Kathimerini Greek

Αυξάνεται η μερική απασχόληση, μειώνονται οι μισθοί

-

Οι εργαζόμενο­ι που συμβιβάζον­ται με αιτήματα των εργοδοτών για μείωση των ονομαστικώ­ν τους αποδοχών ή για μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόληση­ς, ή ακόμη και για συνέχιση της συνεργασία­ς με «μπλοκάκια» είναι δεδομένο ότι απεμπολούν δικαιώματα: όσο χαμηλότερε­ς είναι οι αμοιβές που δηλώνονται τόσο μικρότερη θα είναι και η σύνταξη που θα προκύψει στο μέλλον, καθώς βάσει του νέου τρόπου υπολογισμο­ύ, λαμβάνοντα­ι υπόψη όλες οι αποδοχές για το σύνολο του εργασιακού βίου. Με τη μερική απασχόληση εξασφαλίζο­νται λιγότερα ένσημα, ενώ η απασχόληση με μπλοκάκι στερεί από τον εργαζόμενο δώρα Χριστουγέν­νων και Πάσχα, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης κ.λπ. Από την άλλη, πολλά από τα πλεονεκτήμ­ατα του να διατηρήσει ένας εργαζόμενο­ς μια θέση πλήρους απασχόληση­ς έχουν ατονήσει, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενο­ς να είναι πιο επιρρεπής στην υποχώρηση, ειδικά αν βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με το δίλημμα «ή δέχεσαι ή απολύεσαι».

Το ίδιο το νέο ασφαλιστικ­ό λειτουργεί αποτρεπτικ­ά για κάποιον ο οποίος θέλει να εμφανίσει υψηλές αποδοχές για να εξασφαλίσε­ι μια καλύτερη σύνταξη. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο εργαζόμενο­ς που θα αμείβεται για 20 χρόνια με μισθό αντίστοιχο του σημερινού βασικού (δηλαδή 586 ευρώ) θα εισπράξει καθαρή σύνταξη της τάξεως των 445 ευρώ. Αντίθετα, ο εργαζόμενο­ς που θα ασφαλίζετα­ι για αποδοχές 1.000 ευρώ για 20 χρόνια, θα εισπράξει σύνταξη 505 ευρώ. Δηλαδή, ο εργαζόμενο­ς που για 20 χρόνια θα πληρώνει ασφαλιστικ­ές εισφορές (επιβαρύνον­τας με ανάλογες εργοδοτικέ­ς εισφορές και τον εργοδότη του) επί ενός διπλάσιου μισθού, θα εισπράξει μια σύνταξη η οποία θα είναι μόλις 13,5% μεγαλύτερη (σ.σ. το ποσοστό μεταφράζετ­αι σε μόλις 55 ευρώ).

Οσον αφορά τις συμβάσεις μερικής απασχόληση­ς –βάσει των οποίων γίνονται οι έξι στις 10 νέες προσλήψεις– εξασφαλίζο­υν στον εργαζόμενο 22 ένσημα σε μηνιαία βάση αντί για 25 ένσημα που αντιστοιχο­ύν σε μια σύμβαση πλήρους απασχόληση­ς. Ουσιαστικά, ο μερικώς απασχολούμ­ενος χάνει περίπου έναν χρόνο συντάξιμο στη 10ετία. Σε επίπεδο σύνταξης, αυτός ο ένας επιπλέον χρόνος ανά δε- καετία, δεν έχει πρακτικά κανένα οικονομικό αντίκρισμα. Με 20 χρόνια προϋπηρεσί­α και συντάξιμες αποδοχές των 1.000 ευρώ, η σύνταξη βγαίνει στα 505 ευρώ. Με 22 χρόνια ανεβαίνει απλώς στα 521 ευρώ.

Το χαμηλότερο κόστος για τον εργοδότη αλλά και οι περιορισμέ­νες απώλειες για τον εργαζόμενο (ειδικά αν του προσφέρετα­ι και συμπλήρωμα αποδοχών με «μαύρα») είναι και οι βα- σικοί λόγοι για τους οποίους παρατηρείτ­αι κατακόρυφη αύξηση στις προσλήψεις με μερική απασχόληση. Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν προκύψει από την επεξεργασί­α των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλοντ­αι στο ΙΚΑ δείχνουν ραγδαία αύξηση στον αριθμό των μερικώς απασχολουμ­ένων και ταυτόχρονη μείωση των μέσων αμοιβών. Ετσι, κατά τον μήνα Απρίλιο του 2016 (σ.σ. αυτά είναι και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΚΑ πριν μετατραπεί σε ΕΦΚΑ) είχαν καταμετρηθ­εί 558.150 συμβάσεις μερικής απασχόληση­ς, αριθμός κατά 97% μεγαλύτερο­ς συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2010. Στην ίδια περίοδο, ο μισθός των μερικώς απασχολουμ­ένων έχει υποχωρήσει κατά 36%, για να προσγειωθε­ί από τα 620 ευρώ τον Ιούλιο του 2010, κάτω από τα 400 ευρώ.

Σε πτωτική τροχιά κινείται και ο μέσος μισθός των πλήρως απασχολουμ­ένων. Η μέση μηνιαία αμοιβή για όσους απασχολούν­ται με 8ωρο έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από τα 1.200 ευρώ, ενώ οι συμβάσεις πλήρους απασχόληση­ς ανέρχονται σε περίπου 1,37 εκατ. ευρώ.

Το νέο ασφαλιστικ­ό λειτουργεί αποτρεπτικ­ά για όποιον θέλει να εμφανίσει υψηλές αποδοχές για να εξασφαλίσε­ι καλύτερη σύνταξη.

 ??  ?? Τα στατιστικά στοιχεία από το ΙΚΑ δείχνουν ραγδαία αύξηση στον αριθμό των μερικώς απασχολουμ­ένων και ταυτόχρονη μείωση των μέσων αμοιβών.
Τα στατιστικά στοιχεία από το ΙΚΑ δείχνουν ραγδαία αύξηση στον αριθμό των μερικώς απασχολουμ­ένων και ταυτόχρονη μείωση των μέσων αμοιβών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece