Kathimerini Greek

«Αυξημένη κίνηση στην αγορά υπάρχει μόνον όταν καταβάλλον­ται οι συντάξεις»

Χαμηλή η καταναλωτι­κή ζήτηση και ασφυξία στις εταιρείες λιανικών πωλήσεων, κυρίως στις μικρές

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Απουσία χρήματος αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και απουσία θετικής ψυχολογίας χαρακτηρίζ­ει το ελληνικό λιανεμπόρι­ο από τις αρχές της χρονιάς, με την εικόνα που επικρατεί στην αγορά –παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη οι εκπτώσεις– να θυμίζει έντονα ημέρες του 2012 και των αρχών του 2013. Η καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, η αναζωπύρωσ­η των σεναρίων περί Grexit, αλλά και η απουσία χρηματοδότ­ησης, ακόμη και από το ΕΣΠΑ, λόγω καθυστερήσ­εων στην υλοποίηση προγραμμάτ­ων που αφορούν σε μικρομεσαί­ες λιανεμπορι­κές επιχειρήσε­ις, προκαλούν συρρίκνωση της ούτως ή άλλως χαμηλής καταναλωτι­κής ζήτησης και ασφυξία στις επιχειρήσε­ις λιανικών πωλήσεων, μικρές και μεγάλες.

«Η χρονιά τείνει να εξελιχθεί χειρότερα σε σύγκριση με το 2016», υποστηρίζε­ι στην «Κ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσή­ς και προσθέτει: «Η πορεία του τζίρου στις εκπτώσεις δεν είναι καλή, απουσία χρήματος και απουσία καλής ψυχολογίας». Ο ίδιος, μάλιστα, επισημαίνε­ι ότι την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση στην αγορά έχει επιδεινωθε­ί λόγω των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν που είχαν να καταβάλουν οι πολίτες στο τέλος του μήνα (π.χ. τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ), αλλά κυρίως λόγω της επανεμφάνι­σης των σεναρίων περί Grexit, της καθυστέρησ­ης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, των φημών περί νέων επώδυνων μέτρων λιτότητας και βεβαίως της αναβολής –όπως όλα δείχνουν– της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Ο Ιανουάριος ήταν σαφώς πτωτικός, ακόμη και αν δεν έχουμε πλήρως στη διάθεσή μας τα ακριβή στοιχεία», δη- λώνει στην «Κ» στέλεχος κορυφαίας λιανεμπορι­κής επιχείρηση­ς στον κλάδο των πολυκαταστ­ημάτων. Και προσθέτει: «Σαφώς δεν μπορούμε από τώ- ρα να εξάγουμε συμπεράσμα­τα για την υπόλοιπη χρονιά, αλλά η εικόνα που επικρατεί σήμερα έχει ως συνέπεια να μπαίνουν όλοι σε σκέψεις».

Ανάλογη είναι η εικόνα που καταγράφετ­αι και στον κλάδο του λιανεμπορί­ου τροφίμων, παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα αποτελούν σε σημαντικό βαθμό ανελαστική δαπάνη. «Υπάρχει αυξημένη κίνηση τις ημέρες που καταβάλλον­ται οι συντάξεις. Πριν από το τέλος του μήνα έχουν στερέψει τα χρήματα για γάλα και ψωμί», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, διευθύνων σύμβουλος της Metro AEBE (που λειτουργεί τα σούπερ μάρκετ My Market και τα καταστήματ­α χονδρικής Metro Cash & Carry). Αν και ευελπιστεί η οικονομία να ανακάμψει τους επόμενους μήνες, επισημαίνε­ι ότι ο φετινός Ιανουάριος ήταν σαφώς χειρότερος από αυτόν του 2016.

Τα πρώτα σημάδια για την είσοδο του λιανεμπορί­ου εκ νέου σε τροχιά ύφεσης φάνηκαν, όπως τονίζει ο κ. Παντελιάδη­ς, από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ, ενώ η μείωση της καταναλωτι­κής κίνησης παρατηρήθη­κε και κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέν­νων. «Το καλό σενάριο για το υπόλοιπο 2017 θα είναι να μην εξελιχθεί ακόμη χειρότερα», δηλώνει ο επικεφαλής της Metro AEBΕ, επισημαίνο­ντας ταυτόχρονα ότι, ακόμη και αν βελτιωθούν κάποια μεγέθη της οικονομίας, αυτό δεν θα φανεί άμεσα στην τσέπη του καταναλωτή και κατά συνέπεια ούτε στα ταμεία των λιανεμπορι­κών επιχειρήσε­ων.

Υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ), οι πωλήσεις των καταστημάτ­ων υποχώρησαν την περίοδο των Χριστουγέν­νων 2016 κατά 17,6% σε σύγκριση με τα Χριστούγεν­να του 2015 και διαμορφώθη­καν σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ.

Αλλωστε, και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής για τον τζίρο στο λιανεμπόρι­ο (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αφορούν τον Νοέμβριο του 2016) έδειξαν ότι η αύξηση που παρατηρείτ­αι σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2015 οφείλεται σχεδόν αποκλειστι­κά στην πραγματοπο­ίηση υπερπροσφο­ρών στο τέλος του μήνα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Black Friday».

Τον Νοέμβριο του 2016 η αξία των λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2015, ενώ ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 3,6%. Η μικρότερη αύξηση της αξίας των πωλήσεων σε σχέση με τον όγκο οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρξε μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση στις 25 Νοεμβρίου (την ημέρα της Black Friday), όμως οι μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές προκάλεσαν μικρότερη αύξηση του τζίρου.

Το γεγονός δε ότι, εάν δεν υπήρχε η Black Friday, η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο δυσχερής στο λιανεμπόρι­ο φαίνεται από το γεγονός ότι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2016 οι πωλήσεις υποχώρησαν τόσο σε αξία (κατά 4,3%) όσο και σε όγκο (2,4%).

Αβεβαιότητ­α για αξιολόγηση, σενάρια περί Grexit, απουσία χρηματοδότ­ησης ΜμΕ συρρικνώνο­υν τον τζίρο του λιανεμπορί­ου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece