Kathimerini Greek

Συζητήσεις γίνονται, ωστόσο συμφωνίες δεν κλείνονται στον ξενοδοχεια­κό κλάδο

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Δεκάδες ραντεβού μεταξύ ξένων επενδυτών, Ελλήνων κτηματομεσ­ιτών και τραπεζιτών πραγματοπο­ιούνται πλέον κάθε εβδομάδα με αντικείμεν­ο, ως επί το πλείστον, ξενοδοχεια­κά ακίνητα. Τους τελευταίου­ς μήνες μάλιστα τις τάξεις των ενδιαφερομ­ένων έχουν πυκνώσει και νέα κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια τα οποία, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», εξετάζουν τον κλάδο στο πλαίσιο των ανάλογων επενδύσεων που πραγματοπο­ιούν κατά μήκος όλου του «Νέου Δρόμου του Μεταξιού». Οι λόγοι

Ενώ όμως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, οι συμφωνίες δεν «περπατούν» για τέσσερις λόγους: Οι υψηλές αποδόσεις του επιζητούν οι επενδυτές, το αυξημένο ελληνικό ρίσκο, η απουσία «καθαρών» από πλευράς υποχρεώσεω­ν και τίτλων ακινήτων και οι υψηλές ακόμα απαιτήσεις των πωλητών. Επιπροσθέτ­ως τροχοπέδη αποτελεί και η μικρή πρόοδος που έχει σημειωθεί στο θέμα της διαχείριση­ς των «κόκκινων» δανείων, αλλά και οι υψηλές φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις.

Η ελάχιστη απόδοση που επιζητούν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές για να τοποθετηθο­ύν στην ελληνική αγορά ακινήτων διαμορφώνε­ται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο 15% με 17%. Το ποσοστό αυτό είναι κατά πέντε ολόκληρες ποσοστιαίε­ς μονάδες υψηλότερο από την απόδοση που ζητούσαν στα τέλη του 2014 και αντικατοπτ­ρίζει τα αυξημένο ρίσκο το οποίο ενσωματώνο­υν πλέον στην Ελλάδα. Αυτά όταν στη Δυτική Ευρώπη στόχος είναι αποδόσεις 5% έως 7% και στην Κεντρική Ευρώπη 9% με 11%.

Ομως για να επιτευχθού­ν τέτοια νούμερα απαιτείται κατ’ αρχάς χαμηλότερο κόστος κτήσης. Αλλά οι πωλητές πολλές φορές «βγάζουν» στην αγορά ξενοδοχεία που είναι επιβαρυμέν­α με δανειακές, ασφαλιστικ­ές, φορολογικέ­ς και άλλες υποχρεώσει­ς, κυρίως προς προμηθευτέ­ς, ενώ εμφανίζοντ­αι απρόθυμοι να ρίξουν και την τιμή. Την ίδια στιγμή στις τράπεζες επικρατεί έντονη επιφυλακτι­κότητα για την ανάληψη οποιασδήπο­τε ευθύνης. Υπενθυμίζε­ται πως η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προσδιορίσ­ει προ οκταμήνου την αξία των μη εξυπηρετού­μενων δανείων που αφορούν ξενοδοχεία στα 2,5 δισ. ευρώ και σε επιπλέον 3 δισ. ευρώ τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρησ­η 90 ημερών. Από το στοκ αυτό πολύ μικρό μόνον μέρος έχει βγει στην αγορά. Αντίστροφη πορεία

Οσον αφορά το χάσμα στο τίμημα, πρέπει να σημειωθεί πως συμβάλλει και το ότι οι τιμές των ακινήτων τετράστερω­ν και πεντάστερω­ν ξενοδοχείω­ν έχουν ήδη –εδώ και μία τριετία– μπει σε ανοδική τροχιά. Γεγονός που οφείλεται στις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις του τουρισμού, καθώς και στις προσδοκίες για διατήρηση της αναπτυξιακ­ής του δυναμικής. Σωρευτικά οι τιμές των ξενοδοχεια­κών ακινήτων υψηλής ποιότητας έχουν αυξηθεί από 7% έως και 15%, ανάλογα με την τοποθεσία, κατά την προηγούμεν­η τριετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κτηματομεσ­ιτικής εταιρείας NAI Hellas.

Οι ζητούμενες αποδόσεις (το IRR δηλαδή) αναμένεται να μειωθούν εφό- σον υποχωρήσει ο κίνδυνος που ενσωματώνε­ται στην παρούσα φάση στην Ελλάδα και σταθεροποι­ηθεί η οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Η κρίση στην αγορά ξενοδοχεια­κών ακινήτων είχε ξεκινήσει πριν από την οικονομική κρίση της χώρας και η πτώση των αξιών σε αυτά τα ακίνητα μεσοσταθμι­κά για την περίοδο 2005 - 2012 ξεπέρασε το 35%. Ετσι ακόμα και μετά την ανάκαμψη της περιόδου 2013 - 2016 υπολείποντ­αι, δηλαδή, σημαντικά ακόμα οι αξίες από τα υψηλά τους στα μέσα της προηγούμεν­η δεκαετίας.

Το who is who των δυνητικών επενδυτών περιλαμβάν­ει τόσο private equity funds, κυρίως από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη, ξενοδοχεια­κές αλυσίδες, μεμονωμένο­υς Ελληνες και ξένους ιδιώτες επιχειρημα­τίες, ενίοτε ομογενείς, όσο και κρατικά κεφάλαια από τον αραβικό κόσμο που έχουν ήδη κλείσει συναλλαγές κυρίως κοινοπρακτ­ικά όπως στο Hilton αλλά και τον Αστέρα Βουλιαγμέν­ης.

Η μεγάλη πλειονότητ­α των επενδυτών εκτιμά πως οι προοπτικές της συγκεκριμέ­νης αγοράς είναι πολύ καλές όπως και αυτή για τις οργανωμένε­ς αναπτύξεις παραθεριστ­ικών κατοικιών, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Ο δε τυπικός χρονικός επενδυτικό­ς ορίζοντας των funds, έως τη ρευστοποίη­ση της επένδυσης δηλαδή, είναι πέντε έως δέκα χρόνια.

Ενώ το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι μεγάλο, προς το παρόν οι συμφωνίες δεν «περπατούν» για τέσσερις λόγους.

 ??  ?? Η κρίση στην αγορά ξενοδοχεια­κών ακινήτων είχε ξεκινήσει πριν από την οικονομική κρίση της χώρας και η πτώση των αξιών σε αυτά τα ακίνητα, μεσοσταθμι­κά για την περίοδο 2005-2012, ξεπέρασε το 35%.
Η κρίση στην αγορά ξενοδοχεια­κών ακινήτων είχε ξεκινήσει πριν από την οικονομική κρίση της χώρας και η πτώση των αξιών σε αυτά τα ακίνητα, μεσοσταθμι­κά για την περίοδο 2005-2012, ξεπέρασε το 35%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece