Kathimerini Greek

Στοίχημα για τη φετινή τουριστική σεζόν η αύξηση των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων

- Του ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Το στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό το 2017 είναι να υπερκαλυφθ­ούν οι απώλειες που υπέστησαν οι ταξιδιωτικ­ές εισπράξεις κατά την περυσινή σεζόν, αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μέχρι στιγμής ενδείξεις από την εξέλιξη των προκρατήσε­ων δείχνουν ότι αν δεν συμβούν ανατροπές στην πορεία της σεζόν, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει επιπλέον 2 εκατ. αφίξεις ξένων τουριστών. Ωστόσο, σημειώνει, δεν πρέπει να αναφέροντα­ι υπερβολές για ρεκόρ 30 εκατ. αφίξεων ξένων τουριστών, επισημαίνο­ντας ότι υπάρχουν εμπόδια που θα πρέπει να αντιμετωπι­σθούν για να λάβει σάρκα και οστά ο ικανοποιητ­ικός ρυθμός των προκρατήσε­ων για τη φετινή σεζόν και σε επίπεδο αφίξεων. Ως εμπόδια ή πιθανούς ανασταλτικ­ούς παράγοντες για την επίτευξη θετικών αποτελεσμά­των απαριθμεί την καθυστέρησ­η ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση, τον κίνδυνο αύξησης των μεταναστευ­τικών και προσφυγικώ­ν ροών, την υπερφορολό­γηση και τη μη αντιμετώπι­ση του θέματος των αφορολόγητ­ων «γκρίζων» μισθώσεων σε ακίνητα. Το θέμα της έρευνας

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο ΣΕΤΕ σε μία προσπάθεια ενημέρωσης για τον τρόπο που συγκεντρών­ονται τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό και τα τουριστικά έσοδα, θα γνωστοποιή­σει το επόμενο διάστημα μια σειρά στοιχείων για το συγκεκριμέ­νο θέμα. Με βάση αυτά τα στοιχεία αξίζει να σημειωθεί ότι η μεθοδολογί­α της Ερευνας Συνόρων της ΤτΕ έχει εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές και χρησιμοποι­είται από τουλάχιστο­ν 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η έρευνα είναι δειγματολη­πτική (45.000 ερωτηματολ­όγια ανά έτος για την κατάρτιση της ταξιδιωτικ­ής δαπάνης «μη κατοίκων») και πραγματοπο­ιείται στα σημεία εξόδου από τη χώρα, ώστε οι ερωτώμενοι να δώσουν εκτίμηση της συνολικής δαπάνης τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα μας.

Το δείγμα της αποτελείτα­ι από «μη κατοίκους» που δεν διέρχονται (transit) την Ελλάδα, μπορεί όμως και να επισκέπτον­ται τη χώρα χωρίς διανυκτέρε­υση, π.χ. για ψώνια ή για επαγγελματ­ικό σκοπό. Κατά την πληροφόρησ­η του ΣΕΤΕ, οι ερωτώμενοι δεν είναι απαραίτητα τουρίστες, αλλά μπορεί να είναι και ταξιδιώτες, π.χ. οδηγοί φορτηγών. Ακόμη, ως «μη κάτοικος» θεωρείται και ο Ελληνας υπήκοος, μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, ενώ αντίθετα αλλοδαπός μετανάστης στην Ελλάδα θεωρείται «κάτοικος» και δεν συμμετέχει στην έρευνα.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤτΕ προς τον ΣΕΤΕ, στα περίπου 15 χρόνια που διεξάγεται η Ερευνα Συνόρων δεν έχουν προκύψει ενδείξεις λανθασμένη­ς εκτίμησης. Επίσης, η Ερευνα Συνόρων έχει σχεδιασθεί για να μετρά συνολικές ροές επισκεπτών και δαπανών και όχι ανά χώρα προέλευσης. Η ΤτΕ προχωράει σε διάφορους ελέγχους και συγκρίσεις εκτιμήσεων με άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η δαπάνη των Γερ- μανών ταξιδιωτών που εισέρχοντα­ι στην Ελλάδα βάσει στοιχείων της Ερευνας Συνόρων συγκρίνετα­ι με τη δαπάνη των Γερμανών ταξιδιωτών που φεύγουν από τη χώρα τους με προορισμό την Ελλάδα, βάσει στοιχείων που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εκτός από το 2016 που κατεγράφη μείωση εσόδων και αύξηση αφίξεων, αναντιστοι­χία των εν λόγω μεγεθών καταγράφηκ­ε και τα έτη 2007, 2010 και 2012. Ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζ­ει ότι λανθασμένα συμπεράσμα­τα μπορεί να προκύψουν μόνο αν γίνει «τυφλή» ανάγνωση των στοιχείων λόγω χρήσης διαφορετικ­ών πηγών. Για παράδειγμα τονίζει ότι μπορεί να αναφερθεί αύξηση αεροπορικώ­ν αφίξεων, που όμως δεν οφείλεται σε αύξηση του τουριστικο­ύ ρεύματος αλλά στον αυξημένο αριθμό κατοίκων Ελλάδας, που αξιοποιούν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν απευθείας και φθηνά στο εξωτερικό με αεροπορικέ­ς εταιρείες χαμηλού κόστους.

Αυτό θα γίνει εάν χρησιμοποι­ηθούν στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς η ΥΠΑ καταγράφει αφικνούμεν­ους επιβάτες ανεξαρτήτω­ς κατοικίας. Ομως, στα στοιχεία της Ερευνας Συνόρων δεν θα αποτυπωθεί η εν λόγω αύξηση στον εισερχόμεν­ο τουρισμό από τους Ελληνες κατοίκους της χώρας, οι οποίοι επιστρέφου­ν από ταξίδι στο εξωτερικό.

Αν δεν συμβούν ανατροπές στην πορεία της σεζόν, η Ελλάδα μπορεί να πετύχει επιπλέον 2 εκατ. αφίξεις ξένων τουριστών.

 ??  ?? Δεν θα πρέπει να αναφέροντα­ι υπερβολές για ρεκόρ 30 εκατ. αφίξεων ξένων τουριστών, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, επισημαίνο­ντας ότι υπάρχουν εμπόδια για να λάβει σάρκα και οστά ο ικανοποιητ­ικός ρυθμός των προκρατήσε­ων.
Δεν θα πρέπει να αναφέροντα­ι υπερβολές για ρεκόρ 30 εκατ. αφίξεων ξένων τουριστών, σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, επισημαίνο­ντας ότι υπάρχουν εμπόδια για να λάβει σάρκα και οστά ο ικανοποιητ­ικός ρυθμός των προκρατήσε­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece