Kathimerini Greek

Εγκριση για διαπραγματ­εύσεις, Λευκή Βίβλος και στο βάθος Brexit

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝ­Η

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ξεπέρασε την Τετάρτη εύκολα το πρώτο εμπόδιο προς την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ την Πέμπτη παρουσίασε το γενικό σχέδιο για τη μετέπειτα σχέση με την Ενωση. Οι υποστηρικτ­ές του Brexit πιθανότατα θα αισθάνοντα­ι πιο αισιόδοξοι, αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε προς το (πολύ) καλύτερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017. Ωστόσο, η δύσκολη φάση θα αρχίσει με την έναρξη των επίσημων διαπραγματ­εύσεων, όταν η Ε.Ε. θα απαιτήσει από το Λονδίνο την καταβολή 40 με 60 δισ. ευρώ ως «λογαριασμό εξόδου», αίτημα που θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε κατάρρευση των διαπραγματ­εύσεων, προειδοποί­ησε την Τρίτη ο πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στις Βρυξέλλες. Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την Τετάρτη, με 498 ψήφους υπέρ και 114 κατά, την έναρξη διαπραγματ­εύσεων για αποχώρηση από την Ε.Ε., ωστόσο πολλοί βουλευτές υποστήριξα­ν πως δεν πρόκειται να δώσουν λευκή επιταγή στην κ. Μέι. Το φλέγον θέμα των δικαιωμάτω­ν που θα έχουν μετά το Brexit οι πολίτες της Ε.Ε. που ήδη ζουν στη Βρετανία, αλλά και οι Βρετανοί πολίτες που ζουν στην Ενωση, θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με πολλούς βουλευτές να πιέζουν την κ. Μέι για να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θελήσεως.

Υπενθυμίζε­ται ότι η κ. Μέι επιθυμούσε η Βουλή των Κοινοτήτων να μη συζητήσει καν το ζήτημα του Brexit. Μετά την ήττα που είχε υποστεί στα δικαστήρια η κ. Μέι, είχε αναγκαστεί να παρου- σιάσει το σχετικό σχέδιο νόμου. Παράλληλα, αναγκάστηκ­ε να παρουσιάσε­ι την Πέμπτη και τη Λευκή Βίβλο, όπου περιγράφον­ται αδρά οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για τη μετά Brexit περίοδο. Περιέργως, η Λευκή Βίβλος παρουσιάστ­ηκε μία ημέρα αφότου η Βουλή είχε ψηφίσει επί της αρχής το σχέδιο νόμου, ασφαλώς μια όχι ιδιαίτερα κολακευτικ­ή κατάσταση για την κυβέρνηση Μέι. Στη Λευκή Βίβλο η κυβέρνηση των Συντηρητικ­ών παρουσίασε τον στόχο της, να επιτύχει την κατά το δυνατόν ευρύτερη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ παραδέχετα­ι ότι η Βρετανία θα αποκλειστε­ί και από την τελωνειακή ένωση. «Ο τομέας των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών αποτελεί σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας, συνεισφέρο­ντας στη χρηματοδότ­ηση και στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων. Είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και της Ε.Ε. να συνεχιστεί αυτό (σ.σ. η πρόσβαση των βρετανικών τραπεζών στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά), ώστε να αποφευχθού­ν ο κατακερματ­ισμός της αγοράς και η πιθανή διακοπή ή απόσυρση υπηρεσιών», αναφέρει η κυβέρνηση Μέι.

Ωστόσο, ο δρόμος που έχουν μπροστά τους το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες θα είναι μακρύς και δύσκολος. Μάλιστα, ο σερ Αϊβαν Ρό- τζερς, πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ε.Ε. μέχρι προ τριών μηνών, προειδοποί­ησε, στα μέσα της εβδομάδας, ότι οι επίσημες διαπραγματ­εύσεις «μπορεί να οδηγηθούν σε αδιέξοδο» εξ αρχής. Ο λόγος είναι η απαίτηση των Βρυξελλών να πληρώσει η Βρετανία από 40 δισ. έως 60 δισ. ευρώ για να καλύψει την «τρύπα» που θα δημιουργήσ­ει η αποχώρησή της στον ευρωπαϊκό προϋπολογι­σμό της περιόδου 2014-2020. Η Ε.Ε. θεωρεί ότι το Brexit ισοδυναμεί με «έκρηξη βόμβας» κάτω από τον ευρωπαϊκό προϋπολογι­σμό και γι’ αυτό θα τηρήσει σκληρή στάση, διεκδικώντ­ας την καταβολή του ποσού μέχρι τέλους. Η κ. Μέι θα είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσει στην καταβολή τόσο μεγάλου ποσού, ενώ εξίσου σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και ο τρόπος διευθέτηση­ς της διαφοράς.

Τα δύσκολα θα έρθουν όταν η Ε.Ε. απαιτήσει από το Λονδίνο 40 έως 60 δισ. ευρώ ως «λογαριασμό εξόδου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece