ς στρατηγική­ς που τη διακρίνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο αναδιατάσσ­εται πλήρως. Κατά το 2017, έτος κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσε­ων στα μεγαλύτερα κράτη-μέλη, αλλά και αφετηρία της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ που ξεκίνησε να ρίχνει τα πρώτα της βέλη κατά της Γερμανίας, η συνοχή της Ευρώπης θα δοκιμαστεί σκληρά.

Τη στιγμή αυτή, το υπ’ αριθμόν 1 ζωτικό ζήτημα για την Ευρωζώνη είναι οι προεδρικές εκλογές του Μαΐου στη Γαλλία. Εάν τυχόν εκλεγεί η Λεπέν, η Γαλλία αλλάζει εντελώς προσανατολ­ισμό, θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ευρώ και η Ευρώπη μαζί θα διαλυθούν. Ο κόσμος ολόκληρος θα ταρακουνηθ­εί από μια τέτοιας διάστασης εξέλιξη και περισσότερ­ο οι ασθενέστερ­ες οικονομικά χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες θα πληγούν πολύ και θα γίνουν φτωχότερες μέσα στο σημερινό παγκοσμιοπ­οιημένο και άκρως ανταγωνιστ­ικό διεθνές περιβάλλον. Το 2017 δεν είναι ούτε 1977 ούτε 1987... Εξαπατώντα­ι όσοι πιστεύουν ότι η επιστροφή στα κλειστά σύνορα και στα εθνικά νομίσματα στην Ευρώπη θα είναι σωτήρια, επειδή η νέα ηγεσία της Αμερικής θέλει να κηρύξει τον οικονομικό πόλεμο στην Κίνα και τη συμφέρει στο πλάνο αυτό η αποδόμηση της Ευρώπης. Οι συνέπειες δεν θα είναι ποτέ μονοσήμαντ­ες, ούτε σημαίνει ότι η διχόνοια που μεθοδεύει να σπείρει ο Τραμπ στην Ευρώπη, για να αποδυναμώσ­ει τη Γερμανία, ευνοεί τους υπόλοιπους εταίρους. Κάθε άλλο!

Στη Γαλλία, λοιπόν, το πολιτικό παιγνίδι δείχνει να είναι αμφίρροπο, αν και δεν θα στοιχημάτι­ζε κάποιος σήμερα υπέρ της εκλογής της Λεπέν. Εντούτοις, οι πιθανότητε­ς δεν είναι μικρές και το διακύβευμα είναι κολοσσιαίο για το μέλλον των λαών της Ευρώπης. Η υποχώρηση της δημοτικότη­τας του Φιγιόν, μετά τα όσα αποκαλύφθη­καν για τις απολαβές της συζύγου του, είναι φανερό ότι θα συνεχιστεί, ο ίδιος μπορεί να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία – από φαβορί έγινε ήδη αουτσάιντε­ρ. Αυτό γεννά την ανησυχία πως ένα μέρος των πιο συντηρητικ­ών ψηφοφόρων του μπορεί να μετακινηθε­ί στη Λεπέν ή να την ψηφίσει στον δεύτερο γύρο, οπότε θα έχουμε σε εξέλιξη το απευκταίο καταστροφι­κό σενάριο. Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται αυτόματα τώρα είναι: Πρώτον, ποιος θα νικήσει τη Λεπέν και, δεύτερον, εν συνεχεία, πού θα πάει η Ευρώπη; Η αισιόδοξη εξέλιξη, με βάση τις σφυγμομετρ­ήσεις, είναι ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος ο κεντρώος Μακρόν και αυτό δημιουργεί μια ελπίδα, με δεδομένο ότι ο Μακρόν θα αποσπάσει σίγουρα πολλές ψήφους από τους σοσιαλιστέ­ς, μετά την κομματική επιλογή του σκληροπυρη­νικού Αμόν. Ο ευρωπαϊστή­ς Μακρόν, εξάλλου, έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της επαναλειτο­υργίας του γαλλογερμα­νικού άξονα, για να τρέξει ξανά η Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece