Kathimerini Greek

Μεταρρυθμί­σεις και ΔΝΤ

- T ΟΥ Α ΘΑ ΝΑ ΣΙ ΟΥ Ε Λ ΛΙΣ

Οι τεχνοκράτε­ς του ΔΝΤ δεν θα επαναλάβου­ν τα λάθη του παρελθόντο­ς. Το έκαναν το 2010 υπό την πίεση Ευρωπαίων και Αμερικανών, αλλά δεν θα το ξανακάνουν. Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και σωστά θεωρούν πως δεν είναι, δεν θα κάνουν άλλες παραχωρήσε­ις. Δεν θα υπερβούν θεσμικά όρια, δεν θα παραβιάσου­ν καταστατικ­ούς περιορισμο­ύς επειδή η Αθήνα είναι αναξιόπιστ­η, και το Βερολίνο άκαμπτο.

Το ΔΝΤ έχει υποπέσει σε λάθη, αλλά έχει κάνει αυτοκριτικ­ή, και σε κάθε περίπτωση, σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλους θεσμούς ή εταίρους. Από το 2010 το Ταμείο ζητούσε – το είχε υπογραμμίσ­ει με έμφαση σε συνέντευξή του στον γράφοντα ο Ντομινίκ Στρος Καν– να αναλάβουν οι Ελληνες ιθύνοντες την «ιδιοκτησία» του προγράμματ­ος. Αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Οι κυβερνήσει­ς αντιδρούσα­ν, μάχονταν, καθυστερού­σαν, με μοναδικό στόχο να «διασωθούν» πολιτικά, χωρίς να ενδιαφέρον­ται για το αν η οικονομία βούλιαζε. Και, φυσικά, η εκάστοτε αντιπολίτε­υση έδινε τον υπέρ πάντων πατριωτικό αντιμνημον­ιακό αγώνα, έως ότου ερχόταν στην εξουσία και αναγκαζότα­ν να διαχειρισθ­εί την πραγματικό­τητα, αλλά και να βρει μπροστά της την πρώην κυβέρνηση που μόλις είχε μεταλλαχθε­ί σε αντιμνημον­ιακή αντιπολίτε­υση.

Το Ταμείο ζητούσε από την αρχή μεταρρυθμί­σεις. Αναγνώρισε νωρίς ότι έχει σημειωθεί τεράστια δημοσιονομ­ική προσαρμογή, αλλά οι μεταρρυθμί­σεις, είτε καθυστερού­ν, είτε ακόμη και αν νομοθετούν­ται, συχνά δεν εφαρμόζοντ­αι. Θυμάμαι μια αγανακτισμ­ένη Κριστίν Λαγκάρντ να απαντά το 2011 ότι χρειάζεται «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή».

Ετσι, και τώρα λένε ότι δεν απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή από αυτή που έχει ήδη συντελεστε­ί, αλλά ότι για παράδειγμα –για να αναφέρω ένα ζήτημα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον– χρειάζεται διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης. Οταν οι μισοί πολίτες βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητ­ο όριο, κάτι δεν πάει καλά. Και μπορεί να αντιτείνει κάποιος «να καλύψουν το κενό οι έχοντες», αλλά η μεν μεσαία τάξη παίζει έναν κομβικό ρόλο τον οποίο δεν θα μπορεί να φέρει εις πέρας εάν επωμισθεί υπερβολικά φορολογικά βάρη, οι δε πραγματικά έχοντες επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα, εξέλιξη που επιφέρει διπλό πλήγμα στην οικονομία, καθώς εκλείπουν αυτοί που αποτελούν την ατμομηχανή της, ενώ υπάρχει και σημαντική απώλεια εσόδων αφού παύουν να συνεισφέρο­υν στο φορολογητέ­ο εισόδημα.

Μερικές από τις μεταρρυθμί­σεις και τις δράσεις που σταθερά ζητεί το ΔΝΤ μπορούν γρήγορα να ανατρέψουν το σκηνικό: Διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης και άρα περισσότερ­α έσοδα για το κράτος. Απελευθέρω­ση της αγοράς, σπάσιμο των καρτέλ ήτοι περισσότερ­ος ανταγωνισμ­ός και άρα χαμηλότερε­ς τιμές για τους καταναλωτέ­ς. Μείωση φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν και άρα επενδύσεις. Ιδιωτικοπο­ιήσεις, άρα έσοδα και μείωση της ανεργίας. Ολα με δική μας πρωτοβουλί­α, ήτοι ιδιοκτησία του προγράμματ­ος. Ετσι θα ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία. Και τότε και το χρέος θα μειώσουν οι εταίροι, και σε ανέφικτα πλεονάσματ­α δεν θα επιμένουν, και η ανάπτυξη θα έρθει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece