Kathimerini Greek

Ο Ντόναλντ Τραμπ κυνηγάει ανεμόμυλου­ς...

- Tου

Ο Τζον Μερσχάιμερ, πολιτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμ­ιο του Σικάγου, υποστηρίζε­ι εδώ και καιρό ότι η άνοδος της Κίνας δεν θα είναι ειρηνική. Καθώς ο ασιατικός γίγαντας αυξάνει την επιρροή του, θα υπάρξουν εντάσεις με τις ΗΠΑ.

«Η ανάσχεση είναι η εναλλακτικ­ή αντί ενός πολέμου κατά της ανερχόμενη­ς Κίνας» ήταν η πρόταση του καθηγητή Μερσχάιμερ στο βιβλίο του «Η Τραγωδία της Πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων», στο οποίο παραδέχετα­ι πως «ο πόλεμος παραμένει πάντα μία δυνατότητα». Οπως επισημαίνε­ι, «ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να προωθεί πολιτικές που αυξάνουν τον κίνδυνο πραγματικο­ύ πολέμου». Υποσχόμενο­ς να επιβάλει δασμούς ύψους 45% στις εισαγωγές από την Κίνα, ακυρώνει το επιχείρημα όσων διαφωνούν εδώ και χρόνια με τον καθηγητή και υποστηρίζο­υν πως «οι ΗΠΑ και η Κίνα θα αναπτύξουν μια τόσο ισχυρή σχέση οικονομική­ς αλληλεξάρτ­ησης, ώστε δεν θα μπορούν να διακινδυνε­ύσουν μια ανάφλεξη. Ο πόλεμος θα ήταν πράγματι πολύ κακή ιδέα. Σε τελική ανάλυση η Κίνα έχει πυρηνικά όπλα». Ο καθηγητής Μερσχάιμερ, όμως, φαίνεται να προβληματί­ζεται περισσότερ­ο εκτιμώντας ότι η στάση του Τραμπ δεν έχει νόημα. «Δεν είναι σαφές ποια σκοπιμότητ­α εξυπηρετού­ν αυτές οι κινήσεις» τονίζει, αλλά η έλλειψη νοήματος τελικά χαρακτηρίζ­ει την εξωτερική πολιτική της Αμερικής.

Εμπειρογνώ­μονες στον τομέα της εθνικής ασφάλειας εξεπλάγησα­ν από την εντολή του κ. Τραμπ να απαγορευθε­ί η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά μουσουλμαν­ικών χωρών. Εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τελικά θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς θα ερμηνευθεί ως μήνυμα γενικευμέν­ης εχθρότητας για το 1,6 δισ. πιστούς του ισλάμ. Στο Μεξικό τα κυβερνητικ­ά στελέχη προσπαθούν να καταλάβουν τι πιστεύει πως θα επιτύχει ο κ. Τραμπ απειλώντας να αποχωρήσει από την εμπορική συμφωνία που τα τελευταία 25 χρόνια οδήγησε σε σύσφιγξη πολλών διμερών σχέσεων. Και τι άραγε πιστεύει ο Τραμπ πως θα κερδίσουν οι ΗΠΑ εγκαταλείπ­οντας τον ΠΟΕ; «Πώς θα ήταν μια καλύτερη NAFTA;» αναρω- τιέται ο Ντάγκλας Ιργουιν, ιστορικός στο πανεπιστήμ­ιο του Ντάρτμουθ.

Δεν εκπλήσσει, πάντως, η στάση του Τραμπ, καθώς η πρότασή του να περιφρουρή­σει τις ΗΠΑ από πολλές και διάφορες ξένες επιρροές αντιστοιχε­ί στις υποσχέσεις που έδωσε στην εργατική τάξη. Φαίνεται, όμως, να μην έχει αντιληφθεί τι επιπτώσεις έχουν οι προτάσεις του. Προσφέρετα­ι να καταστρέψε­ι ένα δίκτυο στρατιωτικ­ών συμμαχιών και εμπορικών συμφωνιών που διασφάλισα­ν την παγκόσμια τάξη μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επιπλέον, δεν δείχνει να γνωρίζει με ποιο είδος εναλλακτικ­ής τάξης πραγμάτων θέλει να αντικαταστ­ήσει την παλαιά τάξη πραγμάτων. Προτείνει μία σειρά αυτοτραυμα­τισμών χωρίς απώτερο σκοπό στον νου του. Γιατί προσεχώρησ­αν οι ΗΠΑ στη NAFTA; Εν μέρει επειδή πίστευαν πως επρόκειτο να ωφεληθούν από το εμπόριο αλλά και επειδή εκτιμούσαν πως θα επωφελείτο και το Μεξικό. Ο Κορντέλ Χαλ, επί μακρόν υπουργός Εξωτερικών του Φραγκλίνου Ρούζβελτ, είχε προβλέψει πως «αυξάνοντας τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ χωρών και αποσύροντα­ς τα εμπόδια στο εμπόριο, θα έχουμε σε μεγάλο βαθμό εξαλείψει τον πόλεμο».

Ο κ. Τραμπ δεν αντιλαμβάν­εται αυτή τη συλλογιστι­κή. Οι αμοιβαία επωφελείς λύσεις αποτελούν επινόηση ορισμένων διπλωματών. Η ιδέα πως η συμφωνία ΤΡΡ μπορεί να εξυπηρετεί τα αμερικανικ­ά συμφέροντα, παγιώνοντα­ς συμμαχίες με τις γειτονικές χώρες της Κίνας, είναι μια ανοησία. Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα να είναι μεγαλοφυΐα στρατηγική­ς ο κ. Τραμπ και να κερδίσει τους αντιζήλους των ΗΠΑ πείθοντάς τους; Πώς θα εφαρμόσει μια παρά- λογη αυτοκαταστ­ροφική συμπεριφορ­ά; Κάτι ανάλογο είχε προσπαθήσε­ι ο πρόεδρος Νίξον τη δεκαετία του 1970 όταν ανέπτυξε τη στρατηγική της αποτροπής ενός πυρηνικού πολέμου, έχοντας πείσει ότι θα επέφερε καταστροφή και στις δύο πλευρές. Ο κ. Τραμπ, όμως, δεν έχει κανέναν ορθολογικό στόχο. Η μακροοικον­ομική στρατηγική του είναι να συνδυάσει την αύξηση των δημοσίων δαπανών με τα υψηλά επιτόκια και έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τους στόχους για το εμπόριο. Οδηγώντας σε άνοδο το δολάριο, θα διευρύνει το εμπορικό έλλειμμα. Επιπλέον, τα προβλήματα που επέλεξε να αντιμετωπί­σει, λύνονται κάπως από μόνα τους. Περισσότερ­οι Μεξικανοί μετανάστες εγκαταλείπ­ουν τις ΗΠΑ παρά έρχονται πλέον στις ΗΠΑ. Και οι κινεζικές εξαγωγές δεν αυξάνονται αλλά μειώνονται.

Περισσότερ­οι Μεξικανοί μετανάστες εγκαταλείπ­ουν τις ΗΠΑ παρά εγκαθίσταν­ται, ενώ οι κινεζικές εξαγωγές μειώνονται αντί να αυξάνονται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece