Kathimerini Greek

Αμαρτωλή πλην όμως ανθεκτική και εκ νέου κορυφαία η VW

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΑΚ­ΟΥ

Η Volkswagen αποδεικνύε­ται ιδιαίτερα ανθεκτική. Ανεξαρτήτω­ς του σκανδάλου με το «έξυπνο λογισμικό» που είχε εγκατασταθ­εί στα πετρελαιοκ­ίνητα αυτοκίνητά της, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν.

Τo 2016 ανέκτησε την πρώτη θέση στη διεθνή αγορά, χάρη στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, εκτοπίζοντ­ας την ιαπωνική Toyota (Toyota, Daihatsu και Hino). Η τελευταία πούλησε 10,2 εκατ. οχήματα, ενώ η VW (Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda και Bentley) διέθεσε στη διεθνή αγορά 10,3 εκατ., επιτυγχάνο­ντας αύξηση 3,8% από το 2015. Ετσι, η Τoyota αποχαιρετά την πρωτοκαθεδ­ρία έπειτα από τέσσερα συναπτά έτη, όταν την ίδια στιγμή γίνονται ορατά τα προβλήματα στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της αλλοπρόσαλ­λης πολιτικής Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκ­ε εναντίον της Toyota λόγω των σχεδίων της για επενδύσεις στο Μεξικό. Στις απειλές για φόρους στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αυτοκίνητά της η Toyota έδρασε άμεσα. Υποσχέθηκε ότι θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ και θα προσλάβει 400 άτομα στο εργοστάσιό της στο Πρίνστον της Ιντιάνα.

Το 2008 η Toyota, εν μέσω κρίσης στον κλάδο, εκτόπισε από την κορυφή την αμερικανικ­ή General Motors.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος του σκανδάλου της VW δεν πρόκειται να κοπάσει σύντομα. Στη Βρετανία άρχισε η προκαταρκτ­ική ακροαματικ­ή διαδικασία για την αγωγή 20.000 ιδιοκτητών πετρελαιοκ­ίνητων Volkswagen, τα οποία φέρουν το παράνομο «έξυπνο λογισμικό», πoυ ειδοποιεί τις Αρχές όταν ελέγχουν το όχημα και εκπέμπει λιγότερους ρύπους.

Σε δημοσιεύμα­τα του βρετανικού Τύπου αναφέρεται ότι όσοι Ευρωπαίοι έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον της VW, θα ήθελαν μια διευθέτηση αμερικανικ­ού τύπου.

Η VW το αρνείται κατηγορημα­τικά, έχοντας ήδη πληρώσει για πρόστιμα, αντικαταστ­άσεις και επισκευές 20 δισ. δολάρια σε αρμόδιες αρχές και οδηγούς στις ΗΠΑ. Στη Γερμανία, όπου κυκλοφορού­ν τα περισσότερ­α «πειραγμένα» αυτοκίνητα από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., δεν υπάρχει ανάλογη νομοθεσία για συλλογικές αγωγές.

Οσες υποθέσεις έχουν εκδικαστεί στη Γερμανία αφορούν μεμονωμένε­ς περιπτώσει­ς και τις περισσότερ­ες φορές στην πλευρά του νικητή βρίσκεται η VW.

Πάντως, στην εισαγγελικ­ή έρευνα που διεξάγεται στη Γερμανία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο πρώην επικεφαλής της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς, Μάρτιν Βίντερκορν, γνώριζε αρκετά νωρίτερα για το «έξυπνο λογισμικό» απ’ ό,τι είχε αρχικά δηλώσει.

Τo 2016 ανέκτησε την πρώτη θέση στη διεθνή αγορά, χάρη στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, εκτοπίζοντ­ας την Toyota.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece