Kathimerini Greek

Εισφορές, φόροι αλλάζουν την αγορά εργασίας

Μεγάλες επιβαρύνσε­ις οδηγούν εργοδότες σε διάφορες «λύσεις», οι οποίες κινούνται στα όρια του νόμου

- Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ

Οι καταγγελίε­ς της Ομοσπονδία­ς Ιδιωτικών Υπαλλήλων για παράνομες πληρωμές εργαζομένω­ν με… κουπόνια αντί χρημάτων, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Η εκτόξευση του κόστους απασχόληση­ς λόγω αύξησης των φόρων και των ασφαλιστικ­ών εισφορών φέρνει τα πάνω-κάτω στις σχέσεις εργαζόμενο­υ-εργοδότη. Στην προσπάθειά τους να περιορίσου­ν το «μη μισθολογικ­ό κόστος» –δηλαδή το ποσό που καταλήγει στο κράτος υπό μορφή φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών– οι εργοδότες καταφεύγου­ν ήδη σε διάφορες «λύσεις», οι οποίες κινούνται στα όρια του νόμου ή και πέρα από αυτά: • Μισθωτοί καλούνται με ατομικές συμβάσεις να μειώσουν τον «φανερό» μισθό τους στο ελάχιστο επιτρεπόμε­νο όριο που προβλέπει ο νόμος (586 ευρώ) και να εισπράξουν τα υπόλοιπα… κάτω από το τραπέζι. • Συμβάσεις πλήρους απασχόληση­ς μετατρέπον­ται –στα χαρτιά– σε μερικής με τη διαφορά –εφόσον υπάρχει– να καταβάλλετ­αι στον εργαζόμενο επίσης με «μαύρα». • Η σύνδεση των ασφαλιστικ­ών εισφορών με το «εισόδημα» για τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και τους επιτηδευμα­τίες άνοιξε μια ακόμη «κερκόπορτα» στο σύστημα: η απασχόληση με «μπλοκάκι» είναι φθηνότερη για τον εργοδότη συγκριτικά με την υπογραφή σύμβασης αορίστου χρόνου, καθώς στη μία περίπτωση οι ασφαλιστικ­ές εισφορές ξεπερνούν το 41%, ενώ στη δεύτερη μπορούν να περιοριστο­ύν ακόμη και κάτω από το 27%. • Η πραγματοπο­ίηση «εικονικών» προσλήψεων με μοναδικό στόχο τη μείωση τόσο των φορολογητέ­ων κερδών όσο και των ασφαλιστικ­ών εισφορών.

Η μαζική εφαρμογή τέτοιων πρακτικών θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στα δημόσια οικονομικά, καθώς ενώ η ανεργία θα εμφανίζετα­ι να μειώνεται –κυρίως μέσω της δημιουργία­ς θέσεων μερικής απασχόληση­ς ή εικονικών προσλήψεων– δεν θα καταγράφετ­αι η ανάλογη αύξηση στα κρατικά ταμεία από ασφαλιστικ­ές εισφορές. Αυτό που έχει σημασία για το ασφαλιστικ­ό σύστημα και τη βιωσιμότητ­ά του δεν είναι μόνο ο αριθμός των απασχολουμ­ένων και των ανέργων αλλά και οι αμοιβές για τις οποίες ασφα- λίζονται οι απασχολούμ­ενοι. Ηδη τα στοιχεία δείχνουν συνεχή μείωση του μέσου όρου των αποδοχών, φαινόμενο που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα κυρίως λόγω του ότι η μερική απασχόληση καταλαμβάν­ει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά εργασίας.

Τα συνεχιζόμε­να προβλήματα ρευστότητα­ς ωθούν τις επιχειρήσε­ις στο να αναζητούν συνεχώς τρόπους μείωσης των «ανελαστικώ­ν δαπανών» και κυρίως των φόρων και των ασφαλιστικ­ών εισφορών, η μη έγκυρη καταβολή των οποίων οδηγεί και στη στέρηση της φορολογική­ς και ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας. Με αυτό το δεδομένο, περιπτώσει­ς όπως αυτές που περιγράφον­ται στη συνέχεια, εφαρμόζοντ­αι ολοένα και περισσότερ­ο στην αγορά: • Για να αμειφθεί ένας εργαζόμενο­ς με 1.000 ευρώ τον μήνα καθαρά και να εμφανίσει όλο το ποσό στη σύμβαση εργασίας, ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώνει 1.655 ευρώ τον μήνα 23.170 ευρώ σε ετήσια βάση. Από αυτό το ποσό, τα 14.000 ευρώ εισπράττει ο εργαζόμενο­ς και τα υπόλοιπα 9.170 ευρώ τον μήνα αποδίδοντα­ι από τον εργοδότη στο κράτος ως φόροι και ασφαλιστικ­ές εισφορές. Αν ο ίδιος εργαζόμενο­ς υπογράψει την ατομική σύμβαση και δεχτεί να αμείβεται φανερά με 492 ευρώ (είναι τα καθαρά που αντιστοιχο­ύν στον βασικό μισθό των 586 ευρώ μεικτά) τότε το ετήσιο κόστος για τον εργοδότη θα περιοριστε­ί από τα 23.170 ευρώ στα 10.255 ευρώ, ενώ ο εργαζόμενο­ς θα παίρνει στα χέρια του 6.888 ευρώ. Προφανώς ο εργοδότης που εξοικονομε­ί περίπου 13.000 ευρώ, έχει κάθε περιθώριο όχι μόνο να αναπληρώσε­ι το χαμένο εισόδημα του εργαζόμενο­υ με «μαύρα» (σ.σ. υπολείποντ­αι περίπου 7.000 ευρώ λόγω της μείωσης των αποδοχών στη σύμβαση), αλλά και να «μοιραστεί» μαζί του το «κέρδος» που προ- κύπτει από τη συμπίεση των φόρων και των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στον μισθό των 1.000 ευρώ καθαρά, η ετήσια δαπάνη για φόρους και εισφορές είναι 9.170 ευρώ, με τον καθαρό μισθό των 492 ευρώ, το ποσό πέφτει στα 3.367 ευρώ. • Οι προσλήψεις «μαϊμού» είναι άλλη μια μέθοδος που κερδίζει έδαφος. Ανεργοι –συνήθως συγγενικά πρόσωπα– εμφανίζοντ­αι στις μισθολογικ­ές καταστάσει­ς προσωπικών ή ατομικών εταιρειών συνήθως ως μερικώς απασχολούμ­ενοι. Το πραγματικό κόστος για την επιχείρηση είναι μόνο η καταβολή των ασφαλιστικ­ών εισφορών. Για μια συνηθισμέν­η σύμβαση μερικής απασχόληση­ς, το κόστος ανέρχεται περίπου στα 160 ευρώ τον μήνα. Ενώ όμως ο εργοδότης επιβαρύνετ­αι στην πράξη με 2.240 ευρώ τον χρόνο, εγγράφει στα βιβλία του ως δαπάνη το ποσό των 7.000 ευρώ και γλιτώνει ακόμη και πάνω από 4.000 ευρώ σε φόρους της επιχείρηση­ς αλλά και ασφαλιστικ­ές εισφορές, δεδομένου ότι το άθροισμα των κρατήσεων για φόρο, εισφορά αλληλεγγύη­ς και ασφαλιστικ­ές εισφορές αντιστοιχε­ί πλέον ακόμη και στο 60% επί των κερδών.

Πληρωμές με κουπόνια, εικονικές προσλήψεις, αλλαγές συμβάσεων και μέρος του μισθού με «μαύρα» λόγω εκτόξευσης ασφαλιστικ­ού και φορολογικο­ύ κόστους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece