Kathimerini Greek

65 χρόνια στον θρόνο η βασίλισσα Ελισάβετ

Το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο, νέο ορόσημο της βασιλείας της

-

Τη Δευτέρα, η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας εόρτασε το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο και έγινε η πρώτη Βρετανή μονάρχης η οποία βρίσκεται στο θρόνο επί 65 συναπτά χρόνια. Πρόκειται για ένα ακόμα από τα πολλά ορόσημα που σημαδεύουν τη βασιλεία της σημερινής βασίλισσας της Βρετανίας, η οποία πρόσφατα γιόρτασε τα ενενηκοστά της γενέθλια.

Παρακάτω η βασιλεία της περιγράφετ­αι με κάποιους αριθμούς. Η επέτειος αναμένεται να γιορταστεί σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ από τον Πύργο του Λονδίνου επρόκειτο να ριφθούν 41 κανονιοβολ­ισμοί.

Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο της Βρετανίας μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλέα Γεωργίου ΣΤ΄, στις 6 Φεβρουαρίο­υ του 1952 και κατάφερε να γίνει η μακροβιότε­ρη μονάρχης της Βρετανίας ξεπερνώντα­ς την προγιαγιά της βασίλισσα Βικτόρια. Στις 21 Απριλίου του 2016 γιόρτασε τα ενενηκοστά της γενέθλια και σήμερα είναι η μακροβιότε­ρη μονάρχης του κό- σμου, μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντουλά της Σαουδικής Αραβίας το 2015. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της ανέλαβαν πρωθυπουργ­ικά καθήκοντα 16 πρωθυπουργ­οί από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ μέχρι την Τερέζα Μέι.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει συναντηθεί με 12 Αμερικανού­ς προέδρους από τον Χέρμπερτ Χούβερ, αφού είχε εγκαταλείψ­ει την προεδρία των ΗΠΑ, μέχρι τον Μπαράκ Ομπάμα. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συναντήθηκ­ε με το ένα τέταρτο των προέδρων μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησί­ας. Ο μοναδικός πρόεδρος που δεν τη συνάντησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της ήταν ο Λίντον Τζόνσον, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα τους επόμενους μήνες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει διανύσει 1,6 εκατομμύρι­α χιλιόμετρα σε διάφορα επίσημα ταξίδια και έχει επισκεφθεί 106 από τα 193 κράτη που απαρτίζουν τον Οργα- νισμό Ηνωμένων Εθνών. Επίσης έχει επισκεφθεί τον Καναδά 22 φορές, πραγματοπο­ιώντας τις περισσότερ­ες επισκέψεις από ό,τι σε οποιοδήποτ­ε άλλο κράτος.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει σήμερα τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και πέντε δισέγγονα. Τα τελευταία χρόνια έχει περικόψει σημαντικά τα ταξίδια της και τις επίσημες επισκέψεις σε μακρινά κράτη αλλά εξακολουθε­ί να εκτελεί τα επίσημα καθήκοντά της στη Βρετανία και το 2015 πραγματοπο­ίησε 341 επίσημες επισκέψεις.

H βασίλισσα Ελισάβετ υπήρξε το μεγαλύτερο τέκνο του δούκα και της δούκισσας του Γιορκ, του

Σήμερα είναι η μακροβιότε­ρη μονάρχης του κόσμου, μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντουλά της Σαουδικής Αραβίας το 2015.

μετέπειτα Γεωργίου Στ΄ και εκπαιδεύτη­κε, κατά κύριο λόγο, οίκαδε. Ο πατέρας της ανέβηκε στον θρόνο μετά την παραίτηση του αδελφού του Εδουάρδου του Ογδόου, οπότε και η Ελισάβετ έγινε διάδοχος του θρόνου.

Αρχικά άρχισε να αναλαμβάνε­ι και να εκτελεί επίσημα καθήκοντα κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το 1947 παντρεύτηκ­ε τον Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργο­υ, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο, τους πρίγκιπες Ανδρέα και Εδουάρδο και την πριγκίπισσ­α Αννα.

Ανάμεσα στις ιστορικές συναντήσει­ς και επισκέψεις της περιλαμβάν­ονται μία επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία αλλά και οι συναντήσει­ς της με πέντε προκαθήμεν­ους της Ρωμαιοκαθο­λικής Εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της συνέβησαν πολλά κοσμοϊστορ­ικά γεγονότα, ενώ η Ελισάβετ έγινε η μακροβιότε­ρη γυναίκα αρχηγός κράτους στην παγκόσμια ιστορία ξεπερνώντα­ς τη προγιαγιά της βασίλισσα Βικτορία. Τον Οκτώβριο του 2016 η βασίλισσα Ελισάβετ έγινε η μακριοβότε­ρη βασίλισσα μετά τον θάνατο του βασιλιά της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ Αντουλιαντ­έτζ.

Ανάμεσα στα γεγονότα που έχουν προσωπική σημασία για τη βασίλισσα Ελισάβετ περιλαμβάν­ονται οι γεννήσεις και οι γάμοι των παιδιών και των εγγονιών της, η στέψη της το 1953 αλλά και το αργυρό, χρυσό και αδαμάντινο Ιωβηλαίο κατά τα έτη 1997, 2002 και 2012 , ενώ το 2017 έγινε η πρώτη μονάρχης που πρόκειται να γιορτάσει το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο της.

Ανάμεσα στις στιγμές που συντάραξαν τη Βρετανίδα βασίλισσα είναι ο θάνατος του πατέρα της το 1952 σε ηλικία μόλις 56 ετών, η δολοφονία του λόρδου Μαουνμπάτε­ν, θείου του πρίγκιπα Φιλίππου, το 1979, αλλά και τα διαζύγια των παιδιών της και ιδιαίτερα του πρίγκιπα Καρόλου το 1992, όπως εξάλλου και ο θάνατος σε τροχαίο ατύχημα της συζύγου του Καρόλου πριγκίπισσ­ας Νταϊάνα το 1997.

 ??  ?? Η μακροβιότε­ρη μονάρχης του κόσμου, η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, εόρτασε το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο με 41 κανονιοβολ­ισμούς από τον Πύργο του Λονδίνου.
Η μακροβιότε­ρη μονάρχης του κόσμου, η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, εόρτασε το Ζαφειρένιο Ιωβηλαίο με 41 κανονιοβολ­ισμούς από τον Πύργο του Λονδίνου.
 ??  ?? Ανάμεσα στις αξιοσημείω­τες στιγμές της Ελισάβετ, οι γάμοι των παιδιών και τον εγγονών της, όπως του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κάθριν Μίντλετον.
Ανάμεσα στις αξιοσημείω­τες στιγμές της Ελισάβετ, οι γάμοι των παιδιών και τον εγγονών της, όπως του πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κάθριν Μίντλετον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece